Jätevesiviemäriin liittämisestä vapauttaminen, Poikasaartentie 30, Laajasalo, Asunto Oy Helsingin Villa Siesta

HEL 2021-004550
More recent handlings
§ 177

Päätös vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta Jollaksessa

Yksikön päällikkö

Päätös

Hakija

As. Oy Helsingin Villa Siesta

**********

Hakemus

Hakemus koskee kiinteistön vapauttamista velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen (HSY) toiminta-alueella. Vesihuoltolain 11 §:n mukainen vapautushakemus on saapunut 12.4.2021. Vapauttamista vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäristä haetaan toistaiseksi.

Toimivaltainen viranomainen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja -lupajaosto on päätöksellään 16.1.2020 § 4 siirtänyt yksikön päällikölle toimivallan myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisestä vesihuoltolaitoksen verkostoon.

Kiinteistön vesihuolto

Kiinteistöllä on vakituisessa asuinkäytössä ja kiinteistöä käyttää yksi henkilö. Kiinteistöllä on asuinrakennus, saunarakennus ja käyttämätön kesähuvila. Kiinteistöllä on porakaivo, jonka veden laatu on muuttunut. Kiinteistö tullaan tämän vuoksi liittämään vesihuoltolaitoksen vesijohtoon. Jätevesiviemäriin liittämisestä haetaan kuitenkin vapautusta.

Kiinteistön jätevesijärjestelmä on rakennettu vuonna 2002. Vesikäymälävedet johdetaan muoviseen 10 m³:n kokoiseen umpisäiliöön ja harmaat vedet johdetaan saostuskaivojen kautta imeytyskenttään.

Hakijan perustelut vapauttamiselle

Tontilla on suuret korkeuserot, jotka vaativat jäteveden pumppausta ja jäteveden johtaminen tulisi olemaan haasteellista ja kallista. Pumppaamon sijoitus tulisi tehdä niin, että se palvelisi myös saunarakennusta, huvilaa ja muita kiinteistön rakennuksia. Jätevesijärjestelmän rakentamiskustannukset ovat noin 30000-40000 €, johon kuuluu paineviemärin rakentaminen räjäytystöineen, jätevesiviemärin pumppaamokaivo, ankkuroinnit ja maansiirtotyöt. Kiinteistöä rakennettaessa alueella ei vielä ollut vesihuoltolaitoksen verkostoa.

Aiempi käsittely ympäristöviranomaisessa

Helsingin kaupungin ympäristökeskus on lausunnollaan 1.9.2001 ottanut kantaa nykyisen jätevesijärjestelmän rakentamiseen. Lausunnon mukaan kaikki käymäläjätevedet on johdettava umpisäiliöön ja huolehdittava säännöllisestä tyhjentämisestä. Pesuvedet voidaan lausunnon mukaan johtaa kaksiosaiseen saostuskaivon kautta imeytyskenttään. Saostuskaivot on tyhjennettävä tarpeen mukaan. Imeytyskentän alemman ja ylemmän pohjaveden pinnan välisen eron on oltava vähintään yksi metri.

Hakemuksen käsittely

Asianosaisten kuuleminen

Hakemuksen johdosta on kuultu kunnan terveydensuojeluviranomaista, joka on 23.6.2021 ilmoittanut, ettei sillä ole lausuttavaa asiaan.

Vesihuoltolaitoksen (HSY) 14.6.2021 antaman lausunnon mukaan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on rakentanut alueelle vesijohto- ja viemäriverkoston. Tarkoituksenmukaista on, että talousveden hankinta ja jätevesien käsittely hoidetaan kokonaisuuden kannalta kestävällä tavalla alueen kiinteistöjen osalta. Liittymisvelvollisuudesta vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. HSY:n vesihuollon em. yleisnäkemyksen, ja ympäristöperusteiden kannalta liittymisvelvollisuudesta vapautusta viemäriverkostoon ei puolleta.

Hakija on antanut saaduista lausunnoista vastineen, jossa hakija kertaa hakemuksen perusteluja ja toteaa mm., että jätevesijärjestelmä on todettu viranomaisen toimesta asianmukaiseksi eikä yksittäisen vapautuksen myöntäminen vaikuta HSY:n talouteen merkittävästi.

Tarkastus

Kiinteistölle ei arvioida olevan tarpeellista tehdä tarkastusta. Vuonna 2009 mm. Jollaksen alueella tehtiin uuteen jätevesiasetukseen liittyvää hajajätevesineuvontaa ja tarkastuksia. Kiinteistön jätevesijärjestelmä on todettu asianmukaiseksi tarkastuksella 5.8.2009.

Ratkaisu

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päättää vapauttaa kiinteistön velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriverkostoon.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa 10 vuotta päätöksen päivämäärästä. Kuitenkin mikäli vapautuksen perusteena olevat olosuhteet muuttuvat olennaisesti tai jäteveden käsittelyn aiheuttamat vaikutukset ympäristölle tai naapurustolle muuttuvat siten, etteivät vesihuoltolain 10 tai 11 §:n mukaiset edellytykset enää täyty, päätöksen voimassaolo lakkaa välittömästi.

Jätevesimäärän oleellisesta lisääntymisestä tai muista jätevesijärjestelyjen oleellisista muutoksista on ilmoitettava Helsingin kaupungin ympäristöpalveluille. Toiminnan olennaisesti muuttuessa kiinteistön tulee liittyä vesihuoltolaitoksen jätevesiverkostoon tai hakea uutta vapautusta.

Päätöksen perustelut

Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella ja YKR-taajamassa. Vesihuoltolain 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Taajaman ulkopuolella liittämisvelvollisuuteen on säädetty tiettyjä poikkeuksia. Lain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä vapauttamisesta kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto.

Vapautus liittämisvelvollisuudesta on myönnettävä, jos:
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.
Tämän lisäksi edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on se, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

Hakijan antamien selvitysten perusteella kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen verkostoon muodostuisi kohtuuttomaksi, kun arvioidaan liittämiskustannukset ja käytössä on tällä hetkellä vielä toimiva jätevesijärjestelmä. Jätevesiliitostöiden on arvioitu olevan kalliita ja hankalia toteuttaa ja viemärin rakentaminen edellyttäisi mm. räjäyttämistyötä. Nykyinen jätevesijärjestelmä on rakennettu ympäristökeskuksen lausunnon mukaisesti. Imeytyskentän käyttöikää voidaan arvioida olevan jäljellä noin 10 vuotta, jonka jälkeen asia voidaan tarpeen mukaan arvioida uudelleen.

Yksittäisen kiinteistön vapauttamisen ei voida katsoa vaarantavan vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Sovelletut säännökset

Vesihuoltolaki (119/2001) 10, 11 ja 32 §
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 155 ja 156 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Hakemus liitteineen, terveydensuojeluviranomaisen lausunto, vesihuoltolaitoksen lausunto, hakijan vastine, jätevesien käsittelyä koskeva ympäristövalvontayksikön lausunto 17.9.2001 ja tarkastusmuistio 5.8.2009.

This decision was published on 18.08.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunta
  • valvontaviranomainen
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse ilman saantitodistusta, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta(valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut.
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja
mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Sini-Pilvi Saarnio, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32019

sini-pilvi.saarnio@hel.fi

Decisionmaker

Katariina Serenius
yksikön päällikkö