Vahingonkorvaus, autovaurio, 20.11.2020, Pohjoinen Hesperiankatu, LeasePlan Finland Oy

HEL 2020-014464
More recent handlings
§ 4

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 30.12.2020 esittänyt kaupungille yhteensä 13 410,37 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan vinoparkissa, Hesperian puiston vieressä pysäköitynä ollut ajoneuvo on vaurioitunut 19.11.-20.11.2020 sen päälle kaatuneesta puusta osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnossa ja puhtaana asemakaava-alueella olevat kadut, torit, katuaukiot, puistot, istutukset ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiltä osin kuin ne kunnan osaksi on lain mukaan säädetty. Kunnan hallinnassa oleva tori, katuaukio, puisto ja muu näihin verrattava yleinen alue on kunnan pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen ja liikenteellisen merkityksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut Vuorijalava on sijainnut puistoalueella ja on luokiteltu puistopuuksi.

Katu- ja puistoalueilla puita tarkkaillaan silmämääräisesti jatkuvasti muiden töiden ohella ympäri vuoden. Vastaistutettujen, nuorten ja varttuvien puiden huonot oksarakenteet poistetaan. Liikenneväyliin rajautuvilla viheralueilla käytetään puiden vapaan ajokorkeuden runkokorkeuden 5 metrin saavuttavaa leikkaustapaa. Vanhojen puiden ylläpitoleikkauksissa poistetaan välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat. Leikkaustyöstä aiheutuneita repeämiä ja kuorivaurioita ei esiinny ja leikkauspinnat ovat siistejä.

Hesperian puiston puista ja niiden kunnossapitotoimenpiteistä ja -tarpeista on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta taholta. Saadun selvityksen mukaan Hesperian puiston puut ja niiden kunto on käyty läpi 6.10.2020. Tämän jälkeen arboristit ovat vielä tehneet tarkemman silmämääräisen arvion operoitavista puista kohteessa. Vahingon aiheuttanut puu on katsastettu Aila-myrskyn (16.9.2020) jälkeen ja sille kirjattiin tehtäväksi latvuksen yhden haaran pienennys, toimenpidetarve ei kuitenkaan ollut kiireellinen. Työ oli tarkoitus toteuttaa tammi-maaliskuussa 2021. Puu repeytyi Liisa-myrskyn (19.11.2020) johdosta.

Alueen puita tarkkaillaan jatkuvasti muun viherhoidon ohella. Myös päivittäisiä kierroksia tekevät hoitoryhmät tarkkailevat puistoa kokonaisvaltaisesti. Hesperian puistossa on puille tehty pienennyksiä ja poistettu huonokuntoisia oksia ja puita vuosittain, edellisen kerran vuosina 2019 ja 2020. Puusta ei ole tullut myöskään mitään ilmoituksia kaupungille.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Kaisaniemen säämittausasemalla on mitattu 19.11.2020 kovaa tuulta puuskissa, käyden kovimmillaan myrskylukemissa 23,4 m/s, pääosin kuitenkin pysytellen 18 - 20 m/s puuskissa. Keskituulennopeus on ollut navakkaa, 11-12 m/s.

Liisa-myrskystä varoitettiin laajasti ennakkoon. Myös sen aiheuttamista myrskytuhoista kerrottiin mediassa, mm. puiden kaatumisista ja pelastuslaitoksen työmääristä.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Yleisen alueen kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kunnossapitäjä vapautuu vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Asianmukaisen kunnossapidon tasoa arvioitaessa otetaan huomioon mm. viheralueiden hoidon tarpeet.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Puu on repeytynyt kovan tuulen voimasta. Puu oli tutkittu, eikä siinä ole ollut mitään sellaista näkyvää vikaa, joka olisi edellyttänyt ylimääräisiin hoitotoimenpiteisiin ryhtymistä ennen vahinkoa. Näin ollen asiassa ei ole tapahtunut kunnossapidon laiminlyöntiä ja kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 6 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

This decision was published on 04.03.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö