Opetussuunnitelman muutos, ruotsinkieliset lukiot

HEL 2022-004937
More recent handlings
§ 33

Komplettering av läroplanen för Brändö gymnasium

Ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten beslutade godkänna kompletteringen av läroplanen för Brändö gymnasium med två studieavsnitt i ämnet gymnastik.

Beslutsmotivering

Rektorn för Brändö gymnasium föreslår att läroplanen kompletteras med studieavsnitten GY19, Innebandy och isspel och GY20, Simning och andra vattensporter.

GY19 (1–2 sp) Innebandy och isspel

I detta studieavsnitt fördjupar de studerande sina kunskaper i innebandy och i olika isspel. Här ges möjlighet till utveckling av förståelsen för lagspel genom samarbete.

GY20 (1–2 sp) simning och andra vattensporter

I detta studieavsnitt förbättrar den studerande sina kunskaper i simning. Det kan handla om att förbättra sin simteknik eller att öva nya simfärdigheter. Detta studieavsnitt kan även väljas med tanke på motionssim eller rehabiliteringsform (t.ex. vattenlöpning och -gymnastik).

Mångsidig kompetens

Genom gymnastikundervisningen stärker vi den studerandes motivation, självförtroende och rörelsefärdigheter. Vi följer principen om jämlikhet i gymnastik.

Fysisk aktivitet fungerar som ett gemensamt och kroppsligt språk förenar olika människor och kulturer och stärker studerandenas globala och kulturella kompetens. Som gemenskap stödjer vi varje studerandes uppväxt som individ och vägleder studerandena att acceptera mångfald.

Hänsyn till olika människotyper i fråga om fysisk aktivitet och verksamhet där man visar respekt för varandra syns som etisk kompetens. Vi uppmuntrar studerandena att ta sig till idrottsanläggningarna på ett koldioxidneutralt sätt.

I gymnastikundervisningen uppmuntras de studeranden att försöka sitt bästa, anstränga sig och arbeta långsiktigt. I gymnastiken upplever de studerande en känsla av gemenskap genom gemensamma aktiviteter, ömsesidig uppmuntran och delaktighet samt strävan mot ett gemensamt mål. Vi uppmuntrar den studerande att ta ansvar för sig själv och andra.

I gymnastikundervisningen fungerar växelverkan som ett incitament för laganda och för att göra sitt bästa. Hänsynsfull växelverkan bidrar till en trygg lärmiljö.

Genom gymnastik utvecklar vi studerandenas kreativa tänkande och problemlösningsförmåga.

Bedömning av studieavsnitten

Studieavsnitten bedöms med en prestationsanteckning.

Enligt verksamhetsstadgan för sektorn för fostran och utbildning (3.9.2018) kapitel 4.1.3 beslutar direktören för den svenska servicehelheten om godkännandet av den gymnasiespecifika läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.

This decision was published on 21.04.2022

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Close

Ask for more info

Moa Thors, chef för fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors@hel.fi

Decisionmaker

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten