Tutkimuslupa, vierasesineen nieleminen ja aspirointi hammashoidossa
Tutkimuslupa tutkimukseen "Vierasesineen nieleminen ja aspirointi hammashoidossa"
Päätös
Johtajahammaslääkäri myönsi tutkimusluvan ********** ym. tutkimuslupahakemukselle " Vierasesineen nieleminen ja aspirointi hammashoidossa" (kandidaatin tutkielma). Yhteyshenkilö on ylihammaslääkäri ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.9.2023 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää vierasesineen nielemiseen ja aspirointiin liittyvät vahingot ja tapaturmat suun terveydenhuollossa vuosilta 2015-2021 HaiPro -vaaratapahtumien raportointijärjestelmästä. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata, millaisesta vaaratapahtumasta on kyse, millaisia tekijöitä näiden tapahtumien taustalla on ja kuinka paljon kyseisiä vaaratapahtumia esiintyy.
Aineistona käytetään Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopistollisen sairaalan vaaratapahtumailmoituksia sekä Potilasvakuutuskeskuksen ratkaisuja aiheeseen liittyvistä tapahtumista, eikä se sisällä henkilötietoja. Helsingin kaupungilta kerättävä aineisto poimitaan HaiPro-järjestelmästä soten yhteyshenkilön toimesta. HaiPro-vaaratilanneilmoituksista selvitetään tapahtumapaikka, ilmoittajan ammattiryhmä, tapahtumatyyppi ja -luokittelu, tapahtuma-aika, mitä tapahtui, mihin hoitoon tapahtuma liittyi, millainen nielty tai aspiroitu esine oli, tapahtumaan myötävaikuttaneet tekijät, seuraukset sekä jatkotoimenpiteet ja ilmoituksen perusteella tehdyt kehittämistoimenpiteet sekä niiden toteuttaminen.
Aineisto analysoidaan tilastollisin menetelmin. Tutkimustuloksista kootaan kirjallisuuskatsaus, joka toimii syventävien opintojen lopputyönä ja kirjoitetaan artikkeli kansalliseen ammattilehteen sekä kansainväliseen julkaisuun. Lisäksi pyritään kehittämään vaaratapahtumien ennaltaehkäisyä ja laatimaan toimintaohje.
Suunterveydenhuollon johtotiimi on puoltanut tutkimusluvan myöntämistä.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää johtajahammaslääkäri (suun terveydenhuoltoon kohdistuvat tutkimusluvat).
This decision was published on 11.05.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595