Koulujen ja lukioiden johtokuntien jäsenet, toimikausi 1.10.2021-31.9.2025, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2021-004562
More recent handlings
Case 14. / 381 §

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksestä 28.9.2021 § 24

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen koskien kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstä 28.9.2021 § 24 Töölön ala-asteen johtokunnan valinnasta, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana yksikön päällikkö Timo Korhonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 28.9.2021 § 24 Töölön ala-asteen johtokunnan valinnan osalta.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että jaoston päätös on Töölön ala-asteen johtokunnan valinnan osalta tasa-arvolain vastaisena kumottava, ja Töölön ala-aste on velvoitettava tekemään huoltajien valinta johtokuntaan uudelleen noudattaen tasa-arvolakia. Suomenkielisen jaoston tulee vahvistaa huoltajien valinta Töölön ala-asteen johtokuntaan. Lähemmin oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Pöytäkirja on pidetty nähtävänä yleisessä tietoverkossa osoitteessa www.hel.fi(Link leads to external service) 29.10.2021. Päätöksestä on tehty 8.11.2021 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapunut oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.

Koulujen ja lukioiden johtokunnista

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsee neljän vuoden toimikaudeksi johtokunnan jäsenet ja varajäsenet. Koulun oppilaiden tai lukion opiskelijoiden huoltajat, koulun tai lukion opettajat, koulun tai lukion muu henkilökunta ja lukion opiskelijat esittävät keskuudestaan henkilöt johtokunnan jäseniksi ja varajäseniksi sekä puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi.

Rehtoreille on lähetetty ohjeistus ehdokasvalinnan suorittamisesta 20.5.2021. Lisäksi rehtoreille on lähetetty 11.8.2021 viesti ehdokasvalinnasta ja viesti on sisältänyt linkin ohjeistukseen, joka on saatavilla toimialan intranetissä Helmessä. Viestit ja intranetin sivusto sisältävät ohjeistuksen tasa-arvovaatimuksen noudattamisesta ehdokasasettelussa.

Töölön ala-asteen johtokunnan ehdokasasettelu

Töölön ala-asteen johtokunnassa on viisi jäsentä ja varajäsentä huoltajista. Lisäksi opettajista ja muusta henkilökunnasta on kummastakin yksi jäsen ja varajäsen. Yhteensä johtokunnassa on seitsemän jäsentä ja varajäsentä.

Ehdokasvalinnasta opettajien ja muun henkilökunnan osalta rehtori tiedotti hyvissä ajoin etukäteen mm. henkilökunnan viikkoinfossa ja ehdokkuuteen kannustettiin. Opettajia ja muuta henkilökuntaa edustaviksi jäseniksi ja varajäseniksi ei ollut ollenkaan miesehdokkaita.

Huoltajien ehdokasasettelua koskeva kokous pidettiin Töölön koulun ala-asteen salissa 31.8.2021. Kokoukseen oli mahdollista osallistua myös etänä Teamsin välityksellä ja mahdollisuutta käytti viisi huoltajaa, läsnä salissa oli paikalla kahdeksan huoltajaa. Rehtori oli tiedottanut uuden johtokunnan valinnasta hyvissä ajoin etukäteen Wilman tiedotteissa sekä Wilmassa viestillä huoltajille. Tämän lisäksi asia oli esillä rehtorin lukuvuoden aloitusinfossa.

Kokouksessa käydyn keskustelun ja ehdokasasettelun päätteeksi todettiin, että ehdokkaita oli ilmoittautunut 10. Ennen kuin äänestettiin varsinaisista jäsenistä ja varajäsenistä, rehtori kysyi onko ehdokkaiden joukossa henkilöitä, jotka haluaisivat suoraan ilmoittautua varajäsenehdokkaiksi. Kaksi naista ilmoittautui suoraan varajäseniksi.

Ehdokasasetteluvaiheessa käydyssä keskustelussa oikaisuvaatimuksen tekijä toi ilmi tulkintansa sukupuolikiintiön toteuttamisesta: koska miehiä oli ehdolla kolme, nämä pitäisi hänen mukaansa valita suoraan varsinaisiksi jäseniksi.

