Talousarvion toteutumisennusteet vuonna 2021, Rakentamispalveluliikelaitos Stara
Staran talousarvion toteutumisennuste 3/2021
Päätös
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti merkitä tiedoksi Staran talousarvion toteutumisennusteen ja todeta, että erityisiin toimenpiteisiin ei ennusteen johdosta ole aihetta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallituksen 14.12.2020 antamien vuoden 2021 talousarvion noudattamisohjeiden mukaan talousarvion toteutumisennuste laaditaan vuonna 2021 kolme kertaa. Kolmen ennusteen lisäksi laaditaan tammikuussa 2022 alustava tilinpäätös keskitetysti kanslian ja Talpan toimesta. Kaupunginkanslian ohjekirjeessä 3.2.2021 ilmoitettujen päivämäärien mukaan ennusteet toimitetaan kaupunginkansliaan viimeistään 14.4.2021, 11.8.2021 ja 13.10.2021. Keskushallinnon, toimialojen ja liikelaitosten on saatettava talousarvion toteutumisennuste myös lauta- tai johtokuntansa tietoon. Lauta- ja johtokuntien on lähetettävä asiasta kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolle pöytäkirjanote, josta käy ilmi, mihin toimenpiteisiin se on päättänyt ennusteen johdosta ryhtyä.
Staran talousarvion (Kvsto 9.12.2020) mukaiset tuotot vuodelle 2021 ovat 247,6 milj. euroa. Tällä hetkellä tuottojen ennustetaan koko vuoden osalta toteutuvan 233,7 milj. euron suuruisina eli alitus talousarvioon on 13,8 milj. euroa.
Talousarvion mukaiset varsinaiset kulut vuodelle 2021 ovat 240,1 milj. euroa ja ennuste niiden osalta on tällä hetkellä 225,2 milj. euroa, jolloin varsinaisten kulujen ennakoidaan toteutuvan 14,9 milj. euroa talousarviota pienempinä. Rakentamisen volyymin ennakoidaan vähenevän siitä tasosta, johon talousarvio perustui eli muutos talousarvioon verrattuna tulee siltä sektorilta. Ennusteen käyttökatteeksi muodostuu 8,6 milj. euroa. Poistot ovat ennusteessa 3,5 milj. euroa, jolloin liikeylijäämää syntyy 5,0 milj. euroa. Talousarvion liikeylijäämä on 3,6 milj. euroa, joka ennusteen mukaan ylitettäisiin 1,4 milj. eurolla. Staran korvaus peruspääomalle on 1,9 milj. euroa vuonna 2021. Tilikauden ylijäämäksi ennustetaan 3,1 milj. euroa, kun se talousarviossa on 1,7 milj. euroa, eli ylitys 1,4 milj. euroa.
Ennusteen mukaiset tuotot ovat 13,8 % (37,5 milj. euroa) pienemmät kuin edellisenä vuonna. Kulut pienenevät myös, mutta tilikauden ylijäämän ennakoidaan olevan noin 11,4 milj. euroa vuoden 2020 toteutunutta tulosta heikompi.
Staralla ei liikelaitoksena ole talousarviossa sitovaa investointimäärärahaa. Talousarviossa ja tulosbudjetissa suunniteltiin käytettävän työkoneiden ja autojen sekä muun irtaimen omaisuuden hankintaan 4,0 milj. euroa. Nyt tehdyn ennusteen mukaan investointien arvioidaan olevan 3,9 milj. euroa tänä vuonna. Koronapandemia on aiheuttanut epävarmuutta toimitusaikoihin ja sitä kautta investointien toteutumiseen kuluvan vuoden aikana.
Staran rakennustekniikan liikevaihto tulee laskemaan runsaasti edellisvuodesta. Työtilanne on ollut alkuvuonna viime vuotta huonompi. Ennustetta on liikevaihdon osalta tarkistettu alaspäin myös edelliseen ennusteeseen nähden. Hankekoko on pienentynyt ja isoja hankkeita ei näillä näkymin ole tiedossa edellisvuoden tapaan. Uusia hankkeita tarjottu, mutta päätökset toteutuksesta viipyvät eikä tietoa tarjousten hyväksymisestä ole saatu tilaajalta. Muutamat suurimmat hankkeet eivät ole olleet tuloksellisesti tyydyttäviä ja pääosin tulos lepääkin korjausrakentamisen pienten hankkeiden varassa.
