Ympäristölupa, luvan muutos, rasvaerotinlietteiden siirtokuormaus ja välivarastointi, Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy

HEL 2021-007117
More recent handlings
Case 14. / 193 §

Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:n Tattarisuon jätteenkäsittelyaseman toiminnan olennainen muuttaminen

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:n Tattarisuon jätteenkäsittelyaseman toiminnan muutoshakemuksesta seuraavaa.

Hakija

Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy Tattarisuontie 16, 00770 HELSINKI
Y-tunnus 0110961-4

Luvan hakemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta

Jätteiden laitos- ja ammattimainen käsittely on ympäristöluvanvaraista toimintaa ympäristönsuojelulain (527/2014) 27 §:n 1 momentin ja liitteen 1 taulukon 2 kohdan 13 f mukaan. Ympäristönsuojelulain 29 §:n mukaisesti toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävään tai muuhun toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa. Toiminnan olennaista muutosta on haettu ympäristöluvanvaraiseen toimintaan, jota koskee 3.2.2009 myönnetty ympäristölupa (Ymk 2008-2300).

Lupa on siirretty Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:lle vuonna 2016. Lokakuljetus Oy:lle (nykyisin Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy) myönnetty ympäristölupa (Dnro 38/1303-00) pyydetään liittämään tähän samaan lupaan. Valtioneuvoston ympäristönsuojelusta antaman asetuksen (713/2014) 2 §:n 1 momentin 12 f kohdan mukaan asian käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Voimassa olevat ympäristöluvat ja muut päätökset

Ympäristölupa Dnro 38/1303-00 on myönnetty elintarvikerasvojen keräykseen ja siirtokuormaukseen Lokakuljetus Oy:lle (nyk. Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy).

Ympäristölupa Ymk 2008-2300 on myönnetty sadevesikaivoista kerätyn lietteen välivarastointiin ja siirtokuormaukseen Hartwick Oy:lle ja siirretty vuonna 2016 Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:lle.

Ympäristölupa Ymk 2006-2047/817 on myönnetty biodieselin valmistuslaitosta varten Lokakuljetus Oy:lle. Toimintaa ei ole koskaan aloitettu. Tämä päätös ei koske tätä lupaa.

Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy harjoittaa jätteen kuljetustoimintaa. Toiminta on merkitty jätehuoltorekisteriin Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 26.6.2018 (UUDELY/10505/2016). Jätehuoltorekisterin tiedot on päivitetty viimeksi 2.10.2019.

Asian vireilletulo

Toiminnan olennaista muuttamista koskeva hakemus on jätetty kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle 10.6.2021. Toiminnanharjoittaja anoo lupaa aloittaa hakemuksen mukainen toiminta muutoksenhausta huolimatta.

Laitoksen sijaintipaikka ja sen ympäristö

Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:n jätteenkäsittelyasema toimii Tattarisuon teollisuusalueella osoitteessa Jarrutie 6 00770 Helsinki. Kiinteistön maapohja käsittää 4,000 m2 :n suuruisen määräalan Helsingin kaupungin Malmin kylän tilasta RN:0 7:66. Määräala muodostaa voimassa olevan tonttijaon mukaisen tontin 41001-2, jonka pinta-ala on tonttijaon mukaan 4.000 m2. Tonttia ei ole mitattu eikä merkitty tonttirekisteriin. Tilan RN:o: 7:66 omistaa Helsingin kaupunki. Hurrikaanit Group Oy (Y-tunnus 2809793-2) on tontilla vuokralaisena.

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat Alppikylässä osoitteessa Hevosmiehenkatu 1. Tontin eteläreuna rajoittuu kaupungin virkistysalueeseen. Etäisyys lähimpiin vesistöihin eli Longinojaan ja Vaaralanlampiin on yli 1,5 kilometriä. Kiinteistön eteläpuolella olevaan Jarrutienojaan on noin 50 metriä. Laitosalueen itäpuolella noin 150 metrin etäisyydellä on Tattarisuon pohjavesialue (0109102). Lähimmät herkät luontokohteet ovat Malmin lentokentän välittömässä läheisyydessä sijaitsevat liito-oravien pesimäpaikat mm. Suurmetsäntien ja Puistolantien risteysalueella sekä Malmin lentokentän laidalla olevat lehtometsä ja niitty.

