Meluilmoitus, louhinta-, paalutus-, ja pontitustyö, Kaivokatu 1, Destia Oy

HEL 2020-011895
More recent handlings
§ 67

Päätös Destia Oy:n meluilmoituksesta koskien Kaisantunnelin louhintaa, porapaalutusta, pontitusta ja ankkurointiporausta Helsingin päärautatieaseman ratapihalla

Yksikön päällikkö

Päätös

Ympäristönsuojeluyksikön päällikkö päätti hyväksyä Destia Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee Helsingin päärautatieaseman ratapihan alittavan Kaisantunnelin rakentamiseen liittyviä louhinta-, porapaalutus-, pontitus- ja ankkurointiporaustöitä 19.4.2021 - 20.12.2022, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Louhinta (poraus, räjäytys, piikkaus ja louheen siirto), porapaalutus, pontitus ja ankkurointiporaus ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 ellei yötyö ole junaliikenteen sujuvuuden tai turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

    Välttämättömiä yötöitä saa tehdä enintään kahtena yönä seitsemän vuorokauden aikana lukuun ottamatta tukiseinän S13 porapaalutusta, jonka saa tehdä yhtäjaksoisesti.
     
  2. Poravaunujen puomeissa pitää olla Noise Guard -tyyppinen melukotelointi.
     
  3. Työmaan ja osoitteessa Töölönlahdenkatu 3 sijaitsevan Kuulotekniikka Oy:n liikehuoneiston väliin on rakennettava melueste Echo Barrier -meluntorjuntamatoista tai muusta vastaavasta materiaalista.

    Meluesteen suunnittelussa pitää käyttää ympäristömeluasiantuntijan apua.
  4. Yöaikaan tehtävän porapaalutuksen aiheuttaman melun leviämistä Kaisaniemen puiston etelälaidalla sijaitsevien asuinrakennusten suuntaan pitää torjua Echo Barrier -meluntorjuntamatoista tai muusta vastaavasta materiaalista tehdyllä siirrettävällä meluesteellä.

    Meluesteen suunnittelussa pitää käyttää ympäristömeluasiantuntijan apua.
  5. Ohikulkijoiden liikkuminen työmaan läheisyydessä pitää suunnitella ja tarvittaessa suojata siten, että työn aiheuttama melutaso ei ylitä ohikulkijoille tarkoitetuilla kulkureiteillä keskiäänitasoa (LAeq,1min) 100 dB  eikä enimmäistasoa (LAFmax) 110 dB.

    Meluesteen suunnittelussa pitää käyttää ympäristömeluasiantuntijan apua. Meluesteen riittävyys pitää varmistaa mittauksin.
  6. Melunleviämislaskelman lähtötiedot ja tulos pitää varmistaa mittauksin, kun työ alkaa. Mittausten suorittajan tulee olla ympäristömelumittauksissa FINAS-akkreditointipalvelun päteväksi todentama tai Suomen ympäristökeskuksen sertifioima.

    Mittaustulokset pitää raportoida ympäristöpalveluille seitsemän päivän kuluessa mittauksista. Raportti tulee lähettää sähköpostiosoitteella helsinki.kirjaampo@hel.fi ja saatteeseen tulee merkitä asian diaarinumero HEL 2020-011895.
  7. Työtä koskeva tiedote on jaettava alla olevaan karttaan (Kuva 1) merkityn tiedotusalueen kaikkiin rakennuksiin. Asuinrakennuksissa tiedote on jaettava jokaiseen porraskäytävään ja asuinhuoneistoon.

    Lisäksi tiedote on jaettava seuraaville asukasyhdistyksille: Töölö-Seura, Töölön kaupunginosat, Kruununhaan asukasyhdistys ja Siltasaari-seura.

