Avustuksen myöntäminen, sosiaali- ja terveyslautakunta, järjestöavustukset vuodelle 2022, lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Itseoikaisu toimialajohtajan päätökseen, 17.12.2021 § 252, avustuksien myöntäminen järjestöille vuodelle 2022 lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen koskien Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:tä
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti tehdä itseoikaisun 17.12.2021 § 252 tehtyyn päätökseen ja myöntää Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry:lle avustusta 4 000 euroa vuodelle 2022 käytettäväksi perheiden puutarhakerhotoiminnan kustannuksiin helsinkiläisiin kohdennettuna. Muilta osin edellä mainittu päätös pysyy samana.
Lisäksi toimialajohtaja päätti, että avustus maksetaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan erikseen päätettäväksi jätetystä määrärahasta (sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 14.12.2021 § 306).
Samalla toimialajohtaja päätti avustuksen ehdoista seuraavaa:
- Rahoitus tulee käyttää vuoden 2022 aikana avustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn toimintaan helsinkiläisiin kohdistuvana.
- Avustusta ei saa käyttää toimintaan, jota kaupunki hankkii avustuksen saajalta ostopalveluna. Mikäli avustettava toiminta muuttuu vuoden aikana kilpailutuksen tai muun järjestelyn seurauksena järjestön kaupungille tuottamaksi ostopalvelutoiminnaksi, tulee järjestön ilmoittaa asiasta sosiaali- ja terveystoimialalle, jotta avustuksen maksatus voidaan keskeyttää ja tarvittaessa sopia avustuksen takaisinmaksusta.
- Avustuksen käytöstä tulee antaa selvitys Helsingin kaupungille vapaamuotoisella kirjallisella selvityksellä vuoden 2023 kesäkuun loppuun mennessä tai vuotta 2024 koskevan avustushakemuksen yhteydessä. Mukaan tulee liittää yhdistyksen vuoden 2022 toimintakertomus, vahvistettu tuloslaskelma ja tase, tilin- tai toiminnantarkastuskertomus, allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, josta löytyy pykälä vastuuvapauden myöntämisestä.
- Järjestön tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 28.10.2019 § 723 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 3 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
- Avustuksen saajan on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain (1336/1997) ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja järjestettävä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata.
- Sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.
- Avustus voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.
- Koronapandemiatilanteen vuoksi edellytetään, että järjestön toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.
Päätöksen perustelut
Lasten ja nuorten puutarhayhdistys ry haki 8 000 euron avustusta vuodelle 2022 perheiden puutarhakerhotoiminnan kustannuksiin helsinkiläisiin kohdennettuna. Avustushakemus hylättiin, koska toimialajohtajan päätöksen 252 § 17.12.2021 perusteluihin oli virheellisesti jäänyt vuoden 2020 käyttötarkoituksen perustelut, jolloin avustusta järjestölle ei myönnetty. Näin ollen hylkäävä päätös avustushakemukseen on ollut perusteeton.
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 12.2.2013 § 12 oikeuttanut toimialajohtajan päättämään enintään 10 000 euron järjestöavustuksista.
Päätöksessä olevan asia- tai kirjoitusvirheen korjaamisesta säädetään hallintolain (434/2003) 8 luvussa. Viranomaisen on korjattava päätöksessään oleva ilmeinen kirjoitus- tai laskuvirhe taikka muu niihin verrattava selvä virhe. Viranomainen käsittelee korjaamisasian omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta.
Hallintolain 50 §:n mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen tai ilmeisen väärään lain soveltamiseen. Samoin voidaan käyttää asiavirheen korjaamiseksi itseoikaisua, jos päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe tai asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja on ottanut 25.2.2022 oikaisuvaatimusajan jälkeen sähköpostilla yhteyttä toimialajohtajaan ja talouspäällikköön avustushakemuksen hylkäämisen perusteluista ja pyytänyt avaamaan niitä tarkemmin, koska heistä niissä on epäselvyyttä. Hylkäävän päätöksen perustelut on tarkistettu talouden tuessa ja todettu niissä tapahtunut virhe. Päätöksessä olleesta virheestä on tiedotettu järjestön toiminnanjohtajaa sähköpostitse ja todettu, että avustuksen myöntäminen käsitellään uudelleen.
This decision was published on 17.03.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970
Tarja Eklöf, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 42336