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa 11.8.1987 vahvistettu asemakaava nro 9200, jonka mukaan alue on teollisuus- ja varastoaluetta.

Muutoshakemus ja uuden toiminnan kuvaus

Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy hakee muutosta Hartwick Oy:lle myönnettyyn ympäristölupaan (Ymk 2300-2008), joka on myönnetty sadevesikaivoista kerätyn lietteen välivarastointiin ja siirtokuormaukseen. Lupa on siirretty Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:lle vuonna 2016. Hakemus koskee toiminnan laajentamista niin, että se käsittäisi myös rasvanerotinlietteiden siirtokuormauksen ja välivarastoinnin. Lisäksi lupa-asioiden selkeyttämiseksi Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy (ent. Lokakuljetus Oy) pyytää Lokakuljetus Oy:lle myönnetyn luvan yhdistämistä samaan lupaan. Sadevesikaivoista kerätyn lietteen välivarastoinnin ja siirtokuormauksen osalta toiminnassa ei tapahdu muutoksia.

Toiminta muuttuu kerättävien jätejakeiden osalta. Hiekanerotuskaivojen lietteiden ja elintarvikerasvojen lisäksi Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy kerää imuautoilla pääkaupunkiseudulle sijoittuvien asiakkaiden (ravintolat/keittiöt/kauppakeskukset) rasvanerotuskaivoista rasvalietettä (EWC-koodi 20 OI 25). Liete kerätään isompiin eriin ennen sen viemistä käsittelylaitokselle. Tontilla on samanaikaisesti kolme 15 m³ kokoista tähän käyttötarkoitukseen valmistettuja vaihtolavakiskollisia säiliöitä, joihin pienemmät keräilyerät väliaikaisesti varastoidaan. Säiliöt ovat tiiviitä, kyseiseen tarkoitukseen valmistettuja vaihtolavasäiliöitä. Lietettä ei käsitellä varastoinnin aikana. Siirtokuormausta imuautoista tontilla oleviin säiliöihin tehdään pääsääntöisesti iltaisin tai aikaisin aamulla. Myös yölliset kuormaukset ovat mahdollisia. Isoimmat ja eniten aikaa vievät tyhjennykset tontilla kestävät kerrallaan noin 1,5 tuntia. Tällöin samasta asiakaskohteesta tuodaan lietettä usealla autolla yhtäaikaisesti. Tällaisia isompia siirtokuormauksia on kerran kahdessa kuukaudessa. Muita pienempiä yhdellä autolla tapahtuvia siirtokuormauksia on noin kerran viikossa. Yhden auton tyhjennys kestää noin puoli tuntia. Varastosäiliöiden täytyttyä ne lastataan vaihtolavarekan kyytiin ja käydään tyhjentämässä. Säiliöt palautuvat saman päivän aikana takaisin. Imuautoja tyhjennettäessä ja varastosäiliöitä siirreltäessä kiinteistöllä liikkuu kuorma-autoja.

Kerrallaan varastoitava maksimimäärä rasvanerotuskaivojen lietettä on 45 m3. Vuoden aikana välivarastoitavan lietteen määrä on noin 720 m3.

Olemassa olevan toiminnan kuvaus ja sen vaikutus ympäristöön

Vuonna 2008 myönnetyn luvan (Ymk 2008-2300) mukaisesti Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy kerää hiekanerotuskaivojen lietettä pihalla olevaan aumaan. Kuormia vesitetään jo keräyspaikalla, ts. tyhjennysvaiheessa lietteestä irtoava vesi pumpataan takaisin tyhjennettävään kaivoon. Varastoaumassa lietteestä irtoava neste valutetaan kolmen laskeutusaltaan läpi ja johdetaan öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Kuormausalue ja ajoväylät ovat asfaltoituja. Alueen hulevedet johdetaan erotuskaivon kautta jätevesiviemäriin. Hiekanerotuskaivojen lietettä vastaanotetaan enintään 2 000 tonnia vuodessa. Hiekkajäte toimitetaan jatkokäsittelyyn yrityksille, joilla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä, mm. Suomen Erityisjäte Oy:lle.

