Seinäkiinnityslupa, Ilmalan raitiotieyhteys, Liikenneliikelaitos HKL
Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n hakemus saada kiinnittää raitiotien ajolangan kannatinlanka kerrostalon seinään, Radiokatu 9
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti myöntää Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:lle luvan kiinnittää raitiotien ajolangan kannatinlanka As. Oy Helsingin Ulan hallitsemalla tontilla (91-17-53-5, Radiokatu 9) sijaitsevan kerrostalon seinään liiteasiakirjojen mukaisesti seuraavalla ehdolla.
Kiinnitystyö on tehtävä niin, että siitä ei aiheudu kerrostalon seinälle vahinkoa.
Ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi myöntää Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:lle oikeuden kiinnittää kannatinlanka kerrostalon seinään ennen kuin tämä päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus). Ennen kiinnitystöihin ryhtymistä on hakijan toimitettava kahdentuhannen euron suuruinen vakuus rakennusvalvontapalveluihin.
Mahdollisista korvauksista päätetään lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.
Tämän päätöksen saatua lainvoiman on siitä tehtävä merkintä kiinteistörekisteriin rasitetun kiinteistön kohdalle. Kiinteistörekisteriin merkitty oikeus on voimassa, vaikka kiinteistö siirtyy toiselle omistajalle.
Pöytäkirjanote saantitodistuksella Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:lle ja As. Oy Helsingin Ulalle.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n hakemus
Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy (entinen Helsingin kaupungin liikennelaitos) hakee 28.1.2022 päivätyllä hakemuksella ympäristö- ja lupajaostolta maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n ja 163 §:n mukaista lupaa kiinnittää raitotien ajolangan kannatinlanka As. Oy Helsingin Ulan omistaman, osoitteessa Radiokatu 9, sijaitsevan rakennuksen seinään oheisten liiteasiakirjojen osoittamalla tavalla. HKL ja As Oy ovat hakemuksen mukaan neuvotelleet asiasta tuloksetta.
Hakemuksen mukaan seinäkiinnitykselle ei ole kyseisessä kohdassa toista vaihtoehtoa, eli yhteiskäyttöpylvään pystytystä. Katuosuus pitää sisällään paljon maanalaista tekniikkaa, joiden siirtämisestä aiheutuisi kohtuuttoman suuret kustannukset, mikäli se edes olisi mahdollista.
Hakemuksessa haetaan lisäksi oikeutta tehdä työt jo ennen kuin jaoston päätös saa lainvoiman, jottei raitioliikenteen aloittaminen kyseisellä osuudella myöhästy suunnitellusta elokuusta vuonna 2022.
As. Oy Helsingin Ulan kuuleminen hakemuksen johdosta
Rakennusvalvontapalvelut on 3.2.2022 varannut As. Oy Helsingin Ulalle tilaisuuden kahden viikon kuluessa lausua edellä mainitusta hakemuksesta ympäristö- ja lupajaostolle. Yhtiö ei ole tätä oikeuttaan käyttänyt.
Perustelut
Kyse on raitiotien jatkamisesta Länsi-Pasilassa Pasilankadulta Ilmalantorille. Raitiotie on jo rakenteilla ja se on tarkoitus ottaa käyttöön tämän vuoden elokuussa. Raitiotie tulee kulkemaan Radiokatua pitkin ja raitiotien ajolangan kannatinlanka pitää hakijan hakemuksen mukaan kiinnittää Radiokatu 9:n tontilla olevan asuinkerrostalon seinään. Asiasta ei ole neuvotteluista huolimatta päästy sopimukseen kiinteistön haltijan kanssa.
Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n ja 163 §:n mukaan jos asiasta ei päästä tontin haltijan kanssa sopimukseen, niin asiasta päättää rakennusvalvontaviranomainen hakemuksesta.
Raitiotien jatkaminen Ilmalantorille palvelee yhdyskuntaa ja kyseisen linjan alueen kiinteistöjä. Hakijan hakemuksen mukaan sijoittamista ei voida muutoin järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Raitiotien jatkaminen ei vaikeuta alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Asiassa ei ole tullut ilmi, että sijoittamisesta aiheutuisi As. Oy Helsingin Ulan rakennukselle tarpeetonta haittaa.
Aloittamisoikeuden myöntämiselle on esitetty perusteltu syy, saada raitiotie avattua liikenteelle elokuussa. Aloittamisoikeuden myöntäminen ei tee mahdollista valitusta hyödyttömäksi.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslain 161 §:n 1 momentin mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.
3 momentin mukaan kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus 1 momentissa tarkoitetun johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.
Maankäyttö- ja rakennuslain 163 §:n mukaan mitä 161 ja 162 §:ssä säädetään, koskee soveltuvin osin myös kiinteistön, yleisen alueen ja rakennuksen omistajan ja haltijan velvollisuutta sallia kiinteistölle, alueelle tai rakennukseen kiinnitettäväksi tai sijoitettavaksi valaistus-, liikenne- tai telejohtojen kiinnikkeitä, liikennemerkkejä, liikenteen ohjauslaitteita ja opasteita sekä vähäisiä katurakenteen osia.
Maankäyttö- ja rakennuslain 144 §:n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakennus-, toimenpide- tai maisematyölupaa taikka 161, 162 tai 163 §:ssä säädettyä laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman (aloittamisoikeus). Oikeudesta päätetään edellä tarkoitetun päätöksen yhteydessä. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Hallinto-oikeuden päätöksestä tässä momentissa tarkoitetussa asiassa voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain pääasian ratkaisusta tehtävän valituksen yhteydessä.
Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu oikeus voidaan samoin edellytyksin myöntää myös valitusajan kuluessa tai 14 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä erikseen tehdystä hakemuksesta. Päätös on tehtävä ilman tarpeetonta viivytystä. Päätöksen antamiseen sovelletaan, mitä 142 §:ssä säädetään. Lisäksi myönnetystä oikeudesta on välittömästi ilmoitettava hallinto-oikeudelle sekä muutosta hakeneille. Se, joka on valittanut pääasiassa tehdystä päätöksestä, voi hallinto-oikeudessa vaatia tässä momentissa tarkoitettua ratkaisua kumottavaksi tai muutettavaksi ilman, että hänen olisi siitä erikseen valitettava. Muutoksenhausta on muutoin voimassa, mitä 1 momentissa säädetään.
Vakuuden asettamisvelvollisuus ei koske valtiota, kuntaa eikä kuntayhtymää.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 81 §
This decision was published on 08.03.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).
Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218