Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, Eero Mikkola Oy, autovaurio 22.5.2020, Veturitie, Pohjola Vakuutus
Takaisinsaantivaatimus, autovaurio, Pohjola Vakuutus Oy
Päätös
Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hyväksyä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.
Hakijalle korvataan 6 766,12 euroa.
Päätöksen perustelut
Pohjola Vakuutus Oy on 21.10.2020 esittänyt kaupungille 6 766,12 euron suuruisen takaisinsaantivaatimuksen viitteellä 24-40320-10659-4. Vaatimuksen mukaan hakijan vakuuttama ajoneuvo on jäänyt kiinni siltaan, jossa ei ole ollut merkintää sillan alikulkukorkeudesta. Sillan alittanut kuorma-auto on ajaessaan sillan ali jäänyt kiinni siltaan ja vaurioitunut lunastuskuntoon osoitteessa Veturimiehenkatu.
Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakijalla on oikeus takaisinsaantiin ajoneuvon lunastuksesta syntyneistä kustannuksista yleisten sopimusehtojen siirtyneen oikeuden ja vakuutussopimuslain 75 §:n perusteella. Hakija on toimittanut yleiset vakuutusehdot vaatimuksensa liitteeksi.
Kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten moottoriajoneuvoliikenteen, jalankulun ja polkupyöräilyn, tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.
Vahinkopaikan kunnossapidosta, alueen suunnittelusta ja ylläpidosta vastaavilta tahoilta on pyydetty selvitykset asiassa.
Saatujen selvitysten mukaan Triplan työmaalle on vuokrattu Veturitorin aluetta työmaan aikaiseen käyttöön. Työmaa on tehnyt alueella omiin tarpeisiinsa sopivia liikennejärjestelyjä väliaikaiskäyttöön ja poistanut mm. liikennemerkkejä alueelta. Sillassa ei ole ollut alikulkukorkeudesta kertovaa liikennemerkkiä, vaikka alikulkukorkeus on ollut vahingon jälkeisen mittauksen mukaan 4,16 metriä. Työmaan poistuttua alueelta, on Veturitorille ollut suunnitteilla muutoksia kaupungin taholta, joten merkkejä ei oltu palautettu paikoilleen.
Vahinkopaikalla on vahinkoaikaan ollut erityiset liikennejärjestelyt paikoillaan. Normaalitilanteessa vahinkopaikalla on ajoneuvoliikennettä rajoittavia liikennemerkkejä jotka ohjaavat ajoneuvoliikennettä käyttämään muita alueen reittejä. Vahinkoaikaan tilanne on ollut poikkeuksellinen liikennejärjestelyiden osalta. Kaupunki oli suunnitellut alueelle muutostöitä, jotka eivät vielä olleet ehtineet alkaa ennen vahinkoa. Sillan alikulkukorkeutta ei oltu merkitty asianmukaisesti, joten kaupunki katsoo tässä tapauksessa, että on toiminut osaltaan huolimattomasti ja on näin ollen korvausvelvollinen.
Hakijalle korvataan vaaditut 6 766,12 euroa. Korvaus maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §
Vakuutussopimuslaki (543/1994) 75 §
Liikennevakuutuslaki (460/2016), 73 §
Tieliikenneasetus (5.3.1982/182) 16 §, 342. Ajoneuvon suurin sallittu korkeus
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
This decision was published on 19.01.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506