Katusuunnitelma, katujen peruskorjaus, Askartien alue, Malmi, nro 31643, nro 31644, nro 31650, VIO 6210
Askartie, Notkokuja, katusuunnitelmien hyväksyminen, Malmi
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:
- Askartie välillä Kirkonkyläntie−Notkokuja suunnitelmapiirustus nro 31643/1 (liite2)
- Notkokuja välillä Laidunpuisto−Askartie suunnitelmapiirustus nro 31644/1 (liite 5)
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Askartie on nykyinen rakennettu asuntokatu, jonka kunnostamisen tavoitteena on parantaa jalankulun ja pyöräilyn liikenteen yhteyksiä ja vähentää läpiajoa Askartien kääntöpaikalta Kirkonkyläntielle. Lisäksi tavoitteena on parantaa kaupunkikuvaa ja viihtyisyyttä luomalla aukiomaista ympäristöä kadun kääntöpaikan alueella lisäämällä laadukkaampia pintamateriaaleja, katupuita, kalusteita ja varusteita. Kadun rakentaminen mahdollistaa uuden asemakaavan nro 12622 mukaisen täydennysrakentamisen.
Notkokuja on nykyinen rakennettu asuntokatu, jonka pohjoispuolella on yleinen pysäköimisalue. Kunnostamisen tavoitteena on parantaa jalankulku- ja pyöräliikenteen turvallisuutta lisäämällä uusia reittejä ja selkeyttämällä Notkokujan pohjoispuolen pysäköintialueen ajoliittymiä. Lisäksi alueen viihtyisyyttä kehitetään lisäämällä katupuita ja kasvillisuutta.
Hanke edistää myös Malmin ja Pukinmäen yleisten alueiden suunnitelman 2021−2030 tavoitteita kehittää jalankulun ja pyöräilyn liikenteen reittejä Longinojanlaakson ja Vantaanjoen varren välillä. Reitti kulkee suunnittelualueella Notkokujalla välillä Notkopolku−Laidunpuisto.
Katusuunnitelmat sopeutuvat voimassaoleviin asemakaavoihin nro
12622 (vahvistuminen 26.08.2020), nro 8275 (vahvistuminen
13.05.1981) ja nro 8509 (vahvistuminen 16.08.1982). Katusuunnitelmat on laadittu asemakaavassa nro 12622 esitetyn liikennesuunnitelmaan nro 7011 perusteella (hyväksytty 03.03.2020).
Suunnitelma
Askartie välillä Kirkonkyläntie–Notkokuja piirustus nro 31643/1 (liite 2)
Askartie on nykyinen asuntokatu. Askartien eteläpään kääntöpaikka rakennetaan nupukivetyksi ’shared space’ –tyyppiseksi aukioksi, mikä on avoin liikennealue eri kulkumuodoille. Kääntöpaikka rakennetaan 15,50 metriä leveäksi. Kääntöpaikan alueen eteläpäähän ja asennetaan polkupyörätelineitä ja istutetaan kaksi lehtipuuta parantamaan viihtyvyyttä. Puut ja varusteet estävät myös läpiajoa Askartien kääntöpaikan ja Kirkonkyläntien välillä.
Askartien ajorata rakennetaan 5,50 metriä leveäksi ja jalkakäytävä 2,80 metriä leveäksi. Askartien ja Notkokujan risteysalueella muutetaan reunakiviä Notkopolun suuntaan, että liittymissä hahmotettavuus eri liikennemuodoille olisi parempi. Askartien ylittävä suojatie Notkokujan risteysalueella muutetaan nykyohjeen mukaisesti kadun ylityspaikaksi.
Notkokuja välillä Askartie–Laidunpuisto piirustus nro 31644/1 (liite 5)
Notkokuja on nykyinen asuntokatu, jonka pohjoispuolella sijaitsee yleisen pysäköinnin alue. Notkokujan ajorata rakennetaan 5,00 metriä leveäksi. Jalankulun turvallisuutta parannetaan leventämällä etelälaidan jalankulun yhteys 2,50 metriä leveäksi. Pohjoispuolen jalankulun alue säilyy 2,75 metriä leveänä. Notkokujan ylittävä suojatie Laidunpuiston puistoraitin risteyksessä muutetaan nykyisen ohjeen mukaisesti kadun
ylityspaikaksi.
Yleisen pysäköintialueen Laidunpuiston puoleinen ajoyhteys poistuu ja se muutetaan osaksi puiston raittia ja pysäköintialueen ajoyhteys Notkokujalle säilyy. Pysäköintialueen ympäristöön istutetaan viisi lehtipuuta. Pysäköintipaikat päällystetään vettä läpäisevällä nurmikivellä, mikä ohjaa pysäköintialueen vesiä katupuiden hyödyksi.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31643/1 (liite 1) ja nro 31644/1 (liite 4). Koostepiirustus on liitteenä 3.
Kadut sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy
Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla
2.2.−18.2.2022 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin ja Malmi-Seura Ry:lle jaetulla tiedotekirjeellä postilaatikkojakeluna ja kaupungin verkkosivuilla.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 6.
Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 13.4.–26.4.2022 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Suunnitelmista ei ole jätetty muistutuksia.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 440 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat kaduittain seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m² (alv. 0 %) | |
Askartie | 230 000 | 253 |
Notkokuja | 210 000 | 176 |
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 8 700 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 255 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa alkaen vuodesta 2024.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
This decision was published on 19.05.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Heikki Takainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38448