Vahingonkorvaus, autovaurio, 3.11.2020, Linnankoskenkatu, Taka-Töölö
Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija on 16.11.2020 esittänyt kaupungille vielä täsmentymättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan puun oksa on pudonnut hakijan auton päälle Linnankoskenkadun katupysäköintialueella. Vaatimuksen mukaan vahinko on tapahtunut 3.11.2020 aikavälillä 9-16.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Lisäksi kaupungin hallinnassa olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet on pidettävä niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Helsingissä viheralueet jaetaan hoitoluokkiin niiden käyttötarkoituksen perusteella. Vahinkopaikan katuviheralue kuuluu hoitoluokkaan KA2. KA2-hoitoluokan puista poistetaan välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat. Leikkauspinnat pidetään siisteinä niin, ettei leikkaustyö aiheuta repeämiä tai kuorivaurioita. Puille tehdään ylläpitoleikkauksia sekä hoito- ja muotoonleikkauksia tarpeen mukaan.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikan puustoa on hoidettu puiden ikään, lajiin ja kasvupaikkaan soveltuvalla tavalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Edellisen kerran ennen vahinkoa vahinkopaikan puita on leikattu lokakuussa 2020, jolloin oksakorkeutta nostettiin. Alueen puita on tarkkailtu säännöllisesti, eikä puissa ole tarkkailun yhteydessä havaittu vikoja.
Suomen yli on kulkenut syysmyrsky 2.11.2020-3.11.2020 välisenä aikana. Ilmatieteenlaitos on 2.11.2020 ilmoittanut, että lähivuorokausi tulee olemaan tuulinen ja paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisia. Ilmatieteenlaitoksen tietojen mukaan Kaisaniemen säämittausasemalla on mitattu aikavälillä 2.11.2020-3.11.2020 ajoittain kovaa tuulta. Puuskissa tuulen nopeus on vahinkoa edeltäneenä yönä ollut enimmillään 16 m/s ja vahinkopäivän aikanakin vielä 12 m/s. Puun oksa on voinut osittain heiketä tai katketa jo vahinkoa edeltäneenä yönä kovan tuulen voimasta, ja lopulta päivän aikana pudonnut puusta tuulenpuuskan aikana.
Pelkästään se, että puusta putoaa oksa auton päälle, ei automaattisesti tarkoita, että kaupunki olisi vahingosta korvausvastuussa. Kadun ja yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kunnossapitäjä voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Asianmukaisen kunnossapidon tasoa arvioitaessa otetaan huomioon mm. viheralueiden hoidon tarpeet.
Vahinkopaikan puissa ei ole ollut päällepäin nähtävää vikaa. Puita on hoidettu asianmukaisesti, ja oksa on todennäköisesti katkennut kovan tuulen voimasta. Kaupungin puolelta ei ole todettavissa tahallisuutta tai tuottamusta. Näin ollen kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 6 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
This decision was published on 31.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Katri Lindman, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 28693