Asiasta käytiin keskustelua, mutta kokousväen joukosta ei ilmennyt kannatusta henkilön esiin tuomalle tulkinnalle, vaan ehdokasasettelu suoritettiin äänestämällä. Rehtori ei voi määrätä kuka asetetaan tai valitaan ehdokkaaksi. Varsinaista vastaehdotusta ehdokasasettelun valintatavasta kokouksessa ei tehty.

Ehdokaspaikkoja jäi äänestykseen viidelle jäsenelle ja kolmelle varajäsenelle. Äänestys suoritettiin kahdeksan henkilön kesken. Jokainen sai antaa viisi ääntä eli äänestää viittä ehdokasta varsinaisiksi jäseniksi. Äänestys toteutettiin käsiäänestyksenä paikan päällä ja chattiin kirjattuna etäyhteydellä mukana olleilta.

Äänestyksen lopputulos oli seuraava:

mies 12 ääntä

mies 12 ääntä

nainen 11 ääntä

nainen 11 ääntä

nainen 5 ääntä

nainen 4 ääntä

nainen 4 ääntä

mies/ oikaisuvaatimuksen tekijä 3 ääntä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä sai vähiten ääniä ja tuli valituksi ehdokkaaksi varajäseneksi. Hän on antanut suostumuksensa luottamustoimeen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 28.9.2021

Jaosto valitsi suomenkielisiin kouluihin ja lukioihin johtokunnat 28.9.2021. Töölön ala-asteen johtokuntaan valittiin jäsenet ja varajäsenet esityksen mukaisesti:

Jäsenet henkilökohtaiset varajäsenet

Huoltajat

nainen nainen

mies mies/ oikaisuvaatimuksen tekijä

nainen nainen

mies nainen

nainen nainen

Opettajajäsenet

nainen nainen

Muu henkilökunta

nainen nainen

Puheenjohtaja varapuheenjohtaja

nainen nainen

Oikeudellinen arviointi

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n 1 momentin mukaan koulun ja lukion johtokunnassa tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Mikäli varsinaisiksi jäseniksi huoltajien ehdokaskokouksessa olisi valittu suoraan ainoat miesehdokkaat ei varajäsenehdokkaiksi olisi ollut ollenkaan miesehdokkaita. Tasa-arvovaatimus olisi toteutunut varsinaisten jäsenten osalta, mutta jäänyt kokonaan toteutumatta varajäsenten osalta. Nyt esityksen perusteella tehdyn jaoston valintapäätöksen mukaan tasa-arvo toteutuu osittain sekä varsinaisten että varajäsenten osalta.

Johtokuntaan kokonaisuudessaan on ollut vain kolme miesehdokasta valittaviksi seitsemäksi jäseneksi ja varajäseneksi. Koulun henkilökuntaehdokkaissa ei ollut miesehdokkaita varsinaisiksi jäseniksi ja varajäseniksi. Ehdokkuus on vapaaehtoista ja suostumuksen varaista.

Miesehdokkaiden puute niin koulun huoltaja- kuin koulun henkilökuntaehdokkaidenkin osalta on itsessään lain tarkoittama erityinen syy poiketa kiintiövaatimuksesta. Rehtori on huoltajien ehdokaskokouksen osalta ollut ehdokasasettelun mahdollistaja ja omalla toiminnallaan ehdokkaiden nimeämisen ja asettamisen osalta pyrkinyt varmistamaan ehdokasasettelussa, että vaatimus molempien sukupuolten edustuksesta voidaan täyttää. Rehtori ei kuitenkaan ole voinut sivuuttaa ehdokaskokouksen kantaa ehdokasvalinnan suorittamisesta äänestämällä ja vastoin tätä kantaa menettelytavasta nimetä vähiten äänestyksessä ääniä saaneen oikaisuvaatimuksen tekijän varsinaiseksi jäsenehdokkaaksi.

Ehdokkaiden nimeämisessä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla valmistelemaan kokoonpanoesitys siten, että kiintiöperiaate täyttyy. Nyt sekä varsinaisten että varajäsenten osalta vaatimus toteutuu vain osittain viranomaisesta riippumattomista syistä.

Close

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 28.09.2021 § 24

Close

This decision was published on 26.11.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 21012

timo.t.korhonen@hel.fi

Attachments

1. Oikaisuvaatimus 8.11.2021, saate
The attachment will not be published on the internet.
2. Oikaisuvaatimus 8.11.2021
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.