Hankinta, ikääntyneiden, ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminta, sosiaali- ja terveystoimiala
Ikääntyneiden päivätoiminnan, ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminnan hankinta
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.
Ostopalvelupäällikkö Kristiina Matikainen ja hankinta-asiantuntija Outi Ekebom olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Daniel Sazonovin ehdotuksesta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää
A hyväksyä ikääntyneiden päivätoiminnan, ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminnan kilpailutuksen keskeiset periaatteet ja ehdot sekä päättää oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.
B oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan
-tekemään hankinnasta päätöksen
-allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset
-päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.
Ostopalvelupäällikkö Kristiina Matikainen ja hankinta-asiantuntija Outi Ekebom ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Hankinnan kohde
Hankinnan kohteena on ikääntyneiden päivätoiminnan, ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminnan hankinta Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan asiakkaille. Hankittava palvelu on sosiaalihuoltolain (1301/2014) alaista yksityistä sosiaalipalvelua.
Päivätoiminta on ennaltaehkäisevää ja kuntoutumista tukevaa toimintaa, jolla edistetään kotona asuvien ikääntyneiden 65 vuotta täyttäneiden ja alle 65-vuotiaiden muistisairaiden helsinkiläisten toimintakykyä, henkistä vireyttä ja sosiaalisia suhteita.
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut -palvelukokonaisuus järjestää päivätoimintaa omana toimintana ja ostopalveluna. Lisäksi asiakkaille tarjotaan päivätoimintaa palvelusetelillä. Hankittavat palvelut täydentävät kaupungin omia palveluja.
Hankinta koostuu viidestä (5) osa-alueesta, jotka ovat:
osa-alue 1: Ikääntyneiden suomenkielinen päivätoiminta
osa-alue 2: Ikääntyneiden ruotsinkielinen päivätoiminta
osa-alue 3: Ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminta: aivoverenkiertohäiriöön sairastuneiden ikääntyneiden henkilöiden päivätoiminta
osa-alue 4: Ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminta: päivätoiminta ikääntyneille henkilöille, joilla on aistivammoja (esimerkiksi kuulo ja/tai näkökyky)
osa-alue 5: Ikääntyneiden erityisryhmien ja muiden erityisryhmien päivätoiminta: työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden niin sanottujen nuorten ikääntyneiden (noin 50–70 vuotiaat) henkilöiden päivätoiminta
Hankinnan osa-alueiden mukaiset palvelut on tarkemmin kuvattu liitteen 1 palvelukuvauksessa.
Palvelun arvioitu vuosittainen tarve osa-alueittain on seuraava:
osa-alue 1: 160–200 asiakasta
osa-alue 2: 70–90 asiakasta
osa-alueet 3–5 yhteensä: 140–180 asiakasta
Tarjouskilpailu
Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu avoimella hankintajärjestelyllä, joka tarkoittaa tilaajan itsensä suunnittelemaa, lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevan palvelun hankkimiseen.
Esityksen liitteenä olevissa tarjouspyyntöasiakirjoissa (liitteet 1–7) esitetään ehdottomat vähimmäisvaatimukset tuotettavalle palvelulle sekä palveluntarjoajille. Ehdottomien vähimmäisvaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan ja palvelun laatua valvotaan säännöllisesti.
Kilpailutuksessa tarjouksen voi jättää yhteen tai useampaan hankinnan osa-alueeseen.
Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa hinnan painoarvo on 80 prosenttia ja laadun 20 prosenttia kokonaisvertailupisteistä.
Kilpailutuksella perustetaan puitejärjestelyn kaltainen avoin järjestely. Järjestelyn perustamisen yhteydessä osa-alueeseen 1 valitaan enintään kymmenen (10) ja osa-alueeseen 2 valitaan enintään kolme (3) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa/toimintayksikköä. Osa-alueisiin 3, 4 ja 5 valitaan kuhunkin enintään kaksi (2) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa/toimintayksikköä. Valitut palveluntuottajat/toimintayksiköt asetetaan etusijajärjestykseen kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella.
Avoimen järjestelyn sisällä asiakaskohtainen palveluntuottajan valinta tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön edellytykset huomioiden etusijajärjestyksessä ensimmäiseltä asiakkaan tilanteeseen soveltuvalta palveluntuottajalta. Valinnassa otetaan huomioon asiakkaan päivätoiminnan tarve ja tavoitteet sekä asiakkaan toive.
Avoin järjestely avataan uusille tarjouksille sopimuskauden aikana tarvittaessa tilaajan niin päättäessä. Avaamisesta julkaistaan hankintailmoitus Hilma-ilmoituskanavassa. Avaaminen voidaan tehdä joko kaikille tai vain osalle osa-alueista. Avattuihin osa-alueisiin valitaan lisää enintään viisi (5) soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävää palveluntuottajaa/toimintayksikköä. Tällä mahdollistetaan uusien palveluntuottajien mukaantulo järjestelyyn sopimuskauden aikana.
Avoimen järjestelyn avaamisen yhteydessä palveluntuottajien valintaperusteet ovat samat kuin järjestelyn perustamisen yhteydessä. Avaamisen yhteydessä järjestelyyn aiemmin valitut palveluntuottajat voivat alentaa avaamishetkellä voimassa olevaa hintaa jättämällä uuden tarjouksen. Mikäli palveluntarjoaja ei halua alentaa hintaa, sijoitus järjestelyssä ratkaistaan avaamishetkellä voimassa olevalla hinnalla. Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostetaan uudelleen jokaisen avaamisen jälkeen.
Avoimen järjestelyn avaamisen yhteydessä hankintayksikkö voi pyytää tarjouksia myös päivätoiminnan järjestämisestä etäpalveluna.
Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala ei sitoudu ostamaan tiettyä määrää palvelua, vaan palvelua ostetaan tarpeen mukaisesti noudattaen kilpailutuksen ehtoja.
Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1−7 (palvelukuvaus, tarjouspyyntö, tarjousten vertailu, sopimusluonnos, tietosuoja- ja salassapitoliite, sopimusliite työllistämisestä, avoimen järjestelyn periaatteet). Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Link leads to external service), joten tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.
Tehtävä sopimus
Palvelu kilpailutetaan neljän (4) vuoden sopimuskaudelle, ja se on suunniteltu alkavaksi 15.8.2022.
Tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.
Sosiaali- ja terveystoimialalla on oikeus sopimuskauden aikana irtisanoa sopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin vuoksi perusteltua.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 18.1.2022 § 7 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, että sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla.
This decision was published on 03.02.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Kristiina Matikainen, ostopalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 42207
Outi Ekebom, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 21183