Vuonna 2000 myönnetyn luvan (Dnro 38/1303-00) mukaisesti Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy kerään yrityksiltä käytettyjä elintarvikerasvoja. Rasvat pakataan syntypaikalla tiiviisti suljettaviin 60 litran tynnyreihin. Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy noutaa tynnyrit asiakkailta varastoon Jarrutielle. Joiltakin asiakkailta rasvajätteet kerätään myös pienemmissä astioissa, jotka tyhjennetään varastopaikalla isompiin tynnyreihin. Rasvajätettä kerätään enintään 390 tonnia vuodessa. Varastoinnista ei aiheudu hajuhaittoja eikä muitakaan haittoja ympäristöön. Rasvajätteiden kuljettaminen varastoon ja sieltä pois ei lisää alueen liikennemääriä. Rasvajätteet toimitetaan jatkokäsittelyyn Suomen Kasviöljykierrätys Oy:lle.

Toiminnan muutoksen vaikutukset ympäristöön

Laitoksen toiminnan muutoksella ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia ympäristöön. Asiakkailta kerätyn lietteen siirtokuormaus ja välivarastointi vähentävät kuljetusten liikennemääriä. Lietteen loppukäsittelyssä liete hyödynnetään biokaasun valmistusprosessissa.

Siirtokuormauksesta ei normaalitilanteessa aiheudu päästöjä vesistöön, viemäriin, maaperään tai pohjaveteen. Häiriötilanteessa kuormaus keskeytetään ja mahdolliset vuodot siivotaan omalla kalustolla. Alue on asfaltoitu ja sadevesikaivojen purkuputket on johdettu öljynerottimen kautta viemäriin. Vahingon sattuessa on viemärit mahdollista tulpata ja pysäyttää vuodot laitosalueelle.

Tontilla siirtokuormaus tapahtuu kuorma-autosta varastokonttiin. Tällöin kuorma-autoa käytetään tyhjäkäyntikierroksilla, jolloin ympäristöön kuuluu kuorma-auton ja imupumpun ääni. Äänentaso on alle 85 dB siirtokuormauksen aikana. Rasvanerotinkaivojen lietteen siirtokuormaus ja välivarastointi ei lisää liikennemääriä laitosalueella. Kuormauksia tehdään kerran tai kaksi viikossa.

Toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailu

Vastaan otetuista ja pois viedyistä kuormista pidetään kirjaa siirtokuormausasemalla. Kirjanpito on valvontaviranomaisten nähtävillä. Suoritetut työt jätemäärineen kirjautuvat Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:n toiminnanohjausjärjestelmään (ERP), johon on integroitu ajoneuvojen seurantajärjestelmä. Kuormat pystytään jäljittämään vuosienkin päästä.

Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen

Hakija katsoo, että toiminnasta ei aiheudu merkittävää riskiä ympäristölle. Rasvanerotuskaivojen lietteen siirtokuormaus tapahtuu manuaalisesti. Kuormaus keskeytetään välittömästi, jos siinä havaitaan ongelmia. Laitosalueen hulevesien purkuputket pystytään vahinkotilanteessa tulppaamaan ja pysäyttämään mahdolliset vuodot. Siivoaminen hoidetaan omalla kalustolla. Laitosalueella on päivittäin muutakin toimintaa, minkä yhteydessä rasvanerotuskaivojen lietteiden välivarastointialuetta tarkkaillaan ja häiriöihin pystytään puuttumaan heti. Hakemuksen mukaan henkilöstö koulutetaan myös onnettomuustilanteiden varalle.

Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) ja energiatehokkuus

Keräysautot ovat Euro-päästöluokitukselta Euro V tai Euro Vl. Jätteiden siirtokuormaus pienemmistä kuljetusyksiköistä suurempiin lähellä jätteiden syntypaikkaa edustaa ympäristön kannalta parasta käytäntöä.

Lupahakemuksen käsittely

Lupahakemuksen vireilläolosta on tiedotettu Helsingin kaupungin verkkosivuilla 24.6. – 2.8.2021 olleella kuulutuksella sekä kirjeellä asianosaisille ja Malmi-seura ry:lle. Hakemuksesta ei jätetty kuulutusaikana kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle muistutuksia eikä mielipiteitä.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Toiminnan olennainen muuttaminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto myöntää Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:lle ympäristöluvan jätteenkäsittelyaseman toiminnan olennaiseen muuttamiseen.