Kaupunkitekniikan rakentaminen osastolla liikevaihdon ennakoidaan olevan selkeästi talousarviota pienemmän ja supistuvan edellisestä vuodesta merkittävästi. Hankkeiden suunnittelu on jäljessä ja tälle vuodelle suunniteltuja työmaita on siirtynyt tuonnemmaksi tilaajan määrärahojen vähyyden takia. Investointien painopiste näyttäisi olevan kohteissa, joissa Stara ei ole toimijana, kuten esim. taitorakenteet ja raideliikenne. Asiantuntijapalveluissa on ollut henkilöstövajetta, jolla on myös tulosvaikutusta näihin toimintoihin liittyen.
Kaupunkitekniikan ylläpidossa alkutalven runsaslumisuus on nostanut merkittävästi liikevaihtoa, mutta myös kuluja. Liikevaihdon ennuste on sekä talousarviota että edellisvuotta suurempi. Liikenneohjaukseen ja pyöräilyn edistämiseen liittyviä lisätöitä on myös tullut aiempaa hieman enemmän. Kuiva kesä aiheutti paljon kastelutarvetta, jonka vuoksi kulut ovat tavanomaista kesää korkeammat. Koronaan liittyvien testi- ja rokotusasemien rakentaminen ja ylläpito on tullut uutena työnä kunnossapidolle ja sen tulovaikutus on noin 2 milj. euroa. Osasto on vuosia keskittynyt toiminnan tehostamiseen, mikä näkyy toiminnan tuloksen parantumisena. Suurin palvelusopimus päättyy vuoden 2021 lopussa ja neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat pääasiakkaan kanssa alkamassa.
Ympäristönhoidon osaston liikevaihdon ja tuloksen ennakoidaan toteutuvan lähes talousarvion mukaisesti.
Logistiikan palveluiden ja materiaalien kysyntä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kasvu oli merkittävää erityisesti logistiikkakeskuksessa. Osa logistiikkakeskuksen toimittamien materiaalien kysynnän kasvusta selittyi koronatuotteiden suurella kysynnällä. Toisella neljänneksellä koronan vaikutus myyntiin alkoi hiipua ja nyt koronatuotteiden kysyntä on vähenemässä edelleen. Tämä näkyy logistiikkakeskuksen tuloksessa. Materiaaliratkaisuiden osalta tämän vuoden panostukset Stadin ammattioppilaitoksen asiakkuuteen näkyvät ensi vuonna, jolloin tämä vuoden tulos on heikompi. Helsingin kaupungin digitaalinen perusta -yksiköstä on toisen kvartaalin aikana saatu uusi asiakas, mistä hyödyt alkavat näkyä pääosin kuitenkin vasta ensi vuoden puolella. Henkilöstönmäärä pysyy edelleen ennallaan.
Talouden kehitystä seurataan etenkin koronapandemian aiheuttamien taloudellisten seurausten kannalta. Taloudelliset vaikutukset eivät anna tarvetta erityisiin toimenpiteisiin. Staran palveluja on pandemian aikana tarvittu ja tarjottu entistä laajemmin.
Staralla on kolme sitovaa toiminnan tavoitetta vuodelle 2021:
- Staran käytössä olevien toimitilojen energiatehokkuus paranee
Energiansäästötavoite on 6 % vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoitteeseen sisältyvät sähkön ja säänormitetun kaukolämmön kulutus. - Asiakastyytyväisyys kehittyy myönteisesti, tavoitellaan tasoa hyvä (NSI 20–40)
Asiakaskyselyyn perustuva nettosuositteluindeksin (NSI) arvo on > 30
(vaihteluväli -100 – 100) - Tapaturmataajuus pienenee
Tapaturmataajuus laskee neljän edellisen vuoden keskiarvosta 5 %.
Muut toiminnalliset tavoitteet:
- Vuoden 2021 aikana määritellään kestävyystavoitteet hankintakategorioittain.
- Uusiutuvan dieselin osuus kokonaisdieselin käytöstä vuonna 2021 vähintään 35 %.
- Täyssähköautojen osuus on 10 % henkilöautokannasta (31.12.2021 tilanne, autot ovat Staran omassa käytössä tai jälleen vuokrattu Helsingin kaupungin toimialoille).
Tavoitteiden ennakoidaan tässä vaiheessa toteutuvan tavoiteasetannan mukaisesti muuten paitsi hankintakategorioittaisen kestävyystavoitteiden määrittelyn osalta. Siinä työ on kesken ja tavoite toteutunee korkeintaan osittain.
Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta 16.09.2021 § 58
22.04.2021 Ehdotuksen mukaan
This decision was published on 29.10.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Simo Aapro, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 76524