Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, Paperitie, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2021-010181
More recent handlings
§ 208

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristönsuojelulain 119 §:n mukainen koetoimintailmoitus, joka koskee uusiomateriaaleilla toteutettavaa meluntorjuntaseinän koerakennetta Konalassa osoitteessa Paperitie

Yksikön päällikkö

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet –palvelun ympäristönsuojelulain 119 §:n mukaisen koetoimintailmoituksen, joka koskee uusiomateriaaleilla toteutettavaa meluntorjuntaseinän koerakennetta ilmoituksessa annettujen selvitysten mukaisesti ja seuraavin määräyksin.

1. Koetoimintajakson aloittamisesta ja lopettamisesta on ilmoitettava etukäteen ympäristöseuranta-ja -valvontayksikölle (YSL 122 §)

2. Selvitys koerakenteessa käytettävien uusiomateriaalien sisältämistä haitta-aineista ja niiden mahdollisista ympäristövaikutuksista sekä haitallisten vaikutusten ehkäisystä on toimitettava ympäristöseuranta-ja –valvontayksikölle ennen niiden käyttöä ilmoituksen mukaisessa koetoiminnassa (YSL 122 §)

3. Mikäli maaperässä tai kaivetuissa maa-aineksissa havaitaan kohonneita haitta-ainepitoisuuksia, tulee suunniteltu massanvaihto toteuttaa siten, ettei haitta-aineita leviä ympäristöön ilman kautta, veden mukana tai muilla tavoin. Maa-ainekset ohjataan haitta-ainepitoisuuksien mukaisesti vastaanottopaikkoihin, joilla on lupa ottaa vastaan ko. tavalla pilaantuneita maita ja ympäristöseuranta- ja -valvontayksikölle ilmoitetaan haitta-ainepitoisten maa-ainesten vastaanottopaikat ennen niiden poistamista alueelta. (YSL 6 §, YSL 172 §, JL 13 §, VNA 214/2007 2 ja 4 §)

4. Toiminnan ympäristövaikutuksia on tarkkailtava ilmoituksen liitteessä kuvatun tarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailutulokset on toimitettava viikon kuluessa niiden valmistumisesta tiedoksi ympäristöseuranta- ja –valvontayksikköön. Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö voi tulosten perusteella päättää jatkotoimista, mikäli koetoiminnan arvioidaan aiheuttavan riskin maaperän tai pohjaveden pilaantumiselle tai muuta ympäristöhaittaa (YSL 6 §, 122 §)

5. Toiminnasta on pidettävä kirjaa. Kirjanpitoon on merkittävä kaikki koeluonteisen toiminnan ja sen ympäristövaikutusten kannalta oleelliset tiedot. Koetoiminnasta on laadittava kirjanpitoon perustuva yhteenvetoraportti, joka on toimitettava kuukauden kuluessa koetoiminnan päättymisestä. Raportista on käytävä ilmi ainakin seuraavat tiedot:
- tiedot toteutuneesta koerakenteesta,
- tiedot koerakenteessa käytettyjen uusiomateriaalien ympäristökelpoisuuden todentavien tutkimusten tuloksista, uusiomateriaalien toimittajista ja käytetyistä kokonaismääristä,
- tiedot tarkkailun tuloksista ja niiden perusteella koottu arvio koetoiminnan ympäristövaikutuksista,
-selvitys puretun rakenteen ja mahdollisesti kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältävien maa-ainesten käsittelystä. (YSL 172 §)

Ilmoituksen käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksan (ympäristö- ja lupajaosto 10.6.2021, 141 §) perusteella koetoimintailmoituksen käsittelymaksu on 650,00 euroa. Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitoksesta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

1. Koeluonteisen toiminnan tulee olla luonteeltaan rajattua ja lyhytaikaista ottaen huomioon toiminnan ja kokeilun tarkoitus.

2. Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaan koeluonteista toimintaa koskevassa päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Ilmoituksessa ei esitetty kaikkien hyödynnettävien uusiomateriaalien haitta-ainetutkimusten ja liukoisuustestien tuloksia, joiden perusteella olisi voitu arvioida niiden mahdolliset ympäristövaikutukset sijoituspaikallaan.

3. Koerakenteen suunnitellun sijoituspaikan läheisyydessä on havaittu alueella toimineen asfalttiaseman aiheuttamaa maaperän pilaantuneisuutta. Massoja vaihdettaessa on tarpeen arvioida niiden pilaantuneisuus ja toimittaa tutkimustulosten perusteella massat asianmukaisen luvan omaavaan käsittelypaikkaan sekä huolehtia ettei toimenpiteestä aiheudu lisäpilaantumista. Tiedot massojen käsittely- ja loppusijoituspaikoista ovat tarpeen viranomaisvalvonnassa. Maa-aineksella, jossa on kohonneita haitta-ainepitoisuuksia, tarkoitetaan maata, jossa jonkin haitta-aineen pitoisuus on valtioneuvoston asetuksessa (214/2007) esitettyjen kynnysarvon ja alemman ohjearvojen välissä.

4. Toiminnanharjoittajan on oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista. Jos haitallisia ympäristövaikutuksia ilmenee, on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin haittojen synnyn estämiseksi ja haittojen korjaamiseksi.

5. Kirjanpitoa ja raportointia koskeva määräys on tarpeen valvontaa varten.

Ilmoituksen tekijä

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Rakennukset ja yleiset alueet, Rakennetun omaisuuden hallinta
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

**********

Y-tunnus: 0201256-6

Ilmoituksen sisältö

Toiminnan kuvaus

Konalaan Paperitien maa-ainesten varastoalueelle on suunniteltu 10m x 0,5m laajuinen ja 1,2 m korkea meluseinäkoerakenne. Seinämä toteutetaan uusiomateriaaleilla ns. sullotun maan tekniikalla jatkona Aalto-yliopiston tutkimukselle ns. rammed earth -tekniikan soveltuvuudesta meluseinien toteuttamiseen Suomen oloissa. Aalto-yliopisto tarkkailee koerakenteen käyttäytymistä (mm. lujittuminen, siirtymät ja pinnan kestävyys) seurantamittauksilla. Seinämän rakentaminen on tarkoitus aloittaa lokakuun alussa vuonna 2021 ja sen purku on suunniteltu arviolta 2–5 vuoden kuluttua rakentamisesta. Rakentaminen kestää 1–2 viikkoa. Ramboll Oy suunnittelee ja toteuttaa ympäristövaikutusten arvioinnin.

Koeseinämän runkoaineena käytetään uusiomateriaaleja (betonimurske BeM III ja käsitelty jätteenpolton pohjakuona JpKu). Sideaineena käytetään lentotuhkan ja sementin seosta. Jätteenpolton kuonaa saadaan HSY:ltä, betonimursketta Maunulan puretusta päiväkodista ja lentotuhkaa Helen Oy:n kivihiilenpoltosta ja UPM:n biopoltosta. Uusiomateriaalit sullotaan kosteana muottiin ja materiaali tiivistetään kerroksittain.

Rakenteessa hyödynnettävästä betonimurskeesta on esitetty liukoisuustestin tulokset ja materiaalijakauma. Testissä murskeen liukoisuudet alittavat maarakennusasetuksen (VNA 843/2017) haitallisten aineiden enimmäisliukoisuudet. Muidenkin hyötykäytettävien materiaalien haitta-ainepitoisuudet ja liukoisuudet on tutkittu tai tutkitaan ja tulokset toimitetaan heti niiden valmistuttua viranomaiselle ja ne esitetään loppuraportissa.

Koetoiminnan alueella tehdään vähäinen massanvaihto tutkimukseen soveltuvan alustan varmistamiseksi koeseinämälle. Kaivumassoista tutkitaan samat haitta-aineet kuin maaperästä tutkitaan ennen koerakenteen rakentamista ja ne toimitetaan tutkimustulosten perusteella soveltuvan luvan omaavaan vastaanottopaikkaan, kuten esimerkiksi viereisen Konalan maisemavallin rakentamiseen. Koetoiminnan päätyttyä koerakenne puretaan ja rakenteessa käytetyt materiaalit toimitetaan asianmukaiseen, luvat omaavaan vastaanottopaikkaan joko hyötykäyttöön tai loppusijoitukseen.

Toiminnan sijoituspaikka

Seinämä sijoitetaan Konalassa Helsingin kaupungin omistamalle alueelle, kiinteistön 91-407-3249 luoteisreunaan, lähelle lounaispuolelle sijoittuvaa HSY:n Sorttiaseman aluetta osoitteessa Paperitie, 00390 Helsinki. Kiinteistöä käytetään rakenteilla olevan Konalan maisemavallin maa-ainesten varastoalueena. Vanhojen ilmakuvien mukaan siinä on ollut varikkotoimintaa 1980-luvulta lähtien ja viimeisimpänä alueella on toiminut asfalttiasema, jonka toiminta on päättynyt vuonna 2018. Entisen asfalttiaseman toiminta-alueella on tutkittu ja todettu haitta-aineita maaperässä. Aluetta on myös osin puhdistettu. Luoteispuolella sijaitsee Ruduksen betonitehdas ja pohjoispuolella sijaitsee betonin kierrätysalue.