    Tiedote on jaettava ennen työn aloittamista ja uudelleen ajantasaisena kahden kuukauden välein työn päättymiseen asti. Holiday Inn Helsinki City Centre -hotellille, Kuulotekniikka Oy:lle ja Scandic Grand Central -hotellille pitää jakaa ajantasainen tiedote joka viikko.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kesto, päivittäinen työaika, perustelut yötyön tekemiselle sekä työn suorittajan ja työn tilaajan yhteystiedot.
  8. Yöaikaan tehtävistä välttämättömistä porapaalutus- ja pontitustöistä on jaettava erillinen ennakkotiedote Kaisaniemen puiston ja sen etelälaidan asuinhuoneistoihin.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi yötyön tarkka ajankohta ja perustelut yötyölle sekä työn suorittajan ja työn tilaajan yhteystiedot.
  9. Porauslaitteet on varustettava pölynkeräyslaitteistolla, jonka on oltava aina käytössä kun työtä tehdään. Pölynkeräintä ei saa tyhjentää räjäytyspaikalle eikä louheen sekaan.
  10. Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä esimerkiksi suolaliuoksella. Katualueille levinnyt maa-aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
     
  11. Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai vesistöön. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  12. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta.

    Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.

Kuva 1. Tiedotusalue.

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 780,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 12.4.2019, 91 §). Käsittelymaksu on 50 % taksan mukaista maksua suurempi, koska asian käsittelyn vaatima työmäärä on ollut huomattavasti keskimääräistä suurempi. Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Jotta työstä ei aiheutuisi lähiympäristön asukkaille ja hotellien toiminnalle kohtuutonta haittaa, melu- ja tärinähaittaa aiheuttavia töitä saa tehdä yöllä vain perustellusta syystä. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §. 
  2. Louhintapaikkojen läheisyydessä on asuinrakennuksia ja hotelleja sekä liikehuoneisto, jossa tehdään muun muassa kuulotutkimuksia, joten on tärkeää, että meluntorjunnassa käytetään parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa. Ympäristöpalveluiden tietojen mukaan poravaunun puomin Noise Guard -tyyppinen melukotelointi alentaa porausmelutasoa noin 10 dB.
  3. Työmaan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat liikehuoneisto, jossa tehdään muun muassa kuulotutkimuksia, joten on tärkeää, että melun leviämistä torjutaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.
     
  4. Porapaalutusta tehdään myös yöaikaan, joten on tärkeää, että melun leviämistä torjutaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Porapaalutuskoneen melulähde sijaitsee matalalla, mikä mahdollistaa meluesteen käytön. 
  5. Työmaa sijaitsee Helsingin rautatieasemalla, jossa liikkuu päivittäin hyvin suuri määrä ihmisiä, joten on tärkeää, että työmaan lähiympäristön kulkureitit suunnitellaan ja suojataan, jotta melusta ei aiheutuisi vaaraa ohikulkijoille.
  6. Mittaus on tarpeen melunleviämislaskelman tuloksen varmistamiseksi.
  7. Laajalla tiedottamisella vähennetään työstä aiheutuvaa meluhaittaa. Tiedote tulee jakaa asuinrakennuksissa huoneistokohtaisesti, koska kyseessä on pitkäkestoinen työ, jota tehdään myös yöaikaan. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 ja 22 §.
  8. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille eniten häiriötä, joten on tärkeää, että siitä tiedotetaan ennakkoon ja riittävän kattavasti. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 ja 22 §.
  9. Määräys on tarpeen, jotta kivipölyä leviäisi ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 20 §.
     
  10. Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
     
  11. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
  12. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 §.

Ilmoituksen tekijä

Destia Oy, PL 206, 01301 Vantaa

Y-tunnus: 2163026-3

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee Helsingin päärautatieaseman ratapihan alittavan Kaisantunnelin rakentamiseen liittyviä louhinta-, porapaalutus-, pontitus- ja ankkurointiporaustöitä 19.4.2021 - 20.12.2022. Tunnelityömaan sijainti on esitetty kuvassa 2.

Kuva 2. Tunnelityömaan sijainti (vinoviivoitettu alue).

Melupäästöt aiheutuvat louhinnasta, porapaalutuksesta, pontituksesta ja ankkurointiporauksesta. Kallioporan aiheuttama melupäästö (äänitehotaso, LWA) on ilmoituksen mukaan 125 dB. Käytössä on yhtä aikaa 1 - 3 poravaunua. Porapaalutuskoneen (uppovasaramenetelmä) äänitehotaso on puolestaan 116 dB ja pontituskoneen (Movax-korkeataajustärytin) 107 dB.

Porapaalutus- ja pontitustöitä tehdään päivällä ja yöllä. Yötöitä joudutaan ilmoituksen mukaan tekemään turvallisuussyistä ja päiväaikaisen junaliikenteen mahdollistamiseksi. Tukiseinien ja apusiltojen rakentamisen aikataulu on seuraava:

  • Tukiseinän S4 porapaalutusta 19. - 30.4.2021 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinän S3 porapaalutusta 26.4. - 7.5.2021 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinien S1, S2 ja S2.1 pontitusta 10.5. - 4.6.2021 kello 7.00 - 22.00
  • Apusiltojen porapaalutusta 21.6. - 15.10.2021 kello 22.00 - 7.00 (kaksi yötä viikossa kolmen viikon ajan, jonka jälkeen on neljän viikon tauko ennen seuraavaa jaksoa)
  • Tukiseinän S13 porapaalutusta 2. - 27.8.2021 kello 22.00 - 7.00 (viisi yötä viikossa)
  • Tukiseinien S5 ja S6 pontitusta 9.8. - 3.12.2021 kello 22.00 - 7.00 (kaksi yötä viikossa kolmen viikon ajan, jonka jälkeen on neljän viikon tauko ennen seuraavaa jaksoa)
  • Tukiseinän S12 porapaalutusta 8.11. - 12.11.2021 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinien ankkurointiporausta 15.11. - 17.12.2021 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinän S14 pontitusta 25.7. - 12.8.2022 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinien S10 ja S11 porapaalutusta 1. - 19.8.2022 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinän S7 pontitusta 15. - 26.8.2022 kello 22.00 - 7.00 (kaksi yötä viikossa)
  • Tukiseinien S8 ja S9 porapaalutusta 15.8. - 4.11.2022 kello 7.00 - 22.00
  • Tukiseinien ankkurointiporausta 10.10. - 11.11.2022 kello 7.00 - 22.00

Louhintatyöt tehdään päiväaikaan kello 7.00 - 22.00 lukuun ottamatta jokaisen louhintavaiheen kahta ensimmäistä räjäytystä, jotka tehdään ilmoituksen mukaan turvallisuussyistä yöaikaan, kun asemapihan tärinäherkän lasikatoksen alla ei ole ihmisiä. Louhintatöitä tehdään pääsääntöisesti vain maanantaista perjantaihin, mutta esimerkiksi aikatauluongelmien tai kalustorikkojen vuoksi töitä tehdään tarvittaessa myös viikonloppuisin. Louhintatyöt tehdään neljässä vaiheessa:

  • Tunnelin länsipää (Tukiseinä S4:n länsipuoli) 26.4. - 28.5.2021
  • Tunnelin itäpää 7.6. - 2.7.2021
  • Tunnelin länsipää (väli S4 -S12) 6.12.2021 - 28.1.2022
  • Tunnelin länsipää (Tukiseinän S12:n itäpuoli) 13.12. - 17.12.2021

Louhinnan, porapaalutuksen, pontituksen ja ankkurointiporausten tarkempi sijainti ja vaiheistus on esitetty liitteessä 2 (Kartta ja aikataulu).

Melulle altistuvat ilmoituksen mukaan eniten rautatieasemalla oleilevat henkilöt, alueella toimivat liikkeet sekä kaksi hotellia. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat Itäisellä Teatterikujalla noin 150 metrin etäisyydellä lähimmästä louhinta-, porapaalutus- ja pontituspaikasta. Holiday Inn Helsinki City Centre -hotelli (Elielinaukio 5) rajautuu työmaahan tunnelin länsipäässä, kuten myös Kuulotekniikka Oy:n liikehuoneisto (Töölönlahdenkatu 3). Scandic Grand Central -hotelli (Vilhonkatu 13) sijaitsee noin 20 metrin etäisyydellä tunnelityömaan itäpäästä.

Ilmoituksen liitteenä olevan melunleviämislaskelman (WSP FInland Oy, 19.4.2021) mukaan työn aiheuttama melutaso on melulle eniten altistuvan asuinrakennuksen (Teatterikuja 5) julkisivulla päiväaikaan (LAeq,klo7-22) korkeimmillaan 73 dB ja yöaikaan (LAeq,klo22-7) korkeimmillaan 61 dB. Hotellien julkisivuun kohdistuva melutaso on päiväaikaan yli 90 dB ja yöaikaan yli 85 dB.

