Velvoitteen asettaminen, ilmanvaihtokoneiden/jäähdytyslaitteiden aiheuttaman äänihaitan poistaminen, Iso Roobertinkatu 20-22
Velvoitteen asettaminen, LVIS-laitteiden aiheuttaman äänihaitan poistaminen, Iso Roobertinkatu 20-22
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22 kiinteistön 91-5-93-1 omistajana nyt asetettavan sakon uhalla poistamaan kiinteistön kaakkoisosan LVI-laitteen tuulettimista aiheutuvan äänihaitan esimerkiksi koteloimalla siten, että niistä ei aiheudu ympäristöministeriön asetuksen rakennuksen ääniympäristöstä (796/2017) raja-arvon 45 dB ylittävää äänihaittaa ympäröiville asuinrakennuksille 1.5 .2021 mennessä.
Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kolmetuhatta (3 000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa velvoitetta ei ole noudatettu, on tuhat (1 000) euroa.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston hyväksymän rakennusvalvontataksan 20 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on viisisataa (500) euroa, jonka velvoitettu on tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille.
Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelulle luovutuksensaajan nimi ja osoite.
Kun laiminlyöntiä voidaan olosuhteet huomioon ottaen pitää vähäisenä ja yleisen edun ei katsota vaativan syytteen nostamista, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää, että poliisille ei tehdä ilmoitusta esitutkintaa varten.
Pöytäkirjanote maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Pöytäkirjanote saantitodistuksella Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22:lle sekä Bostadsaktiebolaget Bangatan 19:sta.
Perustelut
Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22:lla on 8 tuulettimen LVI-laite sisäpihallaan. Naapurikiinteistön 91-5-93-17 omistaja omistaja Bostadsaktiebolaget Bangatan 19, Helsingfors on tilannut äänitasomittauksia selvittääkseen omistamansa asuinrakennuksen pihalle kantautuvaa melua. Molemmissa mittauksissa on myöhemmin selostetusti tunnistettu Iso Roobertinkatu 20-22 LVIS-laitteiden ääni meluksi, joka kuuluu mittauspaikoille. Kiinteistö Oy Iso Roobertinkadun korjaustoimien jälkeen suoritetussa mittauksessa alle puolet LVIS-laitteen tuulettimista on ollut toiminnassa.
Mittaukset ovat suoritettu talviaikaan, jolloin LVIS-laitteet eivät ole yhtä suurella teholla toiminnassa kuin lämpimämpinä vuodenaikoina. Rakennusvalvontapalveluiden talotekniikkayksikön arvion mukaan äänitasot nousevat vielä tuoreimmasta mittauksesta, kun kesäaikaan toiminnassa olevien LVI-laitteiden ja puhaltimien määrää ja tehoa joudutaan nostamaan.
Talviaikaan suoritetuissa mittauksissa, kun alle puolet tuulettimista on ollut päällä, on asuinrakennuksen parvekkeella mitattu 3 dB ylitys sallittuun äänimäärään. Desibeliasteikko on logaritminen, joka tarkoittaa sitä, että kolmen desibelin lisäys äänitasoon kaksinkertaistaa äänenpaineen. Kuulija aistii äänen kaksinkertaistuvan 10 desibelin lisäyksestä.
Nykyisen ympäristöministeriön asetuksen rakennusten ääniympäristöstä mukaan rakennuksen hissien ja taloteknisten laitteiden asennukset on suunniteltava ja toteutettava siten, että niiden synnyttämä äänitaso ei ylitä asuntojen asuinhuoneissa tai oleskelutiloissa, majoitus- tai potilashuoneissa, saman tai läheisten asuinrakennusten avattavien ikkunoiden tai tuuletusluukkujen ulkopuolella, oleskeluun käytettävillä parvekkeilla tai virkistykseen käytettävillä piha- tai oleskelualueilla ulkotilassa 45 dB:ä. Sitä edeltävässä rakentamismääräyskokoelman C1 (1998) 4:ssa todetaan, että "rakennusta palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso L(AeqT) saa olla enintään 45 dB saman tai läheisen rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella, pihamaalla tai muussa vastaavassa paikassa asuinalueella ja muilla melulle herkillä alueilla. KOY Iso Roobertinkatu 20-22 tontin kaikilla naapuritonteilla sijaitsee asuinrakennuksia.
