Opetussuunnitelma, Helsingin kaupungin ruotsinkieliset lukiot 1.8.2021 alkaen

HEL 2021-007777
More recent handlings
§ 69

Helsingfors stads svenska gymnasiers gymnasiespecifika läroplaner från och med 1.8.2021

Ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten beslöt att godkänna de gymnasiespecifika läroplanerna för Brändö gymnasium, Gymnasiet Lärkan och Tölö gymnasium (bilagor 1-3) från och med 1.8.2021.

Beslutsmotivering

Utbildningsstyrelsen har 7.11.2019 gett en föreskrift (OPH-2263-2019) om att de nya läroplansgrunderna för gymnasieutbildning för unga skall tas i bruk från och med 1.8.2021. Den gemensamma delen av Helsingfors stads gymnasiers läroplan, som gjorts utgående ifrån denna föreskrift, godkändes av nämnden för fostran och utbildnings svenska sektion 9.6.2020 (§ 13). Tillägg till läroplanen godkändes på svenska sektionens möte 22.6.2021 (§ 15).

I Helsingfors stads läroplan (svenska sektionen 9.6.2020, § 13) står det att varje gymnasium preciserar den stadsvisa läroplanen med sina egna prioriteringar. När de gymnasievisa läroplanerna gjordes låg fokus på lösningar som utvecklar verksamhetskulturen, samarbete inom och utanför gymnasiegemenskapen och de studerandes välmående. Dessutom fick gymnasierna i uppgift att beskriva hur samarbete med högskolor och arbetsliv samt internationalisering vid behov genomförs i studieavsnitten.

Gymnasierna har i sina egna läroplaner preciserat de stadsvisa studieavsnitten gällande bedömning och vid behov mångsidig kompetens. Dessutom har gymnasierna haft möjlighet att skriva in ämnesöverskridande studieavsnitt av permanent natur eller studieavsnitt bestående av flera studieavsnitt i samma läroämne. Studieavsnitt vars sammansättning varierar från år till år skrivs in i verksamhetsplanen.

Alla stadens gymnasier har antingen en särskild utbildningsuppgift eller en särskild inriktning och detta har synliggjorts i läroplanen. Gymnasierna har till exempel skrivit in målsättning, mångsidig kompetens och bedömning i sina gymnasievisa läroämnen samt i de läroämnen som hör till gymnasier med särskild utbildningsuppgift. Dessutom har gymnasierna skrivit in studieavsnittens mål, centrala innehåll, precisering av den mångsidiga kompetensen och bedömning i gymnasiernas valfria studieavsnitt och i de studieavsnitt som hör till läroämnena för gymnasier med särskilt utbildningsuppgift.

I Helsingfors stads svenska gymnasiers språkprogram (svenska sektionen 22.6.2021, § 15) beskrivs vilka olika språk och lärokurser de studerande i Helsingfors stads gymnasier kan studera. Gymnasierna har i den gymnasievisa läroplanen preciserat vilka språk gymnasierna själva erbjuder eller ordnar som när- eller distansundervisning, antingen nu eller under de närmaste åren. Gymnasiernas språkprogram finns i den gymnasievisa läroplanens kapitel 1.4.1 Helsingfors stads gymnasiers språkprogram (svenska sektionen 22.6.2021, § 15). I Helsingfors stads gymnasiers handledningsplan (svenska sektionen 22.6.2021, § 15) beskrivs de gemensamma riktlinjerna för handledning i stadens gymnasier. Gymnasierna har vid behov preciserat den stadsvisa handledningsplanen i sin gymnasievisa läroplan i kapitel 7.6.6. Gymnasierna planerar och utvärderar praxis för handledningen i den årliga verksamhetsplanen och –berättelsen.

Gymnasiernas läroplaner finns att läsa som bilaga eller på webben:

Brändö gymnasiums läroplan 2021

https://bit.ly/3A1LpKR

Gymnasiet Lärkans läroplan 2021

https://bit.ly/3x1iMvm

Tölö gymnasiums läroplan 2021

https://bit.ly/3x1iMvm

Beslutanderätt

Enligt verksamhetsstadgan för sektorn för fostran och utbildning (3.9.2018) kapitel 4.1.3 beslutar direktören för den svenska servicehelheten om godkännandet av den gymnasiespecifika läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.

This decision was published on 10.08.2021

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Close

Ask for more info

Nina Malaska, pedagogisk sakkunnig, telefon:

nina.malaska@hel.fi

Decisionmaker

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten