Asemakaavan muutos, Vuosaari

HEL 2021-005307
More recent handlings
Case 7. / 24 §

Detaljplaneändring för Furumogränden 1 och 3 i Nordsjö (nr 12865)

Helsinki City Council

Beslut

Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för tomterna 5 och 6 och gatuområdet i kvarteret 54283 i 54 stadsdelen (Solvik, Nordsjö) enligt ritning nr 12865, daterad 21.11.2023, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Close

Detaljplanens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller tomterna 5 och 6 i kvarteret 54283 och Furumogrändens gatuområde i Solvik i Nordsjö.

Detaljplaneändringen har utarbetats för att kunna komplettera stadsstrukturen i Solvik och bygga mer bostäder som passar till exempel för barnfamiljer i området. Detaljplaneändringen gör det möjligt att effektivisera markanvändningen på ett måttligt sätt i förhållande till den gällande detaljplanen på en obebyggd småhustomt och en tomt för en skyddad villa som förstördes i en brand 2011. På tomterna planeras byggande av två radhus i tre våningar och ett radhus i två våningar. Tomternas genomsnittliga exploateringstal är 0,6.

Den nya bostadsytan uppgår till 1 350 m² vy. Den nya bostadsytan gör plats för cirka 30 nya invånare. I sin helhet byggs det bostäder för cirka 50 invånare på tomterna.

På tomterna bevaras stadsbildmässigt värdefulla träd och en skogslind och nybyggandet anpassas till det omgivande småhusbeståndet.

Utifrån den rikliga invånarresponsen som kommit in under planprocessen har det gjorts flera ändringar i planerna.

Beslut som detaljplaneändringen bygger på

Enligt Generalplan 2016 för Helsingfors är området ett bostadsdominerat område A2 (kvarterseffektivitet i huvudsak mellan 1,0–2,0). Detaljplaneändringens effektivitet är lägre än det som står i generalplanbeteckningen. Detaljplanen gäller enskilda tomter och är motiverad på grund av närmiljön. Enligt den underjordiska generalplanen 2021 för Helsingfors finns det inga underjordiska reserveringar i området. Den aktuella detaljplaneändringen stämmer överens med de ovannämnda generalplanerna.

Detaljplaneändringen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål genom att främja bostadsproduktion.

Områdets förutsättningar och nuläge

För området gäller en detaljplan från 2006. Tomterna hör till ett kvartersområde för småhus. Byggrätten uppgår till sammanlagt 1 050 m² vy. Vid Gustav Pauligs gata finn en plats för ett radhus i två våningar och bakom den ett område för en skyddad (sr-1) villa, vars trädgård har betecknats som en del av ett område där de stadsbildsmässigt värdefulla träden ska bevaras.

Tomten vid Gustav Pauligs gata är inte bebyggd och den gamla villan förstördes i en brand 2011. Inga lämningar efter villan finns kvar på tomten, men där finns en stor lind och fina gamla tallar. Tomterna gränsar till radhus- och parhustomter, Gustav Pauligs gata, Furumogränden och en gång- och cykelväg vid Ljunghedagränden.

Detaljplaneändringens kostnader

Detaljplaneändringen medför följande kostnader för staden, exklusive mervärdesskatt:

  • vattenförsörjning 250 000 euro
  • el- och dataöverföringskablar 50 000 euro

Dessutom köper staden ett outbrutet område (386 m²) ur en privat markegendom, priset förhandlas fram senare.

Helsingfors stad äger tomten 54283/5. Tomten 54283/6 är i privat ägo. Detaljplaneändringen har utarbetats på ansökan och innehållet har förhandlats fram med sökanden. Värdet på den byggrätt som planläggs beräknas grovt uppgå till 1–2 miljoner euro. Detaljplaneändringen ger inte den privata markägaren så betydande nytta att det skulle förutsätta ett förfarande med markanvändningsavtal i enlighet med stadsstyrelsens beslut 26.4.2021 (§ 310).

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplanen, samt bemötandena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

I samband med beredningen av detaljplanen har man samarbetat med olika parter inom stadsmiljösektorn samt med följande parter:

  • samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)
  • samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), vattenförsörjning
  • kultur- och fritidssektorn, stadsmuseet

Samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT), HRM:s vattenförsörjning och kultur- och fritidssektorns stadsmuseum lämnade in ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet. I ställningstagandena fanns det ingenting att påpeka.