Meluntorjuntatoimenpiteinä ilmoituksessa todetaan, että louhintatyö tehdään päiväaikaan, pontituksessa käytetään korkeataajuustärytintä, joka on hiljaisempi kuin lyöntipontituskone, ja työmaan ympärille rakennetaan vanerista työmaa-aita, joka vaimentaa erityisesti porapaalutuksen melua.

Työstä tiedotetaan asukkaille jakamalla huoneisto- ja porraskäytäväkohtaiset tiedotteet osoitteissa Mikonkatu 22 ja 25 sekä Itäinen Teatterikuja 5 sijaitseviin asuinrakennuksiin. Yötöistä jaetaan erilliset ennakkotiedotteet. Lisäksi työvaiheista tiedotetaan sähköpostitse rautatieaseman alueen toimijoille (VR, HSL, Väylä, Fintraffic) ja lähikiinteistöjen (Töölönlahdenkatu 2, 3, 4 ja 5) kiinteistöpäälliköille. Työstä tiedotetaan myös hankkeen www- ja Facebook-sivuilla.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 28.10.2020. Ilmoitusta on täydennetty ja muutettu 27.1. (toiminnan kesto, kartta ja selvitys yöaikaan tehtävistä töistä), 1.2. (toiminnan kesto, selvitys yöaikaan tehtävistä töistä ja selvitys hotellien kanssa käydyistä neuvotteluista), 9.2. (yötöiden melunleviämislaskelma, tärinäanalyysi ja tiedotussuunnitelma), 26.2. (porapaalutusmenetelmä), 2.3. (pontituksen melupäästötieto), 3.3. (toiminnan kesto), 5.3. (melunleviämislaskelman päivitys), 9.4. (neuvottelumuistio Destia Oy / Kuulotekniikka Oy) ja 14.4. (toiminnan kesto), 15.4. (toiminnan kesto), 19.4. (aikataulu ja kartta) ja 20.4.2021 (melunleviämislaskelma).

Ilmoituksen vireilläolosta on tiedotettu Holiday Inn Helsinki City Centre -hotellia, Kuulotekniikka Oy:tä ja Scandic Grand Central -hotellia. Hotellien 10.3. ja 16.3.2021 antamissa muistutuksissa todetaan, että työn aiheuttama melu tulee häiritsemään hotellien toimintaa. Hotellit toivovat, että yöaikaan tehtäisiin mahdollisimman vähän meluhaittaa aiheuttavia töitä. Lisäksi hotellien kannalta on erittäin tärkeää, että erityisesti yötöistä tiedotetaan hotelleille etukäteen, jotta hotellivieraita voitaisiin mahdollisuuksien mukaan majoittaa esimerkiksi toiselle puolelle hotellirakennusta. Kuulotekniikka Oy:n 10.3.2021 antamassa muistutuksessa todetaan puolestaan, että osoitteessa Töölönlahdenkatu 3 sijaitsevassa toimipisteessä tehdään kuulontutkimuksia ja kuulokojeiden sovituksia sekä esimerkiksi kuulonsuojauksia kuulokojeisiin, kuulemisen apuvälineitä sekä artistien korvamonitoreita. Kuulotekniikka Oy toivoo, että meluhaittaa aiheuttavat työt tehdään kello 16 - 08 ja/tai viikonloppuina, jotta melusta ei aiheutuisi haittaa Kuulotekniikka Oy:n toiminnalle.

Destia Oy on 17.3.2021 antanut vastineen muistutuksista ja mahdollisuuksista jaksottaa louhinta-, porapaalutus- ja pontitustyöt esimerkiksi siten, että töitä tehdään viikko, jonka jälkeen on viikon hiljainen jakso. Vastineessa todetaan, että työn aiheuttamaa meluhaittaa Kuulotekniikka Oy:lle ei voi poistaa. Hotelli kannalta meluhaittaa voidaan torjua siirtämällä hotellivieraat kauemmaksi. Töiden jaksotuksesta Destia Oy toteaa, että hankkeen aikataulu tulee venymään arviolta 13 kuukautta, jos meluavia töitä tehtäisiin vain joka toinen viikko.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §

Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

This decision was published on 23.04.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Harri Pasanen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32013

harri.pasanen@hel.fi

Decisionmaker

Jari-Pekka Pääkkönen
vs. yksikön päällikkö