Puistosuunnitelma, Länsisatama, Lapinlahden sairaalan rantamuuri, nro VIO 6119/1
Lapinlahden sairaala-alueen rantamuurin peruskorjaus, Länsisataman (20.) kaupunginosa, puistosuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Lapinlahden sairaala-alueen rantamuurin peruskorjauksen puistosuunnitelman suunnitelmapiirustuksen nro VIO 6119/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Lapinlahden sairaala-alue sijaitsee Länsisataman (20) kaupunginosassa, Lapinlahden (202) osa-alueella. Kunnostettava rantamuuri ympäristöineen sijaitsee sairaalarakennuksen pohjoispuolella Lapinlahden rannalla, vastapäätä Hietaniemen hautausmaan etelärantaa. Kunnostettavan alueen pinta-ala on noin 1700 m².
Koko Lapinlahden sairaala-alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, joka on suojeltu voimassa olevassa asemakaavassa nro 12046 merkinnällä VP/s. Myös rantamuuri on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-m.
Lapinlahden sairaala-alueen pohjoisranta on tuettu vanhalla luonnonkivistä rakennetulla kivimuurilla, joka on paikoin sortunut. Muuria on vaurioittanut muun muassa pintavesien aiheuttama eroosio. Muuria on kunnostettu lyhyet jaksot sen alku- ja loppupäistä vuonna 2018. Samana vuonna on kunnostettu myös muuriin liittyvä portaikko.
Rannalla kulkevan kivituhkapintaisen käytävän molemmin puolin on muutamia hopeapajuja jäänteinä paikalle 1930-luvulla istutetusta puukujanteesta. Puiden kunto on tutkittu talvella 2020-2021. Kuntotutkimuksessa kaikki jäljellä olevat puut todettiin huonokuntoiseksi. Puukujanne on maisemallisesti merkittävä, mutta nykyisellään aukkoinen ja huonokuntoinen.
Alueen itäpäässä on 1960-luvulla osittain louheella täytetty poukama, jossa ongelmana rantatörmän eroosio.
Suunnittelun tavoitteena on kunnostaa huonokuntoinen rantamuuri lähiympäristöineen historialliset ja esteettiset arvot säilyttäen.
Suunnitelma
Rantamuurin korjauksessa käytetään alkuperäistä vastaavaa rakennetta. Korjaustoimenpiteitä tehdään vain tarvittaville osuuksille.
Puukujanteesta kaadetaan kuusi huonokuntoista hopeapajua ja kujanteeseen istutetaan kuusitoista uutta hopeapajua. Vanhoja puita säilytetään neljä kappaletta.
Uusien vesieroosion aiheuttamien vaurioiden ehkäisemiseksi kivi-tuhkapintaisen käytävän ja sen ja rantamuurin välistä nurmialuetta muotoillaan pintavesien johtamiseksi hallitusti mereen.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6119/1 (liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta nro 6119/1 (liite 2).
Kunnostettava alue sopeutuu asemakaavan nro 12046 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Lapinlahden sairaala-alueen rantamuurin puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska alueen turvallisuus sekä historiallisen ja kaupunkikuvallisen arvon säilyminen edellyttävät peruskorjausta.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä 3.3.-10.3.2021 välisenä aikana Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat
Suunnitelman esillä olosta tiedotettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä sähköpostilla alueen asukasyhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella.
Puistosuunnitelmaluonnoksesta saatiin määräaikaan mennessä kaksi kirjallista palautetta, joista toisessa toivottiin valaisimien siirtoa rannan puolelta mantereen puolelle. Puistosuunnitelma päivitettiin tämän mukaisesti. Toisessa palautteessa ei ollut mitään huomautettavaa suunnitelmasta.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 200 000 euroa eli noin 118 euroa/m² (alv. 0 %).
Lapinlahden puisto kuuluu hoitoluokkaan A2.
Vuosittaiset ylläpitokustannukset rantamuurin alueelta ovat noin 2550€/euroa eli 1,50 euroa/m² (alv 0 %).
Rantamuurin kunnostamiseen on varauduttu kaupunkiympäristö-lautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodelle 2022.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 03 Muut investoinnit.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Kuntalaki 29 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1
This decision was published on 08.10.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39857