Samalla kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto yhdistää lupaan ympäristöluvan Dnro 38/1303-00, jolloin tämä uusi ympäristölupa korvaa kokonaisuudessaan Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:lle aiemmin siirretyn ympäristöluvan (Hartwick Oy Ymk 2008-2300) ja Lokakuljetus Oy:n (nykyisin Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy) ympäristöluvan (Dnro 38/1303-00).

Toimintaa on harjoitettava hakemuksessa esitetyllä tavalla jäljempänä esitettyjen lupamääräysten mukaisesti.

Lupamääräykset

Jätteiden vastaanotto ja varastointi

1. Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy saa vastaanottaa osoitteessa Jarrutie 6 vuosittain enintään 2 000 tonnia hiekanerotus- ja sadevesikaivoista peräisin olevia jätteitä, enintään 390 tonnia elintarvikerasvajätettä ja enintään 720 m3 rasvanerotuskaivojen lietettä.

2. Asemalle ei saa vastaanottaa sellaisia hiekanerotus- tai rasvanerotuskaivojen lietteitä, jotka sisältävät niin paljon ympäristölle tai terveydelle vaarallisia aineita, että jätteet luokiteltaisiin vaarallisiksi jätteiksi. Jos asemalle tuodaan jätteitä, joiden vastaanotto on kielletty, ne on välittömästi toimitettava jätteen laadun edellyttämään käsittelyyn tai palautettava jätteen haltijalle.

3. Hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietteistä on laadittava siirtoasiakirjat, jotka tulee pyydettäessä esittää viranomaiselle. Siirtoasiakirjat on säilytettävä kolme vuotta.

Ympäristöhaittojen ehkäisy

4. Hiekkajätteet on varastoitava ja käsiteltävä siten, että niistä irtautuva vesi voidaan johtaa hiekan- ja öljynerottimen kautta vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Laitosalueen hulevedet on johdettava hiekan- ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin

5. Rasvanerotuskaivojen lietteiden ja elintarvikerasvatynnyreiden käsittelyssä syntyvät mahdolliset vuodot on siivottava välittömästi haju- ja terveyshaittojen ehkäisemiseksi.

6. Toiminnan aiheuttama melutaso ei saa lähimmän häiriintyvän kohteen ulko-oleskelualueilla tai julkisivuilla klo 7–22 ylittää keskiäänitasoa LAeq 55 dB. Vastaavasti melutaso yöllä klo 22–7 ei saa ylittää keskiäänitasoa LAeq 50 dB.

7. Toiminnassa syntyvien jätevesien viemäröinnissä on noudatettava Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n (ent. Helsingin Veden) määräämiä ohjearvoja.

8. Vastaanottoaseman hiekan- ja öljynerottimet on tyhjennettävä säännöllisesti ja jätteet on vietävä sellaiseen vastaanottopaikkaan tai sellaiselle yritykselle, jolla on ympäristölupa niiden vastaanottamiseksi.

Jätteiden toimittaminen jatkokäsittelyyn

9. Vastaanotetut hiekanerotusjätteet, elintarvikerasvat ja rasvanerotuskaivojen liete on toimitettava säännöllisesti sellaiselle vastaanottajalle, jolla on ympäristölupa niiden vastaanottamiseksi. Hiekanerotusjätteitä saa varastoida vastaanottopaikalla kerrallaan enintään kahdelle siirtolavalle mahtuva määrä. Rasvanerotuskaivojen lietettä saa kerrallaan varastoida enintään kolmessa 15 m³:n kokoisessa tiiviissä, suljettavassa vaihtolavasäiliössä.

10. Hiekanerotusjätteet ja rasvanerotuskaivojen lietteet on kuljetettava jatkokäsittelyyn sellaisia kuljetusvälineitä käyttäen, ettei jätteistä kuljetuksen aikana aiheudu roskaantumista tai ympäristön pilaantumista. Jätteiden kuljettajan tulee olla merkitty jätelain 94 §:ssä tarkoitettuun jätehuoltorekisteriin.

