Tutkimuslupa; Kadulta labraan: uusia tiedonhankintamenetelmiä jatkuvasti muuttuvan huumausainetilanteen haasteisiin
Tutkimuslupa tutkimukseen “Kadulta labraan: uusia tiedonhankintamenetelmiä huumausainetilanteen haasteisiin”
Päätös
Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan tutkimukselle ********** ”Kadulta labraan: uusia tiedonhankintamenetelmiä huumausainetilanteen haasteisiin (akateeminen tutkimus). Yhteyshenkilö on ylihoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimushankkeessa selvitetään miten varhaisen varoittamisen ja varhaisen puuttumisen mahdollisuuksia voidaan tehostaa huumejäämäanalyysin ja muiden uusien menetelmien avulla. Tutkimuksessa kerätään huumejäämiä sisältäviä roskia huumeita käyttäviltä ihmisiltä. Tutkimushankeen työntekijä käy eri viikonpäivinä eri toimipisteissä, päivätoimintakeskuksissa, keräämässä näytteitä. Anonymiteetin varmistamiseksi huumejäämien luovuttajilta ei pyydetä kirjallisia suostumuksia vaan he asioivat nimimerkillä. Lisäksi tutkimukseen osallistuvilta kerätään anonyymilla lomakkeella tietoja heidän käyttämästään huumeesta. Huumejäämät säilytetään lukollisessa tilassa, josta THL:n työntekijä hakee näytteet analysoitavaksi. Huumejäämät analysoidaan laboratoriossa, ja huumejäämien antajat saavat nimimerkkiä vastaan tiedot analyysistä. Huumejäämien laboratoriotulokset jaetaan Trans European Drug Information –verkoston tietokantaan. Lisäksi huumeita käyttäviltä ihmisiltä kerätään tietoa sähköisen lomakkeella anonyymisti.
Tutkimuksen lopuksi haastatellaan toimipisteiden henkilökuntaa ryhmissä. Haastatteluiden tavoitteena on selvittää tutkimushankkeeseen osallistuneiden työntekijöiden näkemyksiä ja kokemuksia, joita voidaan hyödyntää uusien haittoja vähentävien päihdetyömenetelmien kehittämisessä. Haastattelut nauhoitetaan ja litteroidaan osallistujien suostumuksella. Lisäksi työntekijöillä on mahdollisuus kertoa havainnoistaan sähköisen kyselyn avulla. Tutkimusaineisto säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteen mukaisesti. Aineisto hävitetään viimeistään viisi vuotta tutkimuksen valmistumisen jälkeen.
A-klinikkasäätiön Päihdetyön eettinen toimikunta on antanut tutkimuksesta puoltavan lausunnon. Tutkimushanke kohdistuu myös muualle kuin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja (psykiatria- ja päihdepalveluja koskevat tutkimusluvat).
This decision was published on 15.04.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352