Toiminnasta aiheutuvat päästöt ja arvio niiden vaikutuksista

Seinämän pintaan kosketuksissa oleva sadevesi voi muuttua koemuurin materiaalista emäksisemmäksi, mikä edelleen aiheuttaa maaperän pH:n muuttumista välittömästi koemuurin vieressä, jossa on kalliomurskeella tehty penger. Maaperän pH:n muutos emäksisemmäksi voi lisätä eräiden metallien liukoisuutta.

Toiminnasta ei arvioida aiheutuvan merkittäviä päästöjä maaperään tai pohja- ja pintavesiin ja mahdollisten vaikutusten arvioidaan olevan pienialaisia. Koerakenteen sijoituspaikka ei ole toimintansa ja naapuruston kannalta myöskään herkkää aluetta. Koerakenne ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Selvitys suunnitelluista ympäristönsuojelutoimista

Kostea rakenne suojataan syksyn 2021 ja talven 2022 ajaksi kestopeitteellä. Seinämän päälle asennetaan kate, jolloin sadevesi ei pääse suoraan imeytymään rakenteeseen.

Koerakenteen ympäristövaikutuksia tarkkaillaan ennen rakentamista, muurin valmistuttua ja sen purkamisen jälkeen esitetyn tarkkailuohjelman mukaisesti. Näytteitä otetaan alueen maaperästä ja suotovedestä. Koetoiminnan läheisyydessä ei ole meneillään muuta tarkkailua, jota voitaisiin hyödyntää koerakenteen ympäristövaikutusten tarkkailussa.

Tarkkailuohjelmassa on esitetty tarkkailun toteutus, tehtävät analyysit sekä raportointi.

Maaperänäytteenotto: alueen maaperän nykytilaa kuvaavat ns. 0-näytteet otetaan ennen rakentamisen aloittamista koerakenteen pohjamaasta (4 kpl). Rakentamisen aikana otetaan näyte rakenteeseen käytettävästä murskeesta (1kpl). Rakenteen purkamisen jälkeen otetaan uusintanäytteet alapuolelta murskeesta ja pohjamaasta (4 kpl +4 kpl).

Maanäytteiden analyysit: Akkreditoidussa laboratoriossa pH, metallit (Sb, As, Hg, Cd, Co, Cr, Cu, Pb, Ni, Zn, V), PAH-yhdisteet, PCB-yhdisteet ja öljyhiilivedyt (C10-C40).

Suotovesinäytteet: Sijoitetaan yksi lysimetri kutakin rakenteen koeosuutta kohti eli yhteensä neljä lysimetriä. Lysimetrit pintavalunnan keruualtaita, jotka asennetaan rakenteen alapuoliseen murskeeseen tai rakenteen kylkeen. Ensimmäiset suotovesinäytteet otetaan lysimetreistä rakenteen peittämisen päättymisen jälkeen eli keväällä 2022. Näytteenottoa jatketaan neljän kuukauden välein yhteensä kolme kertaa vuodessa. Näytteenotot pyritään ajoittamaan keväälle kesälle ja syksylle. Näytteenottoa tehdään koemuurin olemassaolon ajan.

Suotovesinäytteiden analyysit: Akkreditoidussa laboratoriossa pH, sähkönjohtavuus, kloridi, sulfaatti, fluoridi, liuennut orgaaninen hiili (DOC), metallit, kokonais- ja liukoiset pitoisuudet (Ca, Mg, Mn, Al, Na, K, As, Hg, Cd, Co, Cr, Cu, Pb, Mo, Ni, Zn, B, Ba, Sb ja Se), PAH-yhdisteet, PCB-yhdisteet ja öljyhiilivedyt (C10-C40).

Raportointi: Näytteenoton tulokset toimitetaan ympäristöviranomaiselle jokaisen näytteenottokerran jälkeen. Koemuurista laaditaan loppuraportti toiminnan päätyttyä. Loppuraportti sisältää kuvauksen koetoiminnan ympäristötarkkailusta, tarkkailun tulokset ja tulosten tulkinnan.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitusvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 119 §:n mukaan koeluonteisesta toiminnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus lupaviranomaiselle viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista.

Valtioneuvoston asetuksen ympäristönsuojelusta 2 §:n 1 momentin kohdan 12 f mukaan luvan käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Asian vireilletulo

Ilmoitus on tullut vireille 13.9.2021. Ilmoitusta on täydennetty sähköpostitse 16.9.2021.

Lausunnot ja asianosaisten kuuleminen

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan ympäristön tilaan tai terveydellisiin olosuhteisiin.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 6, 119, 122, 172 §

Jätelaki (646/2011) 13§

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2 §

Valtioneuvoston asetus maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) 2 ja 4 §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset/. Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa 5 vuotta.

Päätöksen noudattaminen muutoksenhausta huolimatta

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

This decision was published on 27.09.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Heli Lehtinen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 31035623

heli.k.lehtinen@hel.fi

Decisionmaker

Katariina Serenius
yksikön päällikkö