Opetuksen toteuttamissuunnitelma, tutkintokoulutuksen valmentava koulutus TUVA, 1.8.2022 alkaen
Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) toteuttamissuunnitelma 1.8.2022 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) toteuttamissuunnitelman 1.8.2022 alkaen liitteen 1 mukaisesti. Järjestämisestä vastaa Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO). Ensimmäisenä lukuvuonna 2022-2023 TUVA-koulutus alkaa 10.8.2022.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksen mukaisesti (30.11.2021), Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) vastaa Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) järjestämisestä 1.8.2022 alkaen (HEL 2021-012968).
Koulutuksen toteuttamisessa tehdään yhteistyötä perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja muiden koulutuksen järjestäjien kanssa sekä tarpeellisten nuorisotyötä tekevien julkisten tahojen ja yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden kanssa sekä työ- ja elinkeinoelämän kanssa (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215, § 7).
Opetushallitus määrää tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) valtakunnallisista perusteista, jotka astuvat voimaan 1.8.2022 (OPH-1488-2021). Perusteissa kuvataan tarkemmin koulutuksen osat (luku 1.4) ja niiden tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi (luku 5), henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan ja todistukseen merkittävät tiedot (luku 2.2 ja 2.3). Lisäksi perusteissa kuvataan koulutuksen arvopohja, sekä opinto-ohjauksen, oppimisen tuen ja arvioinnin toteuttaminen.
Koulutuksen järjestäjän tulee päättää TUVA-koulutuksen sisällöstä, ja laatia toteutuksesta suunnitelma koulutuksen perusteiden mukaisesti. Toteuttamissuunnitelmassa päätetään opetuksen, ohjauksen ja erityisen tuen toteuttamisesta, opiskelijoille tarjottavista koulutuksen osista sekä opetuksen tarkemmista tavoitteista ja sisällöistä. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta, 2020/1215, § 12.)
Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen. Koulutuksen aikana opiskelija saa ohjausta jatko-opinto- ja työelämäsuunnitelmiensa laatimiseen. TUVA-opinnot vahvistavat opiskelijan edellytyksiä suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärän ylioppilastutkintoineen tai vastaavan ammatillisen tutkinnon. (2020/1215, § 2.) Koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta (OPH-1488-2021).
Koulutuksen rakenne
TUVA-koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Koulutukseen voi osallistua myös lyhyemmän ajanjakson. Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa. Tämä tarkoittaa noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Koulutuksen toteuttamisessa huomioidaan opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet ja osaamistarpeet, sekä mahdollistetaan joustava siirtyminen tutkintotavoitteiseen koulutukseen. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215.)
Kaikki TUVA-koulutukseen osallistuvat suorittavat yhteisenä osana opinto- ja uraohjaus -koulutuksen osan, sekä valitsevat vähintään kaksi valinnaista koulutuksen osaa.
Kaikille yhteinen koulutuksen osa: - Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (2-10 viikkoa) Valinnaiset koulutuksen osat, joista opiskelija suorittaa vähintään kaksi: - Perustaitojen vahvistaminen (1-30 viikkoa) - Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa) - Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa) - Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus (1-20 viikkoa) - Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen (1-20 viikkoa) Valinnaiset opinnot (1-10 viikkoa)
Laaja-alainen osaaminen
TUVA-koulutuksen perusteissa laaja-alainen osaaminen on osa jokaista koulutuksen osaa ja sisältöjä (OPH-1488-2021). Laaja-alainen osaaminen arvioidaan osana valmentavan koulutuksen osien arviointia, ja se on osa jokaisen koulutuksen osan tavoitteita. Osaaminen keskittyy niihin valmiuksiin, joita opiskelija tarvitsee siirtyäkseen opiskelemaan toiselle asteelle. Painotus on opiskelijan perusvalmiuksissa, riittävän tutkintokielen osaamisessa ja tietoteknisissä valmiuksissa sekä monipuolisissa opiskelutaidoissa. Näiden lisäksi opintojen sisällöissä huomioidaan hyvinvointiosaaminen, sekä ymmärrys kulttuurisesta moninaisuudesta, yhdessä toimimisesta sekä kestävästä kehityksestä.
Opiskelijan ohjaaminen
Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (2020/1215, § 14) velvoittaa laatimaan jokaiselle aloittavalle opiskelijalle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, johon kirjataan opintojen yksilöllinen rakentuminen ja eteneminen sekä jatko-opintosuunnitelma. Ammatillisen koulutuksen järjestäjä laatii opiskelijalle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman noudattaen, mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) säädetään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman laadinnasta.
Erityinen tuki
Koulutuksen järjestäjän tulee varmistaa erityinen tuki sellaisille opiskelijoille, jotka oppimisvaikeuksiensa, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsevat pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea koulutuksen perusteiden mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lukio-opintoja suorittaessa sovelletaan mitä lukiolaissa (714/2018) säädetään oppimisen tuesta, ja vastaavasti ammatillisesta koulutuksesta annetusta laissa (531/2017) osaamisen arvioinnin mukauttamisesta. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215, § 21.)
Perusopetuslain, lukiolain ja ammatillisen lain soveltaminen
Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa sovelletaan, mitä asianomaisen järjestäjän osalta perusopetuslaissa, lukiolaissa tai ammatillisesta annetussa laissa säädetään (1215/2020, 26 §): opetuksen julkisuudesta, kokeilusta, erityisopetuksen tai erityisen tuen kehittämis-, ohjaus- ja tukitehtävistä, oppilas- ja opiskeluhuollosta, henkilöstöstä, yhteistyöstä opiskelijoiden huoltajien kanssa, oppilas- ja opiskelijakunnasta, koulutuksen arvioinnista sekä tietojensaannista ja henkilötietojen salassapidosta ja käsittelystä, jollei laissa toisin säädetä. Kurinpidosta ja siihen liittyvistä menettelyistä sovelletaan siltä osin, mitä säädetään perusopetuslaissa (1998/628), lukiolaissa (714/2018) sekä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017).
Suunnitelma koulutuksen toteuttamisesta
Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) vastaa Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) järjestämisen toteuttamissuunnitelmasta (liite 1), jossa kuvataan tutkinnonperusteissa (OPH-1488-2021) vaaditut asiat:
- Koulutuksen järjestäjän tarjoamat koulutuksen osat, niiden tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutuminen koulutuksen osittain - Muilta koulutuksen järjestäjiltä hankittavat koulutuksen osat - Perusopetuksen arvosanojen korottaminen erityisessä tutkinnossa - Lukio-opintojen ja ammatillisten perustutkinnon osien ja osien osa-alueiden suorittaminen - Opinto-ohjauksen järjestäminen - Erityisen tuen järjestäminen - Yhteistyö
Koulutusta järjestettäessä tulee noudattaa myös muita lakisääteisiä suunnitelmia (1215/2020, 26 §), joita ovat opiskeluhuoltosuunnitelma, suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä, tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.
This decision was published on 24.03.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384