Talousarvioaloite, Matalan kynnyksen velkaneuvontaa nuorille

HEL 2021-002871
More recent handlings
Case 8. / 185 §
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Said Ahmed Suldaanin ym. valtuutettujen talousarvioaloitteesta matalan kynnyksen velkaneuvonnan järjestämisestä nuorille

The Social Services and Health Care Committee

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle valtuutettu Said Ahmed Suldaanin ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta seuraavan lausunnon:

”Aloitteessa esitetään, että Helsinkiin perustetaan ja varataan budjettiin tarvittavat resurssit nuorten matalan kynnyksen velkaneuvontaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta kannattaa nuorten matalan kynnyksen talous- ja velkaneuvonnan järjestämistä talousarvioraamin puitteissa nykyisen toimintamallin mukaan. Nuorille tarkoitettua talous- ja velkaneuvontaa on tehostettu sosiaalisessa luototuksessa ja järjestetään matalalla kynnyksellä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kokonaisvaltaisen tuen mahdollistamiseksi. Uudet talous- ja velkaneuvojat keskittyvät erityisesti alle 30-vuotiaisiin, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin covid-19-pandemian vuoksi.

Pandemian vaikutus alle 30-vuotiaiden talouteen

Covid-19-pandemia on vaikuttanut alle 30-vuotiaiden taloudelliseen tilanteeseen suoraan sekä välillisesti. Yksi suurimmista vaikuttavista tekijöistä on työllisyystilanteen selkeä heikentyminen. Alle 30-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä Helsingissä oli kesäkuussa 10 517, mikä on 4020 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin kesäkuussa 2019. Samalla vertailujaksolla Kansaneläkelaitoksesta kuntaan lähetettyjen ilmoitusten määrä alle 25-vuotiaista neljä kuukautta toimeentulotukea saaneista on kasvanut Helsingissä 29 prosentilla eli 142 ilmoituksen verran.

Talous- ja velkaneuvonnan tarve on ollut lähtökohtaisesti suuri jo pidemmän aikaa, mutta korostunut edelleen pandemian aikana. Pandemia on pakottanut ihmiset etsimään uudenlaisia ratkaisuja talouden hoitamiseksi ja tekemään erilaisia järjestelyjä. Helsingissä ajalla 1.1.–31.5.2021 tehdyistä sosiaalisten luottojen maksuohjelman muutoksista 35 kappaletta eli 40 prosenttia koski alle 30-vuotiaita. Muutoksia oli perusteltu pandemiasta johtuvilla lomautuksilla, työtuntien vähenemisellä tai työpaikan menettämisellä. Myös opintolainoja on nostettu enemmän, kun työllisyystilanne on heikentynyt ja opiskeluolosuhteet ovat muuttuneet.

Yhteistyökokeilu

Sosiaalinen luototus ja pohjoisen nuorten aikuissosiaalityö aloittivat pilottimuotoisen yhteistyön vuoden 2017 lopulla. Yhteistyön tarkoituksena on ollut antaa talous- ja velkaneuvontaa matalalla kynnyksellä ja tehdä velkakartoituksia valituille alle 30-vuotiaille asiakkaille. Sekä asiakkaat, että työntekijät totesivat yhteistyön hyödylliseksi. Yhteistyökokeilu on kerätyn palautteen perusteella auttanut selkeyttämään asiakkaiden taloudellista tilannetta ja sitä kautta lisännyt tunnetta elämänhallinnasta ja mahdollisuudesta vaikuttaa omaan tulevaisuuteen. Yhteistyö on tukenut myös asiakkaan kanssa tehtävää sosiaalityötä.

Talous- ja velkaneuvojat

Yhteistyökokeilun toimintamalli on päätetty vakiinnuttaa ja sosiaaliseen luototukseen on rekrytoitu kaksi talous- ja velkaneuvojaa, jotka aloittivat työnsä elokuussa 2021 ja toimivat määräaikaisina vuoden 2022 loppuun asti. Talous- ja velkaneuvojien tarjoaman palvelun kohderyhmänä ovat helsinkiläiset, erityisesti alle 30-vuotiaat covid-19-pandemian vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneet henkilöt. Tavoitteena on opastaa ja neuvoa asiakasta niin, että itsenäinen selviytyminen on jatkossa mahdollista ilman lisävelkaantumista ja taloudellinen selviytyminen onnistuu ilman viranomaisriippuvuutta.

Asiakkaat ohjautuvat talous- ja velkaneuvojille ensisijaisesti sosiaalipalvelujen mutta myös sosiaalisen luototuksen päivystyspuhelimen kautta. Palvelun sisältöä muotoillaan asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan ja palvelua voidaan antaa kasvotusten tai etänä. Talous- ja velkaneuvojat tekevät tiivistä yhteistyötä kaupungin sisäisten toimijoiden mutta myös muiden toimijoiden kuten Talousneuvola-hankkeen kanssa, jotta palvelu on helposti saatavilla ja asiakkaat saavat kokonaisvaltaista tukea.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Taloudelliset haasteet ja velkaantuminen vaikuttavat heikentävästi ihmisten toimintakykyyn, hyvinvointiin ja terveyteen, mikä on korostunut erityisesti pandemian aikana. Matalan kynnyksen talous- ja velkaneuvonnalla on mahdollista selkeyttää asiakkaan taloudellista tilannetta ja vaihtoehtoja, ohjata asiakasta hänen tarvitsemiinsa palveluihin sekä ehkäistä lisävelkaantumista. Samalla pystytään lisäämään asiakkaan kokemusta omasta elämänhallinnasta. Talous- ja velkaneuvonta tukee asiakasta kokonaisvaltaisemmin, kun sitä tehdään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi sosiaalipalvelujen kanssa tehtävällä yhteistyöllä pystytään tukemaan asiakkaan toimintakykyä ja sosiaalista kuntoutumista."

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Said Ahmed Suldaanin ja 12 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta koskien matalan kynnyksen velkaneuvonnan järjestämistä nuorille.

Lausuntoa on pyydetty 22.9.2021 mennessä.

Close

This decision was published on 22.09.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Ask for more info

Mervi Ahola, sosiaalisen luototuksen päällikkö, puhelin: 09 310 42856

mervi.h.ahola@hel.fi

Anne Qvist, pohjoisen aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 74090

anne.qvist@hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 040 3341703

mika.porvari@hel.fi