Rakennussuojeluesitys, Alvar Aallon ateljee, Tiilimäki 20, 91-30-24-20, Alvar Aalto-säätiö, Uudenmaan Ely-keskus

HEL 2021-003886
More recent handlings
Case 9. / 580 §

Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle Alvar Aallon ateljeen rakennussuojeluesityksestä (Tiilimäki 20)

Helsinki City Board

Päätös

Kaupunginhallitus antoi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle seuraavan lausunnon Alvar Aalto -säätiön tekemästä suojeluesityksestä:

Rakennus sijaitsee Tiilimäen alueella Munkkiniemessä. Helsingin yleiskaavassa alue on asuntovaltaista aluetta, jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 0,4 - 1,2.

Ateljee sijaitsee alueella, jolla on voimassa asemakaava vuodelta 1996. Korttelin käyttötarkoitus on A/s, "Asuinrakennusten korttelialue, jolla ympäristö säilytetään. Tonteille saa sijoittaa myös lähetystö- tai vastaavia edustustiloja". Rakennus on suojeltu merkinnällä sr-1, jonka mukaan "rakennus on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas. Rakennusta ei saa purkaa, eikä siinä saa suorittaa sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen arvoa tai tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia toimenpiteitä, rakennus on lisärakentamis- tai muutostöiden yhteydessä pyrittävä korjaamaan rakennuksen tyyliin hyvin soveltuvalla tavalla." Tontin rakennusoikeus on 660 k-m², josta on käytetty 555 k-m². Asemakaavan rakennusala noudattaa tiukasti olemassa olevan rakennuksen ulkoseiniä, jolloin käyttämätöntä rakennusoikeutta ei ole mahdollista sijoittaa muualle tontille.

Ateljee kuuluu Aallon arkkitehtuuria edustavaan sarjakohteeseen, joka on sisällytetty kulttuuriperintökohteena Unescon maailmanperinnön kansalliseen aieluetteloon 2021. Munkkiniemen osa, jolla ateljee sijaitsee, kuuluu Laajalahden kulttuurimaisemaan (Munkkiniemi - Tarvaspää - Laajalahti), joka on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Ateljee muodostaa yhdessä Aallon kotitalon kanssa kohteen, joka on mukana Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelossa (RKY).

Kaupunginhallitus katsoi, että Alvar Aallon ateljeen suojeleminen lailla turvaa kohteen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot. Siten suojelu voidaan kohdentaa nykyistä selkeämmin ja yksityiskohtaisemmin myös rakennuksen arvokkaisiin sisätiloihin sekä antaa kohteelle suojelumääräykset. Lisäksi Alvar Aallon ateljeen suojeleminen toteuttaa ja tukee Helsingin kestävän matkailun edistämisen tavoitteita.

Kaupunginhallitus puolsi Alvar Aalto -säätiön rakennussuojeluesitystä ja Museoviraston esitystä suojelun kohdentamiseksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on pyytänyt kaupungin lausuntoa Alvar Aalto -säätiön tekemän suojeluesityksen johdosta 30.9.2024 mennessä. Asiassa on saatu kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginmuseon lausunnot. Esitys on saatujen lausuntojen mukainen.

Hallintosäännön 19 luvun 5 §:n mukaan ellei toisin ole säädetty tai määrätty, kaupungin puhevaltaa käyttää ja kaupungin esitykset ja lausunnot ulkopuoliselle antaa kaupunginhallitus.

Close

This decision was published on 28.09.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Ask for more info

Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045

anna.villeneuve@hel.fi

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho@hel.fi

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.