Vahingonkorvaus, autovaurio, 30.11.2020, Kampin keskus huoltoluiska, Kilon Osuus-Auto

HEL 2021-010854
More recent handlings
§ 12
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 28.9.2021 esittänyt kaupungille 7 125,34 euron (alv 0 %) suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvon ohjaamon yläosa vaurioitui 30.11.2020 klo 23.57, kun huoltotunnelin nosto-ovi romahti alas teknisen vian johdosta osoitteessa Annankatu (Kampin keskus/Antinkadun tunneli).

Nosto-ovi, joka on aiheuttanut vahingon, on kaupungin vastuulla, joten kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain vastuusäännösten että maankäyttö- ja rakennuslain kunnossapitoa koskevien säännösten kautta.

Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa pitämään rakennuksen ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Kaupungilla on vastuu nosto-oven kunnossapitotoimien toteuttamisesta. Kaupunki on siirtänyt sopimuksin kyseisen nosto-oven kunnossapidon palveluyhtiölle (Kone Oyj).

Kaupungin ja palveluyhtiön välisen sopimuksen mukaan ennakoiva kunnossapito-ohjelma noudattaa viranomaismääräyksiä ja laitteet huolletaan niitä koskevan voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti. Ennakoivat huoltotoimenpiteet soveltuvat kaikkiin huollettaviin laitteisiin ja huoltokäyntejä on vähintään kaksi kertaa vuodessa. Huoltokäynnin tarkoituksena on arvioida laitteen yleinen kunto, sekä tehdä voitelut, tarkastukset, säädöt ja puhdistukset asentajaohjeen mukaisesti.

Nosto-oven huoltotoimenpiteistä on pyydetty selvitys huollosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan nosto-ovi on huollettu kunnossapito-ohjelman mukaisesti 31.3.2020 ja 27.11.2020. Nosto-oven jarru on 30.11.2020 pettänyt äkillisesti moottorista, eikä vaihteisto pysty yksinään pitämään ovea auki. Huollon yhteydessä on tehty rasitusajoa, jolla tarkastetaan jarrun tila. Ovi on tällöin toiminut asianmukaisesti. Äkillistä rikkoutumista ei voi ennakoida.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapitotyöt on hoidettu asianmukaisesti. Nosto-ovelle on tehty ennakoivat huoltopitotoimenpiteet kunnossapito-ohjelman mukaisesti kaksi kertaa vuodessa. Vahinkotapahtuma on ollut ennalta-arvaamaton.

Edellä esitetyn perusteella suoritetut kunnossapidon huoltotoimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Kaupunki ei katso laiminlyöneensä tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

This decision was published on 16.03.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö