Sitovat toiminnalliset tavoitteet vuonna 2020, keskushallinto

HEL 2021-000408
More recent handlings
Case 6. / 87 §

Ett ouppnått bindande verksamhetsmål i 2020 års budget

Helsinki City Council

Beslut

Stadsfullmäktige godkände utredningen om ett ouppnått bindande verksamhetsmål i 2020 års budget.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Close

Enligt 20 kap. 3 § i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad, som gäller ekonomin, ska stadsfullmäktige innan bokslutet undertecknas i stadsstyrelsen föreläggas en redogörelse för bindande verksamhetsmål som inte nåtts. I de utredningar som stadsfullmäktige behandlade 17.2.2021 saknades ett ouppnått bindande verksamhetsmål för fostrans- och utbildningssektorn i 2020 års budget.

Mål: Livskraften i områden, stadsstrukturens funktionalitet

Utfall: Gemensamt mål med kultur- och fritidssektorn: I tre skolor görs ett försök med digital bokning av lokaler, betalning och passerkontroll i samverkan med kultur- och fritidssektorn. Detta mål nåddes inte.

Skolorna för försöket blev utsedda och de behövliga tekniska lösningarna utreddes, men genomförandet av försöket stannade av, eftersom den gemensamma användningen av skolor avbröts på grund av coronakrisen. Ett projekt gemensamt för hela staden, projektet för förvaltning av det gemensamma systemet för lokalbokning, har samma mål. Som pilotprojekt i försöket har valts Kankarepuiston koulu, Jakobackas hjärta.

Close

Kaupunginhallitus 29.03.2021 § 219

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä selvityksen vuoden 2020 talousarvion sitovan toiminnan tavoitteen toteutumatta jäämisestä.

08.02.2021 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Mauno Rönkkö, erityissuunnittelija, puhelin: 310 36279

mauno.ronkko@hel.fi

Stadsfullmäktige 17.02.2021 § 29

Beslut

Stadsfullmäktige godkände utredningarna från stadskansliet, direktionen för affärsverket ekonomiförvaltningstjänsten, direktionen för affärsverket företagshälsan, fostrans- och utbildningsnämnden, stadsmiljönämnden, räddningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt social- och hälsovårdsnämnden om de bindande verksamhetsmål i 2020 års budget som inte har uppnåtts.

Dessutom godkände stadsfullmäktige följande hemställningskläm:

 
Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av utredningarna om de ouppnådda bindande målen i 2020 års budget att sektorerna utreder möjligheten att bedöma stadens personals arbetshälsa år 2020 mitt i coronakrisen och att de utreder olika modeller för att premiera anställda. Som kriterier för premieringen kan användas bl.a. tungt arbete på grund av coronan, hälsorisker och snabba och långvariga förändringar i arbetet. (Eveliina Heinäluoma)
Behandling

Ledamoten Eveliina Heinäluoma understödd av ledamoten Sandra Hagman föreslog följande hemställningkläm:

 
Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av utredningarna om de ouppnådda bindande målen i 2020 års budget att sektorerna utreder möjligheten att bedöma stadens personals arbetshälsa år 2020 mitt i coronakrisen och att de utreder olika modeller för att premiera anställda. Som kriterier för premieringen kan användas bl.a. tungt arbete på grund av coronan, hälsorisker och snabba och långvariga förändringar i arbetet.

Stadsfullmäktige godkände först stadsstyrelsens förslag enhälligt.

1 omröstningen

Ledamoten Eveliina Heinäluomas förslag till hemställningskläm JA, motsätter sig NEJ

JA-förslag: Stadsfullmäktige förutsätter vid godkännandet av utredningarna om de ouppnådda bindande målen i 2020 års budget att sektorerna utreder möjligheten att bedöma stadens personals arbetshälsa år 2020 mitt i coronakrisen och att de utreder olika modeller för att premiera anställda. Som kriterier för premieringen kan användas bl.a. tungt arbete på grund av coronan, hälsorisker och snabba och långvariga förändringar i arbetet.
NEJ-förslag: Motsätter sig

Ja-röster: 56
Alviina Alametsä, Maija Anttila, Pentti Arajärvi, Paavo Arhinmäki, Katju Aro, Sirpa Asko-Seljavaara, Eva Biaudet, Silja Borgarsdottir Sandelin, Mika Ebeling, Laura Finne-Elonen, Tuula Haatainen, Mia Haglund, Sandra Hagman, Jussi Halla-aho, Joel Harkimo, Eveliina Heinäluoma, Mari Holopainen, Veronika Honkasalo, Abdirahim Husu Hussein, Nuutti Hyttinen, Ville Jalovaara, Jukka Järvinen, Atte Kaleva, Emma Kari, Otso Kivekäs, Mai Kivelä, Dan Koivulaakso, Laura Kolbe, Pia Kopra, Terhi Koulumies, Anna Laine, Johanna Laisaari, Sami Muttilainen, Björn Månsson, Jarmo Nieminen, Dani Niskanen, Amanda Pasanen, Terhi Peltokorpi, Petrus Pennanen, Sirpa Puhakka, Marcus Rantala, Mari Rantanen, Tuomas Rantanen, Nasima Razmyar, Suldaan Said Ahmed, Mirita Saxberg, Leo Stranius, Johanna Sydänmaa, Ilkka Taipale, Sampo Terho, Thomas Wallgren, Jani Valpio, Reetta Vanhanen, Sinikka Vepsä, Sanna Vesikansa, Ozan Yanar

Nej-röster: 1
Otto Meri

Blanka: 26
Ted Apter, Harry Bogomoloff, Jussi Chydenius, Juha Hakola, Jasmin Hamid, Atte Harjanne, Arja Karhuvaara, Tapio Klemetti, Kauko Koskinen, Heimo Laaksonen, Mia Nygård-Peltola, Hannu Oskala, Jenni Pajunen, Pia Pakarinen, Matti Parpala, Jaana Pelkonen, Mika Raatikainen, Risto Rautava, Laura Rissanen, Wille Rydman, Daniel Sazonov, Anni Sinnemäki, Osmo Soininvaara, Lilja Tamminen, Ulla-Marja Urho, Jan Vapaavuori

Frånvarande: 2
Maria Ohisalo, Paavo Väyrynen

Stadsfullmäktige godkände ledamoten Eveliina Heinäluomas förslag till hemställningskläm.

Föredragande
Stadsstyrelsen
Upplysningar

Riina Kopola, specialplanerare, telefon: 310 28256

riina.kopola@hel.fi
Close

This decision was published on 12.05.2021

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Close

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Mauno Rönkkö, specialplanerare, telefon: 09 310 36279

mauno.ronkko@hel.fi