Ilotulitteiden käytön kielto Helsingin kaupungin alueella
Ilotulitteiden käytön kielto Helsingin kaupungin alueella
Päätös
Pelastusjohtaja päätti kieltää vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 92 §:n perusteella ilotulitteiden käytön 31.12. klo 18.00 – 1.1. klo 02.00 välisenä aikana seuraavilla alueilla;
1. Ydinkeskustan alue, joka sisältää seuraavat katualueet; Yliopistonkatu – Mikonkatu – Rautatientori – Asema-aukio – Elielinaukio – Töölönlahdenkatu –Makasiinipuisto – Kansalaistori – Mannerheiminaukio – Paasikivenaukio – Salomonkatu – Narinkkatori – Simonkatu – Mannerheimintie – Erottaja – Eteläesplanadi – Kauppatori – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori
2. Oulunkylän ostoskeskus
3. Ylä-Malmin tori
4. Pihlajamäen ostoskeskus
5. Ala-Malmin tori
6. Töölöntori
7. Vanha kirkkopuisto (nk. ruttopuisto)
8. Maatullinaukio
9. Kontulan ostoskeskus
10. Itäkeskuksen kauppakeskus ja Tallinnan aukio
11. Helsingin Kauppahallin tausta-alue pysäköintialueineen
12. Sinebrychoffin puistoalue
13. Kaisaniemen ja Kaivopuiston puistoalueet
14. Kannelmäen Sitratorin, Nuorisotalon ja Kannelmäen asema-alueet
15. Malminkartanon aukio ja Malminkartanon asema-alueet
16. Vaasan aukion alue
17. Hakaniemen tori ja Ympyrätalon alue
Kieltoalueet ovat voimassa toistaiseksi.
Ilotulitteiden käyttöä koskevat kieltoalueet eivät koske ilotulitusnäytöksiä. Ilotulitusnäytöksistä on tehtävä lain 390/2005 97 §:n mukainen ilmoitus poliisille.
Päätöksellä kumotaan päätös 2010-413/89 (Ilotulitteiden käytön kielto Helsingin kaupungin alueella 31.12.2010 klo 18.00 – 1.1.2011 klo 02.00).
Päätöksen perustelut
Vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain (390/2005) 92 §:n mukaan pelastusviranomainen voi antaa ilotulitteiden käyttöä koskevia paikallisista olosuhteista johtuvia, pelastustoimen aluetta tai sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä. Pelastusviranomainen voi kieltää ilotulitteiden käytön pelastustoimen alueella sellaisissa paikoissa, joissa käytön voidaan katsoa aiheuttavan erityistä vaaraa.
Uuden vuoden juhlintaan on perinteisesti kuulunut ilotulitteiden käyttö. Ilotulitteiden käytöstä tori- ja kauppa-alueilla sekä ihmisten kokoontumisesta käyttääkseen ilotulitteita muillakin julkisilla alueilla, on aikaisempien vuosien tilastojen mukaan aiheutunut vakavia vahinkoja ja pysyviä henkilövammoja.
Tiiviillä kaupunkialueella ja suuressa ihmisjoukossa on vaikea huolehtia ilotulitteelle määritetystä suojaetäisyydestä. Suojaetäisyydellä tarkoitetaan sitä etäisyyttä, jonka päässä katsojien on turvallista seurata ilotulitusta sekä etäisyyttä, jonka päässä ilotulitteista ei aiheudu vaaraa esimerkiksi rakennuksille ja muulle omaisuudelle. Suojaetäisyys on yleensä vähintään 8 metriä luokkaan F2 kuuluvilla ja 15 metriä luokkaan F3 kuuluvilla ilotulitteilla. Pata-tyyppisillä ilotulitteilla suojaetäisyydet ovat tyypillisesti vähintään 15 metriä F2 luokan ja 25 metriä F3 luokan tuotteilla.
Ilotulitteiden käytön kieltämisellä määritellyillä alueilla pyritään parantamaan alueelle kokoontuvien ihmisten kokonaisturvallisuutta. Ilotulitteiden käytön rajaamisella pyritään vähentämään ihmisille, rakennuksille ja muulle omaisuudelle aiheutuvia vahinkoja. Tavoitteena on myös vähentää ilotulitteista aiheutuvien muiden haittojen, kuten melun, savun sekä jätteiden määrää, ja siten parantaa yleistä viihtyvyyttä ja siisteyttä.
Helsingin kaupungin pelastuslaitos on rajoittanut vuoden vaihteeseen liittyvää ilotulitteiden käyttöä aikaisempina vuosina. Kieltoalueisiin on tehty muutoksia tarpeiden mukaan henkilö- ja omaisuusvahinkojen ennalta estämiseksi sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Määrätyt kieltoalueet ja niiden laajennukset perustuvat riskiarvioon.
Kieltoalueiden määrittämisestä vuodelle 2010 sekä kieltoaluepäätöksen pysyvyydestä on pyydetty Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen lausuntoa. Helsingin kihlakunnan poliisilaitos lausui 1.10.2010, että ilotulitteiden käyttö tulisi pysyvästi kieltää vuoden 2009 mukaisilla alueilla. Lisäksi Helsingin kaupungin turvallisuus- ja valmiusosasto suoritti hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisen kuulemisen asianosaisten suhteen. Kuulemisessa asianosaisilta saatiin hyväksyvä kanta koskien kieltoalueita vuoden vaihteessa 2010/2011 sekä niiden pysyvyydestä toistaiseksi. Kansalaistorin lisäämisestä kieltoalueisiin on pyydetty kommentit turvallisuus- ja valmiusyksikön kautta asianosaisilta.
This decision was published on 28.12.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Vesa Halonen, pelastusjohtaja, puhelin: 09 310 30100