Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettava lapsikohtainen korvaus 1.8.2022 alkaen

HEL 2022-006403
More recent handlings
Case 5. / 294 §

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettavaa lapsikohtaista korvausta koskevan päätöksen muuttaminen 1.8.2022 alkaen

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti muuttaa yksityiselle palveluntuottajalle maksettavaa lapsikohtaista korvausta koskevaa päätöstä (31.5.2022 § 113) laajentamalla sen koskemaan myös esiopetusta ja täsmentämällä korvauksen ehtoja ja korvausmenettelyä. Tämä päätös tulee voimaan takautuvasti 1.8.2022 alkaen.

Muutettuna päätös on seuraava:

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle voidaan hakemuksesta maksaa 1.8.2022 alkaen enimmillään 2 900 euron lapsikohtainen korvaus, mikäli yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevalle helsinkiläiselle lapselle on tehty varhaiskasvatuslain mukainen hallintopäätös tehostetusta tuesta, erityisestä tuesta tai varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämistä yleisen tuen tulkitsemis- ja avustamispalveluista tai yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa olevalle helsinkiläiselle lapselle on perusopetuslain mukaisesti aloitettu tehostettu tuki tai tehty hallintopäätös erityisestä tuesta, ja siitä aiheutuu palveluntuottajalle kustannuksia.

Lapsikohtainen korvaus voidaan myöntää ryhmän lapsimäärän pienentämiseen tai ryhmäkohtaisen tai lapsikohtaisen avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin. Ryhmän lapsimäärän pienentämisestä maksettavan korvauksen määrää arvioitaessa varhaiskasvatuksen asiakasmaksun omavastuuosuus huomioidaan korkeintaan kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksun enimmäismäärän mukaisena. Mikäli korvausta haetaan ainoastaan esiopetuksen osalta tai ainoastaan esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen osalta, arvioidaan korvausmäärä suhteessa kokopäivän aikana aiheutuviin kustannuksiin, ja huomioiden, kuinka suureen osaan päivää kustannukset tosiasiassa kohdistuvat.

Varhaiskasvatuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen osalta korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että palveluntuottaja ei ole korottanut lapsen varhaiskasvatusmaksua niiden kustannusten johdosta, joista korvausta haetaan.

Korvaus maksetaan kuukausittain hakemuksesta, joka tehdään korkeintaan toimintakaudeksi kerrallaan. Korvaus maksetaan niiltä kuukausilta, joilta lapsikohtaisia kustannuksia aiheutuu ja lapsella on voimassaoleva hoitosopimus tai esiopetuspäätös. Yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päättää korvauksen maksamisesta yksityiselle palveluntuottajalle.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Esiopetusta ja esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta koskeva täydennys

Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 31.5.2022 (§ 113) päättänyt lapsen tukeen liittyvästä korvauksesta yksityiseen varhaiskasvatukseen. Päätöstä esitetään muutettavaksi siten, että päätös koskee myös yksityisen palveluntuottajan antamaa esiopetusta.

On tärkeää, että lapsen päivä esiopetuksessa ja esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa muodostaa kokonaisuuden myös lapsen tuen osalta. Mikäli korvausta haetaan sekä esiopetuksen että esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen osalta, arvioidaan lapsen päivää ja korvattavaksi tulevaa määrää kokonaisuutena.

Mikäli korvausta haetaan ainoastaan esiopetuksen osalta tai ainoastaan esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen osalta, harkitaan korvausmäärä suhteessa kokopäivän aikana aiheutuviin kustannuksiin. Koska kustannukset voivat kuitenkin näissäkin tilanteissa tosiasiassa kohdistua suurempaan osaan päivästä, otetaan myös se määrän arvioinnissa huomioon.

Muut muutokset ja täsmennykset päätökseen

Päätöksen 31.5.2022 tekemisen jälkeen on ilmennyt tarve muuttaa ja täsmentää päätöstä myös muilta osin. Selvyyden vuoksi täsmennetään, että korvaus koskee helsinkiläisiä lapsia. Lisäksi täsmennetään, että ryhmän lapsimäärän pienentämisestä maksettavan korvauksen määrää arvioitaessa varhaiskasvatuksen asiakasmaksun omavastuuosuus huomioidaan korkeintaan kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksun enimmäismäärän mukaisena. Lausuma on sisältynyt alkuperäisen päätöksen perusteluosioon. Korvauksen määrään vaikuttavat myös saamatta jäävät yksityisen hoidon tuki, kuntalisä, esiopetuskorvaus ja mahdolliset muut erilliset korvaukset. Ryhmäkohtaisen tai lapsikohtaisen avustajan tuesta maksettavan lapsikohtaisen korvauksen määrään vaikuttavat avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset. Korvauksen määrä arvioidaan lapsikohtaisten kustannusten perusteella.

Helsinki on päättänyt tukea taloudellisesti yksityisten palveluntuottajien järjestämää lapsen tukea varhaiskasvatuksessa, jotta palveluntuottajat eivät joudu kompensoimaan lapsen tuen järjestämisestä aiheutuneita kuluja varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja nostamalla. Tämä korvauksen maksamisen edellytys, joka on todettu alkuperäisen päätöksen perusteluissa, täydennetään päätösosioon.

Päätöstä tulee täsmentää myös hakemusprosessin osalta siten, että korvaus maksetaan korkeintaan toimintakaudeksi kerrallaan tehdyn hakemuksen perusteella niiltä kuukausilta, jolloin kustannuksia aiheutuu ja lapsella on voimassaoleva hoitosopimus tai esiopetuspäätös.

Lapsen tuki yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa

Yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevan lapsen osalta päätöksen yksityiskohtaiset perustelut ja lapsen tuen järjestämisen kokonaisuus sekä vaikutukset palveluntuottajille ja taloudelliset vaikutukset on esitetty päätöksessä 31.5.2022.

Esiopetuksessa olevan lapsen tuki järjestetään perusopetuslain ja esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti kolmiportaisena tukena, jolloin lapsen tuen tasona voi olla yleinen tuki, tehostettu tuki tai erityinen tuki. Lapsella on oikeus saada riittävää tukea heti tuen tarpeen ilmettyä ja tuki annetaan ensisijaisesti omassa esiopetusryhmässä erilaisin joustavin järjestelyin, jollei lapsen etu välttämättä vaadi lapsen siirtämistä toiseen ryhmään tai yksikköön. Perusopetuslain mukaisia tuen muotoja ovat esimerkiksi osa-aikainen erityisopetus, erityisopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erityiset apuvälineet. Helsingissä esiopetuksessa on käytössä tuen muotona myös esiopetusryhmän pienentäminen. Lisäksi esiopetusryhmän pienentämisestä on erityisen tuen ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien lasten osalta säännöksiä perusopetusasetuksessa.

Tehostetun tuen aloittaminen esiopetuksessa perustuu pedagogiseen arvioon, jonka esiopetusryhmän opettaja laatii. Aloittaminen ja järjestäminen käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä esiopetuksen oppilashