Talousarvioaloite, Määrärahan osoittaminen koronan jälkihoito-ohjelmaan, jolla tuetaan lapsia ja nuoria

HEL 2021-002866
More recent handlings
Case 7. / 184 §
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Paavo Arhinmäen ym. talousarvioaloitteesta koskien määrärahan osoittamista koronan jälkihoito-ohjelmaan, jolla tuetaan lapsia ja nuoria

The Social Services and Health Care Committee

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Meri Valkaman ehdotuksesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Paavo Arhinmäen ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

”Aloitteessa esitetään, että vuoden 2022 budjettiin varataan määrärahat mittavaan koronan jälkihoito-ohjelmaan, jolla erityisesti tuetaan lasten ja nuorten opetusta ja koulutusta sekä harrastustoimintaa.

Covid-19-pandemiasta palautuminen toimialat ylittävänä yhteistyönä

Covid-19-pandemiasta palautumiseen tähtääviä toimia valmistellaan Helsingissä toimialat ylittävänä yhteistyönä. Lähtökohtana on alueellinen verkostotyö sekä sen kehittäminen siten, että alueellisiin ilmiöihin voidaan tarttua operatiivisella tasolla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhteistyössä muiden toimialojen kanssa varmistetaan muun muassa oppilaiden ja opiskelijoiden palveluketjujen toimivuus ja luodaan yhteisiä toimintamalleja palvelujen saatavuuden turvaamiseksi. Perusopetuksen tasolla esimerkiksi koulun, kouluterveydenhuollon, nuorisopalvelujen sekä lastensuojelun välisen yhteistyön vahvistaminen nähdään tärkeäksi. Tavoitteena on oikea-aikainen palveluihin ohjaaminen hyödyntäen sekä kunnan että kolmannen sektorin tarjoamia palveluita.

Covid-19-pandemiasta palautumiseen liittyvissä moniammatillisissa työryhmissä on nostettu esille muun muassa oppilaiden ja opiskelijoiden yhteisöllisyyden lisäämiseen ja harrastustoimintaan liittyviä tavoitteita. Osana pandemiasta palautumista oppilaitosympäristöissä vahvistetaan vertaisryhmä- ja tutortoimintaa sekä panostetaan oppilaiden ja opiskelijoiden ryhmäytymiseen. Tunne- ja vuorovaikutustaito-ohjelmia vahvistetaan ja oppilaiden ja opiskelijoiden yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia ja toimintoja suunnitellaan osaksi oppilaitosympäristöjen arkea. Pandemiasta palautumisessa keskeisiä ovat myös ennaltaehkäisevän yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistaminen, yksilöllisen opiskeluhuollon varhaisen tuen kehittäminen sekä tiivis yhteistyö oppilaiden ja opiskelijoiden perheiden kanssa.

Covid-19-pandemiasta palautumiseen liittyvissä suunnitelmissa on nostettu esille tavoitteita liittyen opintoihin kiinnittymiseen sekä nuorten työllistymisen tukemiseen. Nuorten työllistymisen edistäminen toimialojen ja yritysten kanssa sekä osatyökykyisten nuorten kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilujen vahvistaminen ovat nuorten hyvinvoinnin edistämisen keskeisiä periaatteita. Ilman toisen asteen tutkintoa olevien nuorten koulutukseen hakeutumista vahvistetaan yhteistyössä eri toimijoiden kesken sekä osana Ohjaamon ja kuntakokeilun toimintaa.

Liikkumisen roolin vahvistaminen osana hoitoketjuja ja palveluohjausta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että tällä hetkellä voimassa olevan kaupunkistrategian (2019–2021) mukaan Helsinki panostaa kestävän kasvun turvaamiseen. Helsingin kaupunki on nostanut liikkumisen edistämisen yhdeksi kaupunkistrategiansa kärkihankkeista. Tämä tarkoittaa muun muassa panostamista ennaltaehkäisevästi koululaisten terveyteen ja hyvinvointiin. Kaupunkistrategiaan sisältyvän liikkumisohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveystoimiala turvaa yhdessä muiden toimialojen kanssa lasten ja nuorten terveyttä, fyysistä toimintakykyä ja oppimisvalmiuksia riittävällä liikkumisella.

Tavoitteena on, että riittävä liikunnallisuus on osa lasten ja nuorten arkea ja oppimista myös tulevaisuudessa. Kouluilla on oppilaille suunnattuja moniammatillisia EasySport- ja FunAction-liikuntaryhmiä sekä KouluPT-toimintaa. Liikkumiseen kannustaminen, moniammatillisten liikuntaryhmien ja KouluPT-toiminnan jatkaminen koetaan sosiaali- ja terveystoimialalla tärkeinä jatkossakin.

Sosiaali- ja terveystoimialan talousarvioehdotuksessa vuodelle 2021 ja taloussuunnitelmassa 2022–2023 on tuotu esille, että liikkumisohjelma kytketään kaikkiin kaupungin palveluihin sekä kaikkien ikäryhmien palveluihin. Liikkumisen roolia vahvistetaan osana hoitoketjuja ja palveluohjausta.

Tällä hetkellä voimassa olevien kaupunkiyhteisten HYTE-tavoitteiden tarkoituksena on lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksien edistäminen seuraavien tavoitteiden mukaisesti:

  • Lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksia parannetaan ja lisätään tietoisuutta oman alueen vapaa-ajan toiminnoista.
  • Sosiaali- ja terveystoimialalla tuetaan vähävaraisten perheiden tai syrjäytymisriskissä olevien lasten ja nuoren harrastustoimintaa ja vapaa-ajan toimintaa toimeentulotuen ja lastensuojelun taloudellisella avustamisella.
  • Perheiden palveluissa perheiden tilanteiden kartoituksen osana huomioidaan myös lasten harrastukset sekä ohjataan ja kannustetaan vanhempia tukemaan harrastustoiminnassa.
  • Toimiala osallistuu harrastamisen edistämisen kaupunkiyhteisen toimintamallin ja koordinaatiorakenteen kehittämiseen.

Yhteenveto

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että covid-19-pandemiasta palautumiseen tähtääviä toimia valmistellaan Helsingissä toimialat ylittävänä yhteistyönä. Oppilaiden ja opiskelijoiden palveluketjujen toimivuus varmistetaan yhdessä muiden toimialojen kanssa ja luodaan yhteisiä toimintamalleja palvelujen saatavuuden turvaamiseksi. Kaupunkistrategiaan sisältyvän liikkumisohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveystoimiala turvaa yhdessä muiden toimialojen kanssa lasten ja nuorten terveyttä, fyysistä toimintakykyä ja oppimisvalmiuksia riittävällä liikkumisella.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Poikkeustilanne on kuormittanut erityisesti niitä lapsiperheitä, joissa on ollut vaikeuksia jo aiemmin, mutta myös muita perheitä taloudellisten vaikeuksien, etätyön ja etäopetuksen myötä. Koronatilanteen kielteisten vaikutusten kasaantuminen heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja nuorille lisää eriarvoistumisen riskiä. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä eri toimialojen välistä yhteistyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin, oppimisen, osallisuuden ja yhteisöllisyyden turvaamiseksi.”

Close

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Paavo Arhinmäen ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien määrärahan osoittamista koronan jälkihoito-ohjelmaan, jolla tuetaan lapsia ja nuoria.

Lausuntoa on pyydetty 22.9.2021 mennessä. Aloitteeseen on pyydetty myös kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnan lausunnot.

Close

This decision was published on 22.09.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Viivi Väänänen, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 42303

viivi.vaananen@hel.fi

Maarit Sulavuori, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 62401

maarit.sulavuori@hel.fi