Kaupunkiympäristön toimiala, ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön toiminnan raportointi vuonna 2021

HEL 2022-004091
More recent handlings
Case 8. / 69 §

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön vuosiraportti 2021

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön vuosiraportin 2021, joka on liitteenä 1.

Lisäksi jaosto päätti lähettää liitteen 2 mukaisen selvityksen ympäristöministeriölle pilaantunutta maaperää koskevista ympäristölupa- ja puhdistamisilmoituspäätöksistä, käsittelyajoista, maksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta. Selvitys lähetetään myös tiedoksi Suomen ympäristökeskukselle ja Uudenmaan ELY-keskukselle.

Käsittely

Teknisenä korjauksena vaihdettiin Liite 1 (YSE vuosiraportti 2021).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Ympäristönseuranta- ja -valvontayksikkö vastaa lakisääteisistä kunnalliselle ympäristönsuojeluviranomaiselle kuuluvista ympäristövalvonnan tehtävistä sekä toteuttaa vesistötutkimusta ja -seurantaa. Ympäristönsuojelun valvontatehtävät jakaantuvat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikössä kahdelle eri tiimille (ympäristövalvonta ja vesi). Henkilöstö koostui 25 asiantuntijasta, joista kaksi oli määräaikaista. Lisäksi yksikössä on kaksi tiimipäällikköä ja yksikön päällikkö.

Vuonna 2021 ympäristönsuojelu- ja valvontayksikön toiminnassa näkyi pandemiavuosi. Tapahtumia peruuntui, mikä näkyi meluilmoitusmäärissä, mutta toisaalta ihmiset viettivät tavallista enemmän aikaa kotona ja luonnossa, mikä ilmeni haittailmoitusten kasvaneissa määrissä ja sisällössä. Vilkas rakentaminen jatkui kaupungissa, mikä näkyi lisääntyneinä lupa- ja ilmoitusmäärinä, mutta myös ilmoitettuina melu- ja pölyhaittoina. Suunniteltujen tarkastusten määrissä ei päästy niille asetettuihin tavoitteisiin.

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö antoi asiantuntijalausuntoja ja osallistui pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyöpalavereihin, joissa käsiteltiin valvontakokonaisuuksia, mm. vesihuoltolain vapautuksia, työmaavesien käsittelyä, maalämpöporausvesiä, eläinsuojien (lähinnä tallien) valvontaa sekä jätteitä. Lisäksi osallistuttiin Helsingissä toteutettavien vesirakentamislupahankkeiden kokouksiin, joihin osallistuvat kaupungin toiminnanharjoittajatahot sekä ELY-keskus. Osallistuimme myös Tattarisuoprojektiin.

Vesistötutkimuksen osalta 2021 tehtiin vesistötarkkailuja merellä, lammilla ja puroilla sekä jatkettiin automaattisen tarkkailun käyttöönottoa. Vesistöjen eliöstön kartoituksessa kokeiltiin uutta DNA-kartoitukseen perustuvaa tutkimusmenetelmää.

Käynnissä olevia hankkeita olivat hulevesihanke, työmaavesihanke, Itämerihaaste ja roskaantumisen hillinnän ohjelma.

Haastava henkilöstöresurssitilanne jatkui vuonna 2021 ympäristövalvonnan osalta. Pilaantuneiden maiden viranomaistehtävissä oli suurimman osan vuotta vähintään yhden työntekijän vajaus. Ympäristövalvonnassa oli lisäksi 1 htv vähemmän henkilöresurssia verrattuna vuoteen 2020 johtuen yhden ympäristövalvonnan vakanssin siirrosta toiseen yksikköön. Ympäristövalvonta- ja vesitiimeissä tapahtuneet henkilövaihdokset, viiveet rekrytoinneissa ja muut poissaolot ovat vaikuttaneet tavoitteiden toteutumaan. Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän uudistamishanke on vienyt resursseja valvontatyöstä.

Ympäristöministeriö on velvoittanut pilaantunutta maaperää koskevan toimivallan siirtoa koskevissa päätöksissään ympäristö- ja lupajaostoa antamaan vuosittain selvityksen pilaantunutta maaperää koskevista ympäristölupa- ja puhdistamisilmoituspäätöksistä, käsittelyajoista, maksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Liitteenä yksikön vuosiraportti 2021 ja selvitys ympäristöministeriölle pilaantunutta maaperää koskevista ympäristölupa- ja puhdistamisilmoituspäätöksistä, käsittelyajoista, maksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Close

This decision was published on 05.04.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

vs. yksikön päällikkö
Sini-Pilvi Saarnio

Ask for more info

Elina Salo-Miilumäki, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 26860

elina.salo-miilumaki@hel.fi