Näin ollen KOY Iso Roobertinkatu 20-22 tulee kiinteistön 91-5-93-1 omistajana velvoittaa korjaamaan kiinteistöä palvelevat LVIS-laitteiden tuulettimet siten, ettei ne aiheuta naapuritonttien asuinrakennuksille meluhaittaa.
Asian käsittely rakennusvalvonnassa
Rakennusvalvonta on Ratakatu 19 tontin omistajalta saamansa toimenpidepyynnön ja sen liitteenä olleen 23.1.2019 päivätyn äänitasomittauksen perusteella antanut Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22:lle kehotuksen korjata kiinteistön ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiston siten, että äänihaitta poistuu 1.4.2019 mennessä.
Edellä mainitussa äänitasomittauksessa on käytetty kolmea mittauspistettä naapurikiinteistön Ratakatu 19 tontilla. Mittauspiste 1 oli osoitteessa Ratakatu 19 (91-5-93-17) sijaitsevan asuinrakennuksen piha-alue ja siellä suoritettiin kaksi mittausta. Mittauspiste 1 sijaitsi noin 25m päässä melulähteestä ja sen kohdalla ei ole avattavia asunnon ikkunoita. Mittauspiste 2 sijaitsi Ratakatu 19 toisella sisäpihalla, noin 40 metrin päässä melulähteestä. Mittauspiste 3 sijaitsi Ratakatu 19 parvekkeella, noin 45 metrin päässä melulähteestä.
Mittauspiste | Mitattu La,eq,24 | Sallittu La,eq,24 | Ylitys |
Piha (n. 25m), mittaus 1 | 54 dB | 45 dB | 9 dB |
Piha (n. 25m), mittaus 2 | 52.7 dB | 45 dB | 7.7 dB |
Sisäpiha (n. 40m), mittaus 1 | 43.2 dB | 45 dB | - |
Parveke (n. 45m), mittaus 1 | 48 dB | 45 dB | 3 dB |
Äänentasomittauksen yhteenvedossa melulähteeksi on yksilöity Iso Roobertinkatu 20-22 (91-5-93-1) LVIS-laitteet. Siinä myös todetaan, että mittaustulosten mukaan äänilähteenä olleen ilmalämpöpumpun ulkoyksikön aiheuttama keskiäänitaso ylittää sallitun raja-arvon (45dB) mittauspisteillä 1 sekä 3.
Kiinteistönomistaja ilmoitti kehotuksen saatuaan, että he ovat ryhtyneet korjaustoimenpiteisiin, jonka johdosta määräaikaa jatkettiin 1.5.2019 saakka. Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22 isännöitsijä on kesäkuussa 2019 kertonut yhtiön korjaustoimena vaihtaneen 1-5 puhaltimien moottorit. Yhtiö ei ole vahvistanut, onko kolmen muun puhaltimen moottoreita vaihdettu.
Ratakatu 19 tilasi uuden äänimittauksen suoritettavaksi, koska heidän mukaansa Iso Roobertinkatu 20-22 korjaustoimet olivat riittämättömät äänihaitan poistamiseksi. Tuorein äänimittaus on suoritettu 6.2.2020 yöllä klo 23.00-23.45 liikennemelun vaikutuksen minimoimiseksi. Häiriöäänet ovat poistettu mittausdatasta. Mittauksissa on käytetty samoja mittauspisteitä kuin ensimmäisessä mittauksessa, tosin eritavoin numeroituna.
|
Mittausraportissa on todettu, että tuuletusparvekkeelle ja sisäpihalla kuuluu Iso Roobertinkatu 20-22 LVI-laitteiden ääni. Lähiympäristössä on ollut havaittavissa myös muiden LVI-laitteiden aiheuttamia ääniä lännestä päin. Tästä johtuen mittauspisteillä ei välttämättä pystytä saavuttamaan määräykset täyttäviä tasoja. Toimistorakennuksen julkisivulla (ensimmäisen mittauksen MP1) Iso Roobertinkatu 20-22 LVI-laitteiden ääni kuuluu selkeästi ja oli dominoivin äänilähde.