Toiminnan tarkkailu ja kirjanpito

11. Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa toiminnassaan vastaanotettujen jätteiden määristä. Vuosittain maaliskuun loppuun mennessä toiminnanharjoittajan on esitettävä valvontaviranomaiselle edellistä vuotta koskeva yhteenveto kirjanpidosta. Viemäriin johdettava veden laatua on tarkkailtava. Tarkkailun on tapahduttava Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:n (ent. Helsingin Veden) edellyttämällä tavalla.

12. Hakijan on nimettävä vastaanottopaikan asianmukaisesta hoidosta vastaava hoitaja, jonka nimi on ilmoitettava ympäristöseuranta- ja -valvontayksikölle. Jos hoitaja vaihtuu, on siitä ilmoitettava viipymättä.

13. Suunnitelma jätteen käsittelyn seurannan ja tarkkailun järjestämisestä on esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ennen rasvanerotuskaivojen lietteen välivarastoinnin aloittamista. Jos jätteen laatu tai määrä tai jätteen käsittelyn järjestelyt muuttuvat, on toiminnanharjoittajan arvioitava suunnitelma uudelleen ja tarvittaessa tarkistettava sitä.

Vakuus

14. Hurrikaanit Ympäristöhuolto Oy:n on ennen rasvanerotuskaivojen lietteen siirtokuormauksen ja välivarastoinnin aloittamista asetettava 3 000 euron lisävakuus kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston eduksi ympäristönsuojelualain 61 §:n edellyttämällä tavalla. Vakuus kattaa tämän toiminnan mahdollisesti loppuessa sen, että varastoidut jätteet voidaan kuljettaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan ja alue voidaan siistiä. Aiemmin asetettu vakuus on suuruudeltaan 2 500 euroa.

Toiminnan loppuminen

15. Toiminnan loppuessa ympäristöseuranta- ja -valvontayksikölle on esitettävä suunnitelma välivarastopaikan ja sen ympäristön puhdistamisesta. Suunnitelma lopettamistoimista on esitettävä 2 kk ennen toiminnan päättymistä. Suunnitelman perusteella ympäristö- ja lupajaosto voi antaa määräyksiä vastaanottopaikan puhdistamisesta tai jälkihoidosta.

Perustelut

Yleisperustelut

Toiminnan olennaista muuttamista koskeva lupahakemus on ratkaistava siten, että harkinta kattaa ne toiminnan osat, joihin olennainen muutos voi vaikuttaa ja ne ympäristöön kohdistuvat vaikutukset ja riskit, joita muutos voi aiheuttaa. Hiekanerotusjätteiden, elintarvikerasvojen ja rasvanerotuskaivojen lietteen välivarastointi lupahakemuksissa annettujen selvitysten sekä lupamääräysten mukaisesti täyttää toiminnan ympäristönsuojelulain mukaiset edellytykset. Toiminnanharjoittajalla on toimintaan riittävä asiantuntemus. YSL 48.4. ja 49 §)

Lupamääräyksiin on yhdistetty aiempien ympäristölupien määräykset siten, että säädösviittaukset on päivitetty ajan tasalle.

Lupamääräysten perustelut

1. Määräys on osittain uusi. Toiminnanharjoittaja on hakenut lupaa hiekanerotusjätteiden, elintarvikerasvojen ja rasvanerotuskaivojen lietteen välivarastoimiseksi. Lupa ei oikeuta muunlaisen jätteen vastaanottoon tai varastointiin. Aiempaan lupamääräykseen (2) on lisätty uutena rasvanerotuskaivojen lietteet ja yhdistetty toisesta luvasta elintarvikerasvajäte.

2. Määräys on osittain uusi. Ympäristölupa voidaan rajata vain tietynlaisen jätteen vastaanottoon. Jos asemalle tuodaan jätettä, jonka vastaanottoa ei ole hyväksytty, on luvan saaja jätelain 29 §:n mukaan velvollinen toimittamaan jätteen asianmukaiseen käsittelyyn siinä tapauksessa, että jätettä ei jätelain 31 §:n mukaisesti (nojalla) palauteta takaisin. Aiempaan lupamääräykseen (2) on lisätty uutena rasvanerotuskaivojen lietteet ja yhdistetty toisesta luvasta elintarvikerasvajäte. (YSL 52, 58 §, JL 8, 13, 15)

3. Määräys on uusi. Siirtoasiakirjat ovat tarpeen toiminnan valvontaa varten. Siirtoasiakirjamenettelyllä voidaan varmistaa, että käsitellyt jätteet ovat tämän ympäristöluvan mukaisia ja että ne on toimitettu luvallisiin vastaanottopaikkoihin. (JL 121–122 §, JA 24 §)

4. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Määräystä on tarkennettu aiempaan verrattuna siten, että vaatimus koskee myös hulevesien johtamista. Hiekkajätteet on varastoitava ja käsiteltävä siten, että niistä irtautuva vesi voidaan johtaa hiekan- ja öljynerottimen kautta vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. Laitosalueen hulevedet on johdettava hiekan- ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin. (YSL 52, 58 § JL 8, 13,15 §)

5. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Määräystä on tarkennettu aiempaan verrattuna siten, että vaatimus koskee myös rasvanerotuskaivojen lietteitä. Jätelain mukaan jätehuolto on järjestettävä niin, ettei siitä aiheudu haittoja terveydelle. Vahinkotapauksissa maahan joutuvat rasvajätteet voivat aiheuttaa ympäristön pilaantumista. (YSL 52 §, JL 8, 13, 15 §).

6. Määräys on uusi. Määräys on tarpeen toiminnasta aiheutuvien meluhaittojen ehkäisemiseksi. (YSL 52 §, NaapL 17 §, Vnp 993/1992 2, 4 §, YSA 15 a, 20 §)

7. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Viemäriin saa johtaa vain sellaisia jätevesiä, joista ei ole haittaa viemärin tai jätevedenpuhdistamon toiminnalle. (YSL 52, 67 §, JL 8)

8. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Erottimien säännöllisellä tyhjennyksellä ja huollolla varmistetaan, että viemäriin ei pääse sen tai jätevedenpuhdistamon toimintaa haittaavia aineita. (YSL 52, 58 §, JL 8)

9. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Määräystä on tarkennettu aiempaan verrattuna siten, että siihen on lisätty rasvanerotuskaivojen lietteen varastointimäärät. Määräyksellä estetään jätteen kerääntyminen välivarastopaikkaan. Jätelain 29 §:n mukaan jätteen saa luovuttaa vain vastaanottajalle, jolla on jätehuoltorekisterimerkinnän mukaan oikeus ottaa vastaan kyseistä jätettä tai ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa tai ympäristönsuojelun tietojärjestelmään tehdyn rekisteröinnin perusteella oikeus ottaa vastaan kyseistä jätettä. (YSL 52, 58 §, JL 8, 29 §)

10. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta ja määräykseen on lisätty rasvanerotuskaivojen lietteet. Jätteiden kuljettamisesta ei saa aiheutua roskaantumista tai ympäristön pilaantumista. Jätelain 29 §:n mukaan jätteen saa luovuttaa vain vastaanottajalle, jolla on jätehuoltorekisterimerkinnän mukaan oikeus ottaa vastaan kyseistä jätettä tai ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa tai ympäristönsuojelun tietojärjestelmään tehdyn rekisteröinnin perusteella oikeus ottaa vastaan kyseistä jätettä. (YSL 52, 58 §, JA 11 §)

11. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Raportointi ja jätteen laadun selvittäminen on tarpeen toiminnan valvontaa varten. Ympäristönsuojelulain 62 §:n mukaan luvassa on annettava tarpeelliset määräykset toiminnan käyttötarkkailusta, päästöjen, jätteiden ja jätehuollon, toiminnan vaikutusten sekä toiminnan lopettamisen jälkeisen ympäristön tilan tarkkailusta. Toiminnanharjoittaja voidaan myös määrätä antamaan valvontaa varten tarpeellisia tietoja. (YSL 52 §, JL 118, 119 §)

12. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta ja muutettu vastaamaan nykyisen lainsäädännön sanamuotoa. Jätelain 141 §:n mukaan jätteenkäsittelylaitoksen tai -paikan toiminnanharjoittajan on nimettävä vastuuhenkilö toiminnan asianmukaista hoitoa, käyttöä, käytöstä poistamista ja niihin liittyvää toiminnan seurantaa ja tarkkailua varten. Vastuuhenkilön on oltava toiminnanharjoittajan palveluksessa ja hänellä on oltava tehtävien hoitamiseksi riittävä ammattitaito. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava vastuuhenkilön riittävästä koulutuksesta. (YSL 52 §, JL 141 §)

13. Määräys on uusi. Ympäristöluvanvaraisen jätteen käsittelytoiminnan harjoittajan on esitettävä lupaviranomaiselle suunnitelma jätteen käsittelyn seurannan ja tarkkailun järjestämisestä. (YSL 62 §, JL 120 §)

14. Määräys on uusi. Lisävakuus on tarpeen asianmukaisen jätehuollon, tarkkailun sekä toiminnan lopettamisessa ja sen jälkeen tarvittavien toimien varmistamiseksi. Lisävakuuden suuruus on arvioitu alueella kerrallaan varastoitavan jätemäärän kuormauksen, poiskuljetuksen sekä alueen siistimisen aiheuttamista kustannuksista, ottaen huomioon toiminnoille aiemmin määrätyt vakuudet. (59 §)

15. Määräys on siirretty vanhasta ympäristöluvasta. Tieto toiminnan lopettamisesta on tarpeen mahdollisten ympäristön pilaantumisen estämistä tai jätehuoltoa koskevien määräysten antamiseksi. (YSL 52, 94 §, JA 13 §)

Päätöksen voimassaolo ja noudattaminen

Lupa on voimassa toistaiseksi. Lupapäätöksen muuttamisen ja peruuttamisen perusteista on säädetty ympäristönsuojelulain 89 ja 93 §:ssä.

Asetuksen noudattaminen

Jos asetuksella annetaan lupaan sisältyviä määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 70 §).

Päätöksen täytäntöönpano ja vakuus

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää määrätä, että päätöksen mukainen toiminta voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen ennen kuin päätös on tullut lainvoimaiseksi, jos hakija asettaa ennen toiminnan aloittamista 1 000 euron suuruisen lisävakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. (YSL 199 §)

Vakuudeksi hyväksytään takaus, vakuutus tai pantattu talletus. Vakuuden antajan on oltava luotto-, vakuutus- tai muu ammattimainen rahoituslaitos, jolla on kotipaikka Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.

Määräystä annettaessa otetaan huomioon, että kyseessä oleva toiminnan muutos ei lisää merkittävästi toiminnan tuottamaa ympäristökuormitusta eikä siitä aiheudu pysyvää ympäristön pilaantumista.

Toiminnan aloittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 12.4.2019 (91 §) hyväksymän taksan mukainen ympäristöluvan muutoshakemuksen käsittelymaksu on 2.205,00 euroa ja vakuuden käsittelymaksu 225 euroa, yhteensä 2 430 euroa. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalveluliikelaitoksesta.

Päätöksen antaminen ja siitä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisutjaaineistot/ilmoitukset/.

Kuulutus julkaistaan 28.9.2021. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Valitusaika päättyy 4.11.2021 klo 16.15. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Päätös lähetään tiedoksi hakijalle ja asiassa yleistä etua valvoville viranomaisille. Päätöksestä ilmoitetaan muistutuksen esittäneille. Kuulutus annetaan tiedoksi myös niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 1, 5, 6 - 8, 16, 17, 27, 29, 34, 43, 44, 48, 49, 52, 58 - 62, 66, 67, 70, 83, 85, 87, 89, 94, 170, 172, 190, 191, 198, 199 ja 205 §

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2, 6, 11, 13 – 15 ja 20 §

Jätelaki (646/2011) 8, 12, 13, 28, 29, 31, 72, 73, 118, 120, 121, 122 ja 141 §

Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012) 24 ja 25 §

Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) 2 ja 4 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

This decision was published on 22.09.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65100 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700
 

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15-16.00.

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Katariina Serenius

Ask for more info

Leena Terhemaa, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32032

leena.terhemaa@hel.fi

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.