Käteis- ja ennakkokassojen jako 1.7.2021 lukien, sosiaali- ja terveystoimiala

HEL 2021-007986
More recent handlings
§ 126
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveystoimialan käteis- ja ennakkokassojen jako 1.7.2021 lukien

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan käteis- ja ennakkokassojen jaon 1.7.2021 lukien, yhteensä 12 220,54 euroa, liitteen 1 mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Rahoitusjohtaja on hyväksynyt 30.12.2020 § 101 kaupungin kassanhoitoa koskevat ohjeet. Ohjeet ovat tulleet voimaan 1.1.2021 lukien. Samalla rahoitusjohtaja päätti kehottaa toimialoja ja liikelaitoksia sekä pelastuslaitosta noudattamaan kassatoiminnassaan ao. uutta ohjetta, ja huolehtimaan, että organisaation oma kassaohjeistus on ajan tasalla sekä linjassa nyt päivitettävän kaupungin yleisen kassaohjeen ja taloushallintopalvelun antamien käytännön ohjeiden kanssa.

Hallintosäännön 12 luvun 4 §:n 11 kohdan mukaan rahoitusjohtaja päättää kaupunginkanslian, tarkastusviraston, toimialojen, liikelaitosten ja pelastuslaitoksen käteisvarojen enimmäismäärästä. Enimmäismäärällä tarkoitetaan sitä käteisvarojen yhteismäärää, joka organisaation kassoissa päivän päätteeksi saa enimmillään olla.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 6 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää käteiskassojen jaosta tehtäväalueellaan, eli käteisvarojen enimmäismäärän jakautumisesta. Rahoitusjohtajan ohjeen mukaan toimialajohtaja päättää myös mahdollisten pohjakassojen euromäärästä kassapisteittäin.

Toimialan päätöksen kassavarojen jakautumisesta tulee aina olla ajan tasalla.

Rahoitusjohtajan ohjeen mukaan kaupungin maksuliikenne hoidetaan ensisijaisesti pankkitilien välityksellä minimoiden käteisen käsittely. Käteismaksuja otetaan vastaan vain, mikäli se asiakaspalvelun kannalta tai muun erityisen toiminnallisen syyn vuoksi on välttämätöntä. Toimialan on aktiivisesti haettava vaihtoehtoisia maksutapoja käteisen käytölle. Käteiskassoja ylläpidetään vain, mikäli käteisen käyttö on ko. toiminnan edellytys.

Hallintosäännön mukaan rahoitusjohtaja päättää toimialan käteiskassojen yhteismäärän (kassoissa enimmillään säilytettävän euromäärän, joka sisältää myös pohjakassat). Rahoitusjohtajan ohjeen mukaan, mikäli toimialan kassavarojen yhteenlaskettu enimmäismäärä pysyvästi alenee tai sitä on tarve korottaa, asiasta tehdään esitys rahoitusjohtajalle. Toimialajohtajan tulee tehdä päätös, jos käteiskassa lopetetaan.

Kassojen toiminnassa on noudatettava rahoitusjohtajan päätöstä (30.12.2020 § 101) sekä tämän päätöksen liitteenä 2 olevaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaohjetta 4.9.2019 ”Kassan hoito- ja turvallisuusohjeet sosiaali- ja terveystoimialalla”. Sosiaali- ja terveystoimialan edellä mainitut erillisohjeet tullaan päivittämään vastaamaan rahoitusjohtajan 30.12.2020 § 101 antamia ohjeita.

Taloushallintopalveluliikelaitoksen toimitusjohtaja on hyväksynyt 4.2.2021 § 2 kaupungin yleistä kassanhoito-ohjetta täydentävät kassanhoito- ja turvallisuusohjeet. Ohje täydentää rahoitusjohtajan kassanhoito-ohjetta ja sisältää käytännön ohjeistuksen toimialoille, virastoille sekä liikelaitoksille kassanhoitoon tarkemmalla tasolla. Kukin organisaatio määrittelee nämä ohjeet huomioiden yksityiskohtaiset menettelytavat ja ohjeistuksen oman toimintansa lähtökohdista.

Vuonna 2018 toteutetussa sosiaali- ja terveystoimialan kassojen tarkastuksessa (tarkastusviraston tilintarkastusmuistio 31.1.2020) havaittiin, ettei toimialan ennakko- ja pohjakassavaroista oltu tehty toimialajohtajan ajantasaista jakopäätöstä. Muistiossa suositellaan, että ennakko- ja pohjakassavaroista tehdään sosiaali- ja terveystoimialalla rahoitusjohtajan kassan hoito- ja turvallisuusohjeen (29.3.2010 § 71) mukainen jakopäätös. Jakopäätökseen on hallinnon ja sisäisen valvonnan kannalta suositeltavaa sisällyttää kaikki sosiaali- ja terveystoimialan ennakko- ja pohjakassavarat. Lisäksi jakopäätös tulee jatkossa pitää ajan tasalla ja liittää tilinpäätöksessä ao. tilin tase-erittelyn liitteeksi. Nyttemmin rahoitusjohtajan kassan hoito-ohjeet on päivitetty vuoden 2020 lopussa, mutta samainen säännös sisältyy ohjeisiin edelleen.

This decision was published on 23.07.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970

armi.vaden@hel.fi

Attachments

1. Sote käteis- ja ennakkokassojen jako 1.7.2021
2. Kassan hoito- ja turvallisuusohjeet sosiaali- ja terveystoimialalla

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.