Eläinlääkintähuoltolain mukaiset palvelut vuonna 2020

HEL 2021-001602
More recent handlings
Case 6. / 27 §

Eläinlääkintähuoltolain mukaiset palvelut vuonna 2020

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon eläinlääkintähuoltolain mukaisista palveluista vuonna 2020.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Eläinlääkintähuoltolain 765/2009 11 §:n mukaan kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana peruseläinlääkäripalvelu asukkaidensa pitämiä kotieläimiä varten sekä sellaisten yhteisöjen pitämiä kotieläimiä varten, joilla on kotipaikka kunnan alueella. Muita kotieläimiä kuin hyötyeläimiä varten palvelu on kuitenkin järjestettävä vain, jos palvelua ei ole muuten saatavilla. Lisäksi kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua alueellaan olevia kotieläimiä varten kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympäristöpalvelut ostaa nämä palvelut Yliopistolliselta eläinsairaalalta. Hoitoa annetaan sekä lemmikkieläimille että hyötyeläimille. Palveluun sisältyy myös ympärivuorokautinen päivystys pien- ja suureläimiä varten. Pieneläinsairaala ja hevossairaala sijaitsevat Viikissä ja tuotantoeläinsairaala Mäntsälässä.

Vuonna 2020 Yliopistollisessa eläinsairaalassa hoidettujen helsinkiläisten potilaiden määrä on hieman vähentynyt edellisvuoteen verrattuna. Koronaepidemian aiheuttamat rajoitustoimet ovat voineet vaikuttaa potilasmäärää vähentävästi. Eläinsairaalassa hoidettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 13 294 helsinkiläistä pieneläintä (vuonna 2019 13 631 kpl), joista päivystysaikana 5353 (40 %). Pieneläinsairaalassa hoidetuista pieneläimistä 74 % oli koiria, 21 % kissoja ja 5 % muita pieneläimiä kuten kaneja, marsuja, hamstereita ja rottia.

Hevos- ja tuotantoeläinsairaalassa hoidettiin 700 helsinkiläistä hevosta ja muuta suureläintä (vuonna 2019 646 kpl), joista päivystysaikana 20 %. Hevos- ja tuotantoeläinsairaalassa hoidetuista eläimistä 86 % oli hevosia ja loput 14 % muita eläimiä kuten nautoja, lampaita, sikoja ja vuohia. Hoidettavien hevosten ja muiden suureläinten määrä on kasvanut viime vuosina.

Koronaepidemian vuoksi eläinsairaalassa supistettiin keväällä merkittävästi kiireettömän palvelun tarjontaa. Näin pyrittiin turvaamaan päivystyksen järjestäminen, henkilökunnan ja opiskelijoiden terveys sekä suojavarusteiden ja puhdistusaineiden riittävyys. Tehdyt järjestelyt olivat riittäviä ja sairaalan päivystysvalmius toimi hyvin.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa on kerätty asiakaspalautetta HappyOrNot-järjestelmällä. Järjestelmä jouduttiin ottamaan pois käytöstä hygieniasyistä maaliskuussa. Siihen asti puolen vuoden ajalta kerätty palaute oli erinomaista. Pieneläinsairaalassa 94 % palautteen antajista oli palveluun erittäin tyytyväisiä, 4 % oli tyytyväisiä ja vain 3 % oli tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä. Hevossairaalassa erittäin tyytyväisiä oli 89 % vastaajista, tyytyväisiä oli 12% ja 5 % oli tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä. Eläinsairaalan verkkosivujen kautta kerättävän palautteen perusteella eniten tyytymättömyyttä aiheuttava asia on ollut pitkä jonotusaika päivystyksessä.

Close

This decision was published on 23.02.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Ask for more info

Päivi Lahti, valvontaeläinlääkäri, puhelin: 09 310 32076

paivi.h.lahti@hel.fi