Lausuntopyyntö, hallituksen esitys, ulkomaalaislain muuttaminen, Sisäministeriö

HEL 2021-009087
More recent handlings
§ 110

Helsingin kaupungin lausunto koskien luonnosta hallituksen esitykseksi ulkomaalaislain muuttamisesta

Helsinki Mayor

Päätös

Pormestari antoi sisäministeriölle seuraavan lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle hallituksen esitykseksi ulkomaalaislain muuttamisesta.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että kansainvälistä ja tilapäistä suojelua saavien henkilöiden perheenjäsenten osalta poistettaisiin turvattua toimeentuloa koskeva edellytys perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä tilanteissa, joissa perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen saapumista. Ulkomaalaislakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että korostettaisiin lapsen edun toteutumista maahantulosäännösten kiertämistä koskevassa sääntelyssä kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenyhdistämistilanteissa. Lisäksi ehdotuksessa esitetään muutoksia lapsen alaikäisyyden määrittämistä perheenkokoamistilanteissa koskevaan sääntelyyn Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisun johdosta. Sisäministeriö on pyytänyt kiinnittämään lausunnossa erityistä huomiota maahantulosäännösten kiertämistä koskevaan kokonaisuuteen sekä lapsen edun toteutumisen varmistamiseen laajemmin.

Toimeentuloedellytys kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä

Helsingin kaupunki näkee positiivisena ulkomaalaislain muuttamisen siten, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä oleva toimeentuloedellytys poistetaan tilanteissa, joissa perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen saapumista. Helsingin kaupungin mukaan muutos edesauttaa kotoutumista, luo vakautta ja vahvistaa perheenkokoajina toimivien asemaa.

Perheenyhdistämisen esteiden poistaminen lisää kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavien henkilöiden mahdollisuuksia perhe-elämään, mikä on myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan mukainen oikeus. Maahanmuuttolain 114 §:ssä tällä hetkellä voimassa olevasta kolmen kuukauden määräajasta luopumisen Helsingin kaupunki näkee positiivisena.

Lapsen edun toteutuminen kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenyhdistämistilanteissa

Hallituksen esityksessä todetaan, että perheenkokoajan ollessa kansainvälistä suojelua saava alaikäinen, voitaisiin oleskelulupa perhesiteen perusteella jättää myöntämättä maahantulosäännösten kiertämisen perusteella vain, jos perheenyhdistäminen Suomessa olisi lapsen edun vastaista. Helsingin kaupunki näkee hyvänä lapsen edun toteutumisen korostamisen maahantulosäännösten kiertämistä koskevassa sääntelyssä kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenyhdistämistilanteissa. Muutokset vahvistavat kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten oikeuksia perhe-elämään. Merkityksellistä on myös lapsen edun ensisijaisuus alaikäisten perheenyhdistämistä koskevissa päätöksissä mukaan lukien tilanteet, joissa ei ole lapsen edun mukaista olla huoltajansa hoidettavana.

Positiivisena nähdään myös se, että alaikäisen kotimaasta tai asuinmaasta lähdön syitä ei arvioitaisi uudestaan perheenyhdistämismenettelyssä, koska nämä seikat on jo oikeudellisesti arvioitu ja ratkaistu kansainvälistä suojelua koskevassa menettelyssä.

Hallituksen esityksen mukaisesti ulkomaalaislain 36 § mukaan oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä perheenkokoajan saaneen oleskelulupansa maahantuloa tai maassa oleskelua koskevia säännöksiä kiertämällä antamalla vääriä tietoja henkilöllisyydestään tai perhesuhteistaan. Helsingin kaupunki haluaa edellä mainittuun viitaten nostaa esille monimuotoisten perheiden oikeudet ja niiden toteutumisen. Perhesuhteiden monimuotoisuus pitäisi huomioida perheenyhdistämisissä, jos se on lapsen edun mukaista ja toteuttaa lapsen etua.

Lapsen alaikäisyyden määrittäminen perheenyhdistämistä koskevissa tilanteissa

Hallituksen esityksessä ehdotetun muutoksen mukaan ratkaistaessa lapsen alaikäisyyttä, on otettava huomioon se päivämäärä, jolloin perheenyhdistämistä koskeva hakemus on jätetty. Helsingin kaupunki näkee erittäin kannatettavana muutokset, jotka koskevat lapsen alaikäisyyden määrittämistä kaikissa perheenkokoamistilanteissa, joissa on kyse oleskeluluvan myöntämisestä lapselle perhesiteen perusteella. Muutokset edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista, kun hakemuksen käsittelyajan pituus ei vaikuta lapsen perheenyhdistämisen oikeuteen. Yhdenvertaisuus toteutuu tällöin kansallisella tasolla sekä EU:n jäsenvaltioiden välillä.

This decision was published on 04.10.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Ask for more info

Miia Koivu, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 34334

miia.koivu@hel.fi

Decisionmaker

Juhana Vartiainen
pormestari