Puistosuunnitelma, Postipuisto, Pasila ja Oulunkylä, VIO 5959/1

HEL 2021-012187
More recent handlings
Case 14. / 638 §

Postipuiston puistosuunnitelman hyväksyminen, Pasila ja Oulunkylä

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Postipuiston puistosuunnitelman nro VIO 5959/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Tomas Palmgren. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Pasilan ja Oulunkylän kaupunginosissa sijaitseva uudisrakennettava Postipuisto.

Suunnittelun lähtökohtana on voimassa oleva Pohjoisen Postipuiston asemakaava (nro 12475). Suunnittelualue liittyy rakenteilla oleviin Maaliikennekeskuksen katualueisiin ja tontteihin.

Postipuisto sijoittuu nykyisen Pohjoisen Postipuiston asemakaava-alueen rakentamisen yhteydessä käytöstä poistuvan Postintaipaleen katualueen kohdalle ja rajautuu länsireunaltaan Keskuspuistoon. Suunnittelualueella on nykyisin vähäistä Postintaipaleen katualueen kasvillisuutta.

Postipuiston suunnitelman tavoitteena on toteuttaa alueelle kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen toiminnallinen puisto, joka palvelee monipuolisesti rakentuvan alueen asukkaita.

Suunnitelma

Postipuisto koostuu kolmesta erityyppisestä alueesta: pohjoisosan oleskeluniityn ja vehreiden hulevesipainanteiden alueesta, keskiosan monipuolisesta leikki-, peli- ja kuntoilualueesta sekä eteläosan avoimesta oleskelunurmialueesta.

Postipuiston länsireunan nykyinen Keskuspuiston puusto ja metsän aluskasvillisuus säilytetään ennallaan täydennysistuttamalla metsänreunaan yksittäisiä havu- ja lehtipuita.

Postipuiston istutukset ovat reheviä ja monipuolisia puu-, pensas- ja perennaistutuksia.

Toimintoina Postipuistoon sijoitetaan mm. puistopelikenttä, pumptrack-pyöräilyrata, senioreille soveltuva kuntoilualue, crossfit-kenttä, useita keinuja eri ikäluokille, aurinkotuoleja, isojen lasten leikkipaikka, aidattu pienten lasten leikki-paikka sekä oleskeluun soveltuvia niitty- ja nurmialueita.

Puiston pääreitti ja toiminta-alueet valaistaan mastovalaisimin ja muut puistoraitit puistovalaisimin. Kaikki reitit täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta (liite 1) ja -piirustuksesta (liite 2).

Puistosuunnitelma täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 41 §:ssä säädetyt edellytykset. Puisto sopeutuu asema-kaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Postipuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelma oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat ja karttapalvelussa https://kartta.hel.fi(Link leads to external service) 28.10.–10.11.2020 välisenä aikana. Puistosuunnitelma esiteltiin Uutta Keski-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa 28.10.2020.

Saadut palautteet koskivat koira-aitauksen ja urheilukentän sijoittamista puisto-alueelle (liite 3). Vastauksissa todettiin, että lähin koira-aitaus sijaitsee heti suunnittelu-alueen pohjoispuolella ja ettei täysmittaista urheilukenttää saada mahtumaan Postipuistoon. Puistoon on kuitenkin esitetty 28 x 50 m kokoinen pelikenttä. Kentän pintamateriaalina on tekonurmi, joka on mahdollista jäädyttää talvisin.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 1,5 ha.

Postipuiston rakentamisen kustannukset ovat noin 2 500 000 euroa (alv. 0 %) eli noin 170 €/m².

Postipuiston ylläpitokustannukset ovat yhteensä noin n. 22 500 euroa (alv. 0 %) eli noin 1,5 €/m². Postipuisto on kokonaisuudessaan hoitoluokkaa A2 / RAMS R2, toimintaviheralue.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön talousarvioehdotuksessa vuodesta 2027 alkaen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 46 §
Kuntalaki 29 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Close

This decision was published on 24.11.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

va. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Tomas Palmgren, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38586

tomas.palmgren@hel.fi