Hanke, kaupunginkanslia, uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2021-001875
More recent handlings
Case 8. / 225 §

Suomen valtion ja Helsingin kaupungin yhteistyösopimus uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamiseksi sekä hankkeen ohjausryhmän asettaminen

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi liitteenä olevan Suomen valtion ja Helsingin kaupungin välisen yhteistyösopimuksen uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamiseksi. Samalla kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi hankkeen ohjausryhmän asettamisen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki asettivat 19.3.2018 selvitysryhmän selvittämään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kehittämistä ja mahdollista uudisrakennusta. Selvitys julkistettiin 21.8.2018 ja siinä puollettiin vahvasti uuden museokokonaisuuden toteuttamista.

Pormestari asetti 12.10.2018 (§ 144) yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa valmisteluhankkeen edistämään uuden kansainvälistä huipputasoa olevan arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamista Helsinkiin. Tavoitteena oli laatia konseptisuunnitelma, jonka pohjalta valtio, Helsingin kaupunki sekä Arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ylläpitävät säätiöt voisivat päättää hankkeen jatkovalmistelusta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä.

Selvityksen tuloksena valmistuneen museokonseptin lisäksi OKM ja kaupunki ovat valmistelleet museon hallinnointia ja rahoittamista koskevan mallin. Mallin mukaan museon kokoelmien omistajuudesta vastaisi perustettava uusi säätiö (museosäätiö).

Museosäätiön hallintaan siirtyisivät uuteen museoon yhdistyvien Suomen arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon nykyisten museosäätiöiden kokoelmat. Säätiö vastaisi museon varainhankinnasta ja hallitsisi museon pääomaa, jonka tuotolla katettaisiin osa museon toimintamenoista mukaan lukien museorakennuksen vuokrakulut ja muut kiinteistömenot.

Museon toiminnasta vastaisi perustettava osakeyhtiö. Säätiö ja osakeyhtiö sopisivat museon kokoelmien hallinnoinnista ja hoidosta keskinäisellä sopimuksella. Museon henkilöstö olisi osakeyhtiön palveluksessa. Osakeyhtiö toimisi museolain tarkoittamana museon ylläpitäjänä, jolle opetus- ja kulttuuriministeriö voisi maksaa käyttökustannuksiin tarkoitettua valtionosuutta.

Valtio ja kaupunki pääomittaisivat museosäätiötä saman suuruisin osuuksin. Tavoitteena on, että pääoman määrä olisi yhteensä 150 miljoonaa euroa siten, että valtion ja kaupungin osuudet olisivat kummankin 60 miljoonaa euroa ja yksityisen pääoman osuus vähintään 30 miljoonaa euroa. Yksityisen pääoman hankkiminen olisi perustettavan museosäätiön tehtävä.

Valtioneuvosto teki vuoden 2020 neljännen lisätalousarvioesityksen yhteydessä uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota koskien pöytäkirjamerkinnän, jonka mukaan hallitus sitoutuu osallistumaan uuden perustettavan Arkkitehtuuri- ja designmuseon säätiön pääomittamiseen enintään 60 miljoonalla eurolla. Valtion rahoitusta koskevat lopulliset päätökset edellyttäisivät Helsingin kaupungin sitovia päätöksiä saman suuruisesta pääomittamisesta sekä valtiota tyydyttävää sopimusta museorakennuksesta, museon vuokrasopimuksen sisällöstä sekä muista hankkeen toteuttamiseen ja museon ylläpitoon liittyvistä reunaehdoista.

Museota varten toteutettaisiin uudisrakennus Helsingin Eteläsatamaan. Helsingin kaupungin tarkoituksena on käynnistää Makasiinirannan kokonaiskehittämistä koskeva suunnittelu- ja konseptikilpailu maaliskuun 2021 aikana. Alue sisältää varauksen arkkitehtuuri- ja designmuseota varten. Tavoitteena olisi järjestää museosta erillinen arkkitehtuurikilpailu sekä päättää erikseen rakennushankkeen toteuttamistavasta.

Suomen valtion ja Helsingin kaupungin välinen yhteistyösopimus

Suomen valtion ja Helsingin kaupungin välisen yhteistyösopimuksen tarkoituksena on sopia kustannusten jaon periaatteista sopijapuolten välillä. Tiede- ja kulttuuriministeri sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö ovat allekirjoittaneet sopimuksen valtion puolesta ja Helsingin pormestari sekä kansliapäällikkö kaupungin puolesta 24.3.2021. Sopimus tulee voimaan, kun talouspoliittinen ministerivaliokunta on sitä puoltanut ja Helsingin kaupunginhallitus on sen hyväksynyt. Sopimus on liitteenä (Liite 1).

Valtio ja kaupunki vastaavat sopijapuolten yhteisesti katettavaksi sovituista museohankkeen valmistelukustannuksista yhtä suurin osuuksin. Kumpikin sopijapuoli vastaa itse muista museohankkeen valmistelusta aiheutuvista kustannuksista.

Valtio ja kaupunki laativat yhteisesti katettavista kustannuksista kustannusarvion. Kummankin sopijapuolen osuus kustannuksista on vuosina 2021–2023 yhteensä enintään 500 000 euroa. Kustannuksiin sisältyvät museohankkeen ohjausryhmän ja hankeorganisaation kustannukset, hankejohtajan ja avustajan palkkaamisesta aiheutuvat henkilöstökustannukset sekä yhteisesti sovittujen selvitysten ja suunnitelmien laatimisesta sekä viestinnästä aiheutuvat kustannukset. Henkilösivukustannuksissa ja yleiskustannuksissa noudatetaan samoja kustannuslaskennan menettelyitä.

Ohjausryhmän asettaminen ja hankeorganisaation perustaminen

Hankkeelle on 24.3.2021 asetettu ohjausryhmä. Ohjausryhmän toimikausi on 24.3.2021–31.12.2023. Ohjausryhmän tehtävänä on

  • ohjata ja edistää hanketta ja sen tavoitteiden toteutumista
  • vastata hankkeen koordinoinnista yhteistyössä hankejohtajan kanssa
  • toimia hankkeen osapuolten välisenä yhteistyöelimenä
  • tarjota asiantuntemusta ja tukea hankeorganisaatiolle
  • seurata hankkeen taloutta ja varainhankinnan edistymistä
  • ohjata hankevaiheeseen kuuluvaa selvitys- ja suunnittelutyötä liittyen säätiön perustamiseen, toiminnan ja toimintamallin suunnitteluun sekä rakennushankkeen valmisteluun
  • osallistua hankkeen viestintään sekä hankkeen vuorovaikutteisuutta ja osallisuutta lisäävien toimenpiteiden suunnitteluun

Ohjausryhmän kokoonpano käy ilmi liitteenä olevasta asettamispäätöksestä (liite 2).

Hankkeen edistämiseksi perustetaan hankeorganisaatio, jonka johtamista varten Helsingin kaupunki palkkaa hankejohtajan. Hankejohtaja toimii Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden organisaatiossa ja siirtyy uuden museosäätiön alaisuuteen sen perustamisen jälkeen. Hankejohtaja raportoi ohjausryhmälle hankkeen etenemisestä. Hanketta varten laaditaan talousarvio ja aikataulu sekä hankesuunnitelma.

Kansliapäällikkö myönsi 11.2.2021 (§ 29) kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan käytettäväksi yhteensä 140 000 euroa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon valmisteluvaiheeseen vuonna 2021. Rahoituksella katetaan selvitysvaiheen kustannukset ajanjaksolla helmikuu-heinäkuu 2021. Kustannukset muodostuvat esimerkiksi hankejohtajan ja avustavan henkilön palkkakustannuksista, hankesuunnitelman laadinnasta, viestintäkuluista ja erilaisista muista selvityksiin ja asiantuntijapalveluihin liittyvistä kustannuksista. Kaupunki laskuttaa valtiolta puolet kustannuksista vuoden 2021 kulujen tasaamisen yhteydessä.

Close

This decision was published on 12.04.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Ask for more info

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puhelin: 09 310 20015

sanna-mari.jantti@hel.fi