Mittausraportin mukaan äänitasot läheisen asuinrakennuksen avattavien ikkunoiden ja parvekkeiden ulkopuolella ylittävät edelleenkin asetuksessa sallitun 45 dB. 6.2.2020 tehtyä mittausta suorittaessa tuuletuslaitteista on ollut päällä kolme tuuletinta kahdeksasta.
6.2.2020 suoritetussa mittauksessa on tutkimusmielessä mitattu äänitaso myös tuulettimien vierestä. Kolmen LVI-laitteen käyntiääneksi todettiin 60 dB, ja todettiin että kiinteistönomistajan korjaustoimet ovat onnistuneesti poistaneet aiemmin aiheutuneen resonointiäänen.
Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22 vastine tarkastuslausuntoon
18.6.2020 antamassaan vastineessa Kiinteistö Oy Iso Roobertinkatu 20-22 lausuu muun ohella seuraavaa:
Pyydämme kohteliaimmin huomioimaan, että Kiinteistö Oy Iso Roobertinaktu 20-22 kohteella olevien laitteistojen äänet eivät ole kokonaismelussa ainoat ääntä aiheuttavat laitteet. Emme koe tulevamme yhdenvertaisesti kohdeltua, jos uhkasakko kohdistetaan vain yhteen kiinteistöön, vaikka mittausraportissa [6.2.2020] on selvästi mainittu muista suunnista tulevista äänilähteistä.
Mittauksella oli mukana KOY Iso Roobertinkatu 20-22 yhtiön hallituksen puheenjohtaja, joka havaitsi myös, että tasaista hurisevaa ääntä kuului myös toisesta suunnasta kuin Iso Roobertinkatu 20-22 kohteen suunnasta. Puheenjohtaja keskusteli äänestä kärsivän asukkaan kanssa ja hän kertoi myös, että heille häiritsevästi kuuluva ääni on tasaista hurinaa, eikä ajoittain käynnistyvistä LVI-laitteista kuuluvaa ääntä.
Korostan raportista seuraavia seikkoja: MP1 ja MP2 "lähiympäristössä on ollut havaittavissa myös muiden LVI-laitteiden aiheuttamia ääniä lännestä päin. Tästä johtuen mittauspisteillä ei välttämättä pystytä saavuttamaan määräykset täyttäviä tasoja.". MP3: Mittaus on suoritettu toimistorakennuksen vieressä, jossa ei ole vakituista asumista / asuinkäytössä olevia tiloja. Huomioitavaa ja merkillepantavaa on myös seuraava seikka: MP1 mittauspisteeltä on suora näköyhteys erittäin monen lähitalon katolle sekä takapihalle, äänilähteitä on monia. MP2 mittauspisteeltä ei ole suoraa näköyhteyttä Iso Roobertinkatu 20-22 kiinteistön eniten ääntä aiheuttaville (K-kaupan) LVI-laitteistoille, koska mittauspisteen ja näiden äänilähteiden välissä on sisäpihalla sijaitseva toimistorakennus, silti mittauspisteen äänimäärä on 45 dB. Tästä voimme selvästi tulkita, ettei häiritsevä äänilähde missään tapauksessa voi olla yksin Iso Roobertinkatu 20-22 kohteessa sijaitsevat laitteistot.
Pyydämme edellisiin selvityksiin sekä kiinteistöjen yhdenvertaiseen kohteluun vedoten rakennusvalvontapalveluita kumoamaan uhkasakon ja edellyttämään myös alueen muut toimijat ryhtymään toimiin äänitasojen vähentämiseksi, jolloin tämä ongelma on mahdollista saada ratkaistua.
Sovelletut lainkohdat
Ympäristöministeriön asetuksen rakennuksen ääniympäristöstä 5 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki 117 f, 166, 182 §
Uhkasakkolaki 6, 7, 8, 9, 18, 19, 22, 23, 24 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
This decision was published on 22.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 265 ja 266 (Valvontamaksun osalta) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS
Pöytäkirjan 266 (Valvontamaksun osalta) ja 267 §:t.
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).
Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Sara Rintamo, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 26485