Hankinta, suun terveydenhuollon hammaslaboratoriopalvelut, sosiaali- ja terveystoimiala
Hammaslaboratoriopalvelujen hankinta: perushoidon hammaslaboratoriopalvelut
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti
A. hyväksyä suun terveydenhuollon perushoidon hammaslaboratoriopalvelujen hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa suun terveydenhuollon tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.
B. oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan
- tekemään hankinnasta päätöksen
- päättämään optiokauden käyttöönotosta
- allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset
- päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.
Käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttuja asiantuntijoita, eivätkä nämä siitä syystä osallistuneet kokoukseen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Johtajahammaslääkäri Sebastian Kaste ja hankinta-asiantuntija Eeva Rantala ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Kilpailutuksen taustaa
Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala kilpailutti suun terveydenhuollon
hammaslaboratoriopalvelut syksyllä 2020.
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot 22.9.2020 § 176. Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja teki hankinnasta päätöksen 7.12.2020 § 77.
Päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja valitettiin markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus on antanut 29.11.2021 asiassa päätöksen nro H296/2021. Päätöksessään markkinaoikeus kumoaa sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemän hankintapäätöksen 7.12.2020 § 77. Markkinaoikeus on kieltänyt hankintapäätöksen täytäntöönpanon ja toteaa, että hankinnasta tulee järjestää uusi tarjouskilpailu. Lisäksi markkinaoikeus kielsi uhkasakon uhalla laittamasta hankintapäätöstä täytäntöön.
Hammaslaboratoriopalvelujen hankinta on tällä hetkellä järjestetty suorahankintana. Sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt suorahankintaa koskevan päätöksen 18.1.2022 § 5. Suorahankintana hammaslaboratoriopalveluja hankintaan uuden kilpailutuksen valmistelun ajaksi siihen saakka, kunnes hankinnasta tehtävä päätös on lainvoimainen ja sopimuskausi alkaa.
Perushoidon hammaslaboratoriopalvelujen kilpailutus koskee tavanomaiseen hammasprotetiikkaan, purennan kuntoutukseen ja purentafysiologiaan liittyviä hammaslaboratoriotöitä.
Tietopyyntö
Hankinnan valmisteluun liittyi markkinakartoitus / tietopyyntö mahdollisille tarjoajille. Tietopyyntö julkaistiin 4.2.2022 julkisten hankintojen ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Link leads to external service). Määräaikaan 17.2.2022 mennessä vastauksia saatiin kahdeksalta palveluntuottajalta.
Tietopyyntöön saatuja vastauksia hyödynnettiin hammaslaboratoriopalvelujen hankinnan valmistelussa. Esimerkiksi hankinnan jakaminen kahteen eri kilpailutukseen (perushoidon hammastekniset työt ja oikomishoitoon liittyvät työt) sai palveluntuottajilta kannatusta.
Hankintamenettely ja valintaperusteet
Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu ja hankintamenettelynä käytetään hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) 32 §:ssä kuvattua avointa menettelyä.
Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo 90 prosenttia ja laadun 10 prosenttia. Ensisijaisuusjärjestys määräytyy tarjoajien positiokohtaisten vertailupisteiden perusteella.
Palveluntuottajaksi valitaan positioittain niin monta tarjoajaa, että tilaajan arvioima tarve kuhunkin hammasteknisen työn kohdalla saadaan täytettyä. Tarjoajien etusijajärjestys muodostuu vertailupisteiden perusteella siten, että eniten vertailupisteitä saaneelta tarjoajalta ostetaan palvelua ensisijaisesti ja toiseksi tulleelta tai muilta sen verran, että tilaajan arvioima tarve täyttyy.
Asiakirjat
Tarjouspyyntöasiakirjat on valmisteltu yhteistyönä suun terveydenhuollon ja hankintapalvelujen kesken.
Asiakirjoissa on kuvattu hankittavan palvelun sisältö ja laatu sekä määritelty tarjoajalle ja palvelulle vähimmäis- ja laatuvaatimukset.
Esitys asiakirjoista on päätösesityksen liitteenä 1–14.
Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Link leads to external service), joten asiakirjoja ei julkaista internetissä.
Kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset
Tavanomaisten taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi ehdokkaiden edellytetään täyttävän tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt ammatillisen pätevyyden vaatimukset ja palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset, joiden on täytyttävä koko sopimuskauden ajan.
Sopimuskausi
Palvelu kilpailutetaan kahden vuoden sopimuskaudelle, jonka on suunniteltu alkavan 1.10.2022. Sopimukseen sisällytetään mahdollisuus enintään 24 kuukauden mittaiseen optiokauteen, jonka käyttöönotosta ja pituudesta tilaaja päättää erikseen viimeistään kuusi kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.
Optiokausi voidaan ottaa käyttöön kaikkien hammaslaboratorioiden kanssa tai vain osan kanssa. Lisäksi optiokausi voidaan ottaa käyttöön kaikista hammasteknisistä töistä tai vain osasta töitä.
Hankinnan arvioitu sitoumukseton arvo sopimuskaudelle optiokausi mukaan lukien on noin 3,5 miljoonaa euroa.
Muut ehdot
Tilaajana suun terveydenhuolto ei sitoudu mihinkään tiettyihin hankintamääriin. Hammaslaboratoriopalveluja hankitaan suun terveydenhuollon kulloisenkin tarpeen mukaan.
Sosiaali- ja terveystoimiala varaa oikeuden neuvotella muutoksista tähän sopimukseen tilanteissa, jossa lainsäädäntö tai muu merkittävä vaatimus muuttaa suun terveydenhuollon toimintaympäristöä.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta poikkeaa nyt tehtävässä päätöksessään aiemmin hankintavaltuuspäätöksessään 18.1.2022 § 7 vahvistetuista hankintavaltuuksista.
Lautakunnan terveys- ja päihdepalvelujen johtajalle vahvistama hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Sopimusten allekirjoittaja
Hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan
päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelujen johtajalla.
This decision was published on 25.04.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 68, 69, 70 (A), 71 (A), 72, 73 (A), 74, 76, 77 ja 79 §:t.
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 70 (B), 71 (B), 73 (B) ja 75 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Sebastian Kaste, johtajahammaslääkäri, puhelin: 040 183 3798
Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 42539