Talousarvion toteutumisennusteet vuonna 2022, pelastuslaitos

HEL 2022-005506
More recent handlings
Case 3. / 60 §
This decisionmaker is no longer active

Pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennuste 3 /2023

Rescue Committee

Päätös

Pelastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennusteen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Syyskuun lopun tulostietojen perusteella pelastuslaitoksen käyttötalouden määrärahojen ennustetaan ylittävän budjetin noin 1,5 miljoonalla eurolla, toimintakatteen noin 1,1 miljoonalla ja tilikauden tuloksen olevan noin 1,6 miljoonaa budjetoitua heikompi.

Aineissa ja tarvikkeissa ylitys on noin 1,5 miljoonaa euroa johtuen nousseista energian ja lämmityksen kustannuksista sekä pelastajien suojavaatehankinnoista, mistä osa on aikaisemmin toteutettu investointimäärärahoilla. Palveluiden arvioidaan alittavan budjetoidut kulut noin 0,5 miljoonalla. Tulosta rasittaa lisäksi 0,64 miljoonan kertapoisto, joka liittyy kallioväestönsuojien poistamiseen pelastuslaitoksen taseesta 1.1.2023 voimaan tulevan rahoituksen eriyttämisperiaatteen johdosta.

Ennusteeseen liittyy huomattavaa epävarmuutta johtuen ennustehetkellä puuttuvista palkkakirjauksista (Sarastia-uudistus), energian ja polttoaineiden hinnan vaihteluista ja vuokramuutoksista.

Pelastuslaitoksen talousarviossa 2022 on irtaimen hankinnan investointimäärärahoja käytettävissä 12,4 milj. euroa, joka sisältää Helsingin kaupungin tilinpäätöksen mukaisia ylitysoikeuksia 6,4 milj. euroa. Toteutumisennuste vuodelle 2022 on 2,9 milj. euroa ja noin 9,5 milj. euron osalta hankkeet valmistuvat vasta vuonna 2023 siirtyen siten valtion rahoituksen piiriin.

Pelastusajoneuvojen osuus vuonna 2023 valmistuvista on yhteensä noin 8,2 milj. euroa sisältäen 15 pelastusautoa, hybridikäyttöisen kalustokuorma-auton, kahdeksan sähkökäyttöistä miehistönkuljetusautoa sekä kahdeksan dieselkäyttöistä miehistökuljetusautoa. Pelastusautojen toimitusaika on 52 viikkoa ja miehistönkuljetusautojen jopa 60 viikkoa. Lisäksi vuonna 2023 valmistuvat kaksi ambulanssia sekä väestöhälytinjärjestelmän ohjauksen hankinnat.

Sitovat toiminnalliset tavoitteet

Pelastustoiminnan toimintavalmius on riittävä ja tarkoituksenmukainen: I-riskialueella pelastustoiminnan keskimääräinen lähtö- ja ajoaika kohteeseen ensimmäisellä 1+3- vahvuisella yksiköllä on enintään kuusi minuuttia vähintään 50 %:ssa tehtävistä.

Tavoite ei toteudu. Toteuma on tällä hetkellä 49,5 %.

Tavoite: Kiireellinen ensihoito toteutuu tilaajan vaatimusten mukaisesti.: Ensihoidon keskimääräinen tavoittamisviive on enintään kahdeksan minuuttia 70 %:ssa kiireellisyysluokkien A ja B tehtävissä.

Tavoite ei toteudu. Toteuma on tällä hetkellä 57,4 %. Ensihoitotehtävien määrä on kasvanut 14,3 % viime vuodesta. Resurssit ja niiden hajautus eivät ole riittävät.

Onnettomuuksia ehkäistään lisäämällä kaupunkilaisten ja Helsingissä toimivien tahojen kykyä estää onnettomuuksia ja rajoittaa niiden vaikutuksia: 11 000 turvallisuuspistettä.

Tavoite ei toteudu. Toteuma on tällä hetkellä 10 400 pistettä.
Ennusteen mukaan tavoitteesta jäädään 5,5 %. Poikkeama johtuu suunniteltua suuremmasta ajankäytöstä sisäiseen koulutukseen valvonnan prosessin uudistuksessa sekä Ukrainan kriisiin aiheuttamaan henkilöstöresurssin kohdennuksesta.

Tunnusluvut

Pelastuslaitoksen käyttömenojen ennustetaan olevan 103,2 euroa asukas rahan nykyarvossa. Kustannuksissa ei ole huomioitu keskushallinnon maksamia palveluita, joita kirjanpidossa ei ole vyörytetty pelastuslaitoksen kirjanpitoon.

Toimintaympäristön muutokset ja riskit

Uuden henkilöstön saatavuus on kriittinen tekijä palveluverkon laajentamisen näkökulmista. Palomiesten rekrytoinnissa on jatkuvia haasteita.

Hyvinvointialueen rahoitusmalli ei tunnista Helsingin erityispiirteitä valtakunnallisena riskikeskittymänä eikä toiminnan laajentumisesta ja suhdannetilanteesta johtuvaa kustannusten merkittävää kasvua vuonna 2022. Valtion rahoitus on alimitoitettu vuodelle 2023.

Close

Pelastuslautakunta 23.08.2022 § 47

Päätös

Pelastuslautakunta päätti merkitä tiedoksi pelastuslaitoksen talousarvion toteutumisennusteen.

26.04.2022 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
pelastuskomentaja
Jani Pitkänen
Lisätiedot

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 310 30010

henri.nordenswan@hel.fi
Close

This decision was published on 25.11.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

pelastuskomentaja
Jani Pitkänen

Ask for more info

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 30010

henri.nordenswan@hel.fi