Åsikter

Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde kompletteringsbyggandet på området och det ökande användartrycket på grön- och rekreationsområdena, generalplanens beteckningar och styreffekt, planernas skala, placering och stadsbild, gårds- och trafikeringslösningarna, bostädernas besittningsmodeller och storlekar, områdets service, natur-, rekreations- och kulturmiljövärden, anpassningen till klimatförändringen samt planprocessens invånardelaktighet, motiveringar och laglighet och de utredningar, bedömningar av konsekvenserna och presentationsmaterial som behövs.

Det kom in 55 skriftliga åsikter.

Åsikterna beaktades i planläggningsarbetet så att byggnaderna gjordes en våning lägre och byggnadernas typ ändrades från höghus till radhus i förslagsskedet. I detaljplanen lades dessutom till bestämmelser om fasadmaterial, takform och terrasser så att planerna kan anpassas till det omgivande byggnadsbeståndet. Ett radhus avlägsnades från planerna i skedet för programmet för deltagande och bedömning, gårds- och trafikeringsplanerna granskades och en beteckning om att skogslinden bevaras lades till. Därtill förlängdes framläggningstiden för åsikterna om programmet för deltagande och bedömning och en detaljplanepromenad ordnades. Dessutom kompletterades planmaterialet. I Nordsjö gjordes en utredning om skogsnaturens mångfald på området för grönområdena och de tomter som detaljplaneändringen gäller. Detaljplaneändringens konsekvensbedömningar utarbetades som expertarbete.

Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)

Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 11.9–10.10.2023, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen. Ett brev om att detaljplaneförslaget hålls framlagt skickades till en markägare bosatt i en annan kommun.

Det gjordes 11 anmärkningar mot detaljplaneförslaget.

Påpekandena i anmärkningarna gällde detaljplaneändringens fördelar, nackdelar och motiveringar, stadstrategin, iakttagandet av generalplanen och markanvändnings- och bygglagen, bedömningen av planens konsekvenser gällande områdets naturvärden, slitandet av grönområden och klimatförändringen, helhetsbilden av utvecklingen av Nordsjö och natur- och kulturmiljöns värden, utvecklingen av planer, beaktandet av deltagarnas respons, uppgifter som tycktes vara vilseledande, de utredningar som har gjorts, trafikarrangemangen i planerna, planernas skala, placeringen och effekterna på byggnaderna bredvid, byggnadernas typer, målen för familjebostäderna, beaktandet av olika åldersgrupper och fåglar i planeringen samt det trädbestånd som bevaras och det som ska fällas.

Följande aktörer lämnade in utlåtanden:

  • Helen Elnät Ab
  • HRT
  • HRM
  • Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen)
  • kultur- och fritidssektorn, stadsmuseet

Påpekandena i utlåtandena gällde avfallshanteringen, flyttningarna av ledningar och naturvärden. I utlåtandena föreslogs inga ändringar i detaljplaneändringen.

Åtgärder efter att detaljplaneförslaget varit offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna, skrivelsen och myndighetsutlåtandena om förslaget till detaljplan i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att planen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).

De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med berörda parter. De vars intresse ändringarna gäller har blivit separat hörda per e-post.

Närmare motiveringar

Motiveringen till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Close

Kaupunginhallitus 15.01.2024 § 19

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 54. kaupunginosan (Vuosaari, Aurinkolahti) korttelin 54283 tonttien 5 ja 6 sekä katualueiden asemakaavan muutoksen 21.11.2023 päivätyn piirustuksen nro 12865 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Käsittely

Esteelliset: Jenni Rope
Esteellisyysden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154

tanja.sippola-alho@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunta 21.11.2023 § 605

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 21.11.2023 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12865 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 54. kaupunginosan (Vuosaari, Aurinkolahti) korttelin 54283 tontteja 5 ja 6 sekä katualueita.

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
  • ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa
  • kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:

********** 3 500 euroa

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Johanna Marttila. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Johanna Marttila, arkkitehti, puhelin: 09 310 20337

johanna.marttila@hel.fi

Tuukka Linnas, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37308

tuukka.linnas@hel.fi

Pihla Sillanpää, johtava maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 33671

pihla.sillanpaa@hel.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 5.10.2023

Helsingin kaupungin asemakaavoituspalvelu on pyytänyt kaupunginmuseolta lausuntoa Vuosaaressa sijaitsevan Furumonkuja 1 ja 3 asemakaavaehdotuksesta. Museo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta ja lausuu kantanaan seuraavaa.

OAS-lausunnossa kaupunginmuseo totesi, että suhteuttaen kaavamuutosta kaava-alueen ja sen ympäristön kulttuuriympäristöarvoihin, museo katsoi, ettei sillä vastuualueeltaan ole kaavamuutokseen huomautettavaa.

Runsaan asukaspalautteen vuoksi suunnitelmia on muokattu kaavan ehdotusvaiheessa niin, että rakennusten typologiaa on muutettu kerrostaloista pientaloiksi, rakennusoikeutta on pienennetty ja yksi rivitalo poistettu suunnitelmista. Furumonkuja 3:n tontilla on määritelty rakentamisen paikka uudestaan niin, että tontilla sijaitseva metsälehmus sekä riittävät etäisyyden ympäröiviin pientaloihin saadaan säilytettyä.

Muuttuneista suunnitelmista huolimatta museo katsoo, ettei sillä ole vastuualueeltaan kaavaehdotukseen huomautettavaa.

Lisätiedot

Juha Vuorinen, tutkija, puhelin: 310 36940

juha.h.vuorinen@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 08.05.2023 § 32

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12865 pohjakartan kaupunginosassa 54 Vuosaari. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12865
Kaupunginosa: 54 Vuosaari
Kartoituksen työnumero: 18/2023
Pohjakartta valmistunut: 27.4.2023
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911

merja.kyyro@hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883

timo.tolkki@hel.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 31.5.2021

Helsingin kaupungin asemakaavoituspalvelu on pyytänyt kaupunginmuseolta lausuntoa Vuosaaressa sijaitsevan Furumonkuja 1 ja 3 asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Museo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta ja lausuu kantanaan seuraavaa.

Asemakaavan muutos koskee Furumonkujan katualuetta ja Furumonkuja 1:n ja 3:n tontteja 54283/5 ja 6. Asemakaavan muutosalue sijaitsee Vuosaaren Aurinkolahdessa ja kaavaratkaisun tavoitteena on Aurinkolahden kaupunkirakenteen täydentäminen siten, että se toteuttaa yleiskaava 2016:n mukaista maankäyttöä ja muodostaa luontevan lisän ympäristön korttelirakenteeseen. Tavoitteena on myös säilyttää alueen puustoa kaavamuutoksen muut tavoitteet huomioiden.

Suunnittelualueella on kaksi tonttia, joista toinen on aiemmin rakentumaton ja toiselta on vuonna 2011 tuhoutunut tulipalossa asemakaavalla suojeltu huvilarakennus. Furumonkuja 1:een suunnitellaan neljäkerroksisia asuinkerrostaloja ja Furumonkuja 3:een rivitaloja. Tavoitteena on suunnitella kerrostalot siten, että rakentamisen mittakaava saadaan sovitettua ympäristön rakennuskantaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi räystäslinjan madaltamista julkisivuilla, tai sisäänvedettyjä kattokerroksia. Tonttien rajoja muutetaan, jotta pysäköinti saadaan järjestettyä tonttikohtaisesti yhteisen ajoliittymän varteen, ja jotta molemmille tonteille saadaan suunniteltua riittävät piha-alueet.

Suhteuttaen kaavamuutosta kaava-alueen ja sen ympäristön kulttuuriympäristöarvoihin, kaupunginmuseo katsoo, ettei sillä vastuualueeltaan ole kaavamuutokseen huomautettavaa.

Lisätiedot

Juha Vuorinen, tutkija, puhelin: 310 36940

juha.h.vuorinen@hel.fi
Close

This decision was published on 07.02.2024

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
  • av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
  • av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
  • av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid

Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.

En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Besvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet

Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens besöksadress är:

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut i vilket ändring söks
  • på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
  • på vilka grunder ändring söks.

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Close

Presenter information

Stadsstyrelsen

Ask for more info

Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154

tanja.sippola-alho@hel.fi

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.