Tartuntatautilaki (1227/2016) 9 §, kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri, sosiaali- ja terveystoimiala

HEL 2021-002438
More recent handlings
§ 46
This decisionmaker is no longer active

Tartuntalain (1227/2016) 9 §:mukaisen kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin määrääminen

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti määrätä tartuntatautilain 9 §:n mukaiseksi kunnan tartuntataudeista vastaavaksi lääkäriksi epidemiologisen toiminnan ylilääkärin (vakanssinumero 023055).

Samalla toimialajohtaja päätti, että silloin kun yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin vaara on ilmeinen, tartuntataudeista vastaavan lääkärin tehtäviä ja tartuntatautilain mukaisia päätöksiä voivat tehdä myös seuraavat kuntaan virkasuhteessa olevat lääkärit:

Tehtävänimike
Vakanssinumero
 
 
Terveysasemien johtajalääkäri
026709
Keskitettyjen palveluiden johtava ylilääkäri
022100
Digitaalisen terveysaseman johtava ylilääkäri
032587
Epidemiologisen toiminnan ylilääkäri
029111
Epidemiologisen toiminnan apulaisylilääkäri
021520
Epidemiologisen toiminnan apulaisylilääkäri
025872
Epidemiologisen toiminnan apulaisylilääkäri
029814
Epidemiologisen toiminnan apulaisylilääkäri
031568
Epidemiologisen toiminnan lääkäri
022107
Epidemiologisen toiminnan lääkäri
034845
Epidemiologisen toiminnan lääkäri
019708
Epidemiologisen toiminnan lääkäri
034653
Epidemiologisen toiminnan lääkäri
037638
Epidemiologisen toiminnan erikoislääkäri
029904
 
 

Tämä päätös on voimassa 15.3.2021 alkaen toistaiseksi ja korvaa sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan 10.3.2021 tekemän päätöksen § 39.

Päätöksen perustelut

Tartuntatautilain 9 § mukaan kunnan velvollisuutena on järjestää alueellaan tartuntatautilaissa tarkoitettu tartuntatautien vastustamistyö osana kansanterveystyötä siten kuin kansanterveyslaissa (66/1972), terveydenhuoltolaissa (1326/2010) ja tartuntatautilaissa säädetään. Kunnassa on oltava kuntaan virkasuhteessa oleva tartuntataudeista vastaava lääkäri. Terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaavan lääkärin on otettava selvää epäillyn tai todetun tartuntataudin laadusta ja sen levinneisyydestä sekä ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin taudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautien vastustamistyöhön kuuluu tässä laissa tartuntatautien ehkäisy, varhaistoteaminen ja seuranta, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus sekä hoitoon liittyvien infektioiden torjunta.

Tartuntatautilaissa (1227/2016) kunnan tartuntataudeista vastaavasta lääkäristä säädetään 9 §:ssä. Helsingin hallintosäännössä ei ole säädetty kunnan tartuntataudeista vastaavasta lääkäristä. Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan päätöksen (11.12.2020 § 219) mukaan tartuntatautilain 9 §:n mukaisena kunnan tartuntataudeista vastaavana lääkärinä toimii epidemiologisen toiminnan ylilääkäri (vakanssinumero 023055).

Kunnan tartuntataudeista vastaavalle lääkärille on tartuntatautilaissa asetettu toimivalta päättää kunnan alueella mm. karanteenista (tartuntatautilaki 60 §) ja eristämisestä (tartuntatautilaki 63 §) sekä muista laissa määritellyistä tartuntataudin torjuntaan liittyvistä toimenpiteistä, silloin kun ne ovat välttämättömiä yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Näissä tilanteissa joudutaan mahdollisesti tekemään suuri määrä päätöksiä lyhyessä ajassa. Hallintolain (434/2003) 43 §:n mukaan päätös voidaan tehdä suullisesti mutta se on viipymättä annettava tiedoksi myös kirjallisena oikaisuvaatimusohjeineen. Jotta kirjallisten hallintopäätösten tekeminen ei viivästy, on välttämätöntä nimetä useampi virkasuhteessa oleva lääkäri allekirjoittamaan tartuntatautilain mukaisia päätöksiä silloin kun päätösmäärät ovat suuria. Suuren väestöpohjan vuoksi päätöksentekoa ei voida poikkeustilanteissa jättää yhden henkilön toimivallan varaan. Vastaavasti kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin tehtävien hoitamisen vaatiessa jatkuvaa päivystysvalmiutta nykyisissä pandemiaolosuhteissa, on tartuntataudeista vastaavan lääkärin tehtävien hoitaminen ja tartuntatautilain mukaisia päätösten tekeminen syytä mahdollistaa tartuntataudeista vastaavan lääkärin lisäksi useammalle virkasuhteiselle lääkärille.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa. Toimialajohtajalla on tällä perusteella oikeus määrätä tartuntataudeista vastaava lääkäri ja tehtävien hoitoon oikeutetut muut lääkärit.

This decision was published on 01.04.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Timo Lukkarinen, terveysasemien johtajalääkäri, puhelin: 09 310 42611

timo.lukkarinen@hel.fi

Decisionmaker

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja