Uhkasakon tuomitseminen, varastotilan luvattoman asuinkäytön kieltämistä ja muutosten ennallistamista koskeva asia
Oikaisuvaatimus määrätystä valvontamaksusta uhkasakon tuomitsemista koskevassa asiassa
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä ********** vaatimuksen ympäristö- ja lupajaoston 18.2.2021 § 36 määräämästä valvontamaksusta.
Päätöksen perustelut
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti 18.2.2021 § 36 kohdalla tuomita ********** maksamaan varastotilan muutosten ennallistamiseksi asetetun velvoitteen laiminlyönnin vuoksi 31.12.2019 jälkeen 1.2.2021 mennessä erääntyneitä uhkasakkoja maksettavaksi.
Samalla päätöksellä ********** on määrätty suorittamaan kahdentuhannen (2 000) euron suuruinen rakennusvalvontataksan (2021) 12 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä.
Kuntalain 134 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.
Vuoden 2021 rakennusvalvontataksan mukaan valvontamaksu on 1295-4705 (keskimäärin 2455) euroa. Rakennusvalvonta on seurannut noudatetaanko asetettua velvoitetta olemalla kirjeenvaihdossa kiinteistönomistajan kanssa. Lisäksi rakennusvalvonta suorittanut paikallakäyntejä 8.1.2020 ja 21.10.2020. Ottaen huomioon edellä kerrotut valvontakäynnit sekä rakennusvalvonnan työmäärä asian käsittelyssä, voidaan asian käsittelyn katsoa vaatineen hieman keskimääräistä tapausta vähemmän työtä. Näin ollen kahdentuhannen (2 000) euron valvontamaksua voidaan pitää perusteltuna ja määrältään oikean suuruisena.
Valituksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla valvontamaksu tulisi kumota tai sitä tulisi alentaa. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on ollut oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa asetettuja päävelvoitteita annetussa ajassa, jolloin uhkasakkojen tuomitsemiseen liittyvä valvontamaksu ei olisi tullut suoritettavaksi.
Oikaisuvaatimus
********** on 18.2.2021 päivätyssä oikaisuvaatimuksessaan vaatinut Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätöstä kumottavaksi kokonaisuudessaan. Oikaisuvaatimuksessa todetaan muun ohella seuraavaa:
**********
Sovelletut oikeusohjeet
Kuntalaki 134 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 18.02.2021 § 36
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti tuomita ********** maksamaan varastotilan muutosten ennallistamiseksi asetetun velvoitteen laiminlyönnin vuoksi 31.12.2019 jälkeen 1.2.2021 mennessä erääntyneitä uhkasakkoja seuraavasti: asetetusta 5 000 euron kiinteästä peruserästä 3 300 euroa ja asetetusta 1 000 euron lisäerästä kolmetoista lisäerää à 660 euroa, yhteensä 11 800 euroa. Tuomitut uhkasakot maksetaan Suomen valtiolle.
Rakennusvalvontataksan 12 §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on kaksituhatta (2 000) euroa, jonka ********** on tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille. Valvontamaksun osalta muutoksenhaku tapahtuu kuntalain mukaisella oikaisuvaatimuksella.
Perustelut
Velvoitteiden noudattamiselle asetetun määräajan kuluessa huoneistoa on lakattu käyttämästä muuhun kuin rakennusluvan sallimaan varastointiin. Velvoitteita kylpyhuoneen ja keittokomeron purkamisesta ei ole noudatettu. Velvoitettu ei ole esittänyt mitään pätevää syytä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston asettamien purkuvelvoitteiden ja Helsingin hallinto-oikeuden lainvoimaisen ratkaisun noudattamatta jättämiselle. Tästä johtuen uhkasakon kiinteä peruserä sekä juokseva lisäerä tuomitaan kolmanneksen asetettua pienempänä.
Ympäristö- ja lupajaoston velvoitepäätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto oli päätöksellään 23.3.2018 § 62 velvoittanut osakkeenomistajan purkamaan hallitsemassaan kellarihuoneistossa sijaitsevat keittokomeron ja kylpyhuoneen määräaikaan 1.8.2018 mennessä. Samalla päätöksellä jaosto oli kieltänyt kellarihuoneiston käyttämisen muuhun kuin rakennusluvan sallimaan varastointiin. Velvoitteiden tehosteeksi oli asetettu uhkasakko, joka on peruserältään 5 000 euroa ja lisäerä 1 000 jokaiselta kuukaudelta, jonka kuluessa velvoitteita ei ole noudatettu.
Velvoitettu osakkeenomistaja valitti ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus on 5.9.2019 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen uhkasakon asettamisesta ja jatkanut määräaikaa velvoitteen noudattamiseksi 31.12.2019. Lisäksi hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta valituksen tekijän vaatimuksen velvoittaa asunto-osakeyhtiön hakemaan tarpeelliset rakennusluvat valittajan kellarihuoneistolle.
Velvoitettu haki valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. 29.9.2020 antamallaan päätöksellä korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen.
Tarkastuslausunto 14.1.2020
Rakennusvalvontapalvelut on 14.1.2020 päivätyssä tarkastuslausunnossa todennut, että keittokomeron ja kylpyhuoneen purkamiseksi asetettua velvoitetta ei ole noudatettu, jonka johdosta ********** tullaan, jollei asiassa muuta ilmene, tuomitsemaan maksamaan ympäristö- ja lupajaoston päätöksessä 23.3.2018 § 62 asetetut ja hallinto-oikeuden asettamasta määräajasta lukien erääntyneet uhkasakot.
Vastine 26.3.2020
********** on antamassaan vastineessa todennut muun ohella seuraavaa:
Kyseiset vesi- ja viemärijohdot ym. kuuluvat lain mukaan taloyhtiön vastuulle eikä osakas saa niihin puuttua. As Oy Walhallankatu 13:n yhtiö on kirjeessään 22.5.1995 ilmoittanut Rakennusvalvontavirastolle rakentaneensa kellarihuoneistoon, jonka minä olen ostanut vasta kesäkuussa 1999, keittokomeron ja kylpyhuoneen, vuonna 1993 suoritetun putkiremontin yhteydessä. Minä en ole tehnyt omistusaikanani minkäänlaisia muutoksia kellarihuoneistooni.
Lisäksi vastineessa on viitattu velvoitetun 29.1.2020 hallinto-oikeudelle tekemään valitukseen koskien kaupunkiympäristölautakunnan päätöstä tämän velvoiteasian tarkastusmaksua koskevassa maksuoikaisuvaatimuksesta.
Paikallakäynti 21.10.2020
Rakennusvalvonnan suorittamalla paikallakäynnillä on todettu, että huoneiston 29 keittokomeroa ja kylpyhuonetta ei ole purettu.
Tiedoksiannot
Pöytäkirjanote liitteineen ja tuomitun uhkasakon tilisiirtolomake haastetiedoksiantona **********
Sakkoluettelonote ja pöytäkirjanote liitteineen oikeusrekisterikeskukselle.
Tiedoksi maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Sovelletut oikeussäännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 182 §
Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen […] voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin.
Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.
Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.
Uhkasakkolaki 10 §
Uhkasakon asettanut viranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä. Edellytyksenä uhkasakon tuomitsemiselle maksettavaksi on, että uhkasakon asettamista koskeva päätös on lainvoimainen, jollei päätöstä ole säädetty tai määrätty noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta […].
Uhkasakkolaki 11 §
Uhkasakko voidaan tuomita asetettua pienempänä, jos päävelvoitetta on olennaiselta osalta noudatettu tai velvoitetun maksukyky on merkittävästi alentunut taikka uhkasakon määrän alentamiseen on muu perusteltu syy.
Lisäksi uhkasakkolain 18 §, 19 §, 22 §, 23 § ja 24 §.
Esittelijä
Lisätiedot
Sara Rintamo, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 26485
This decision was published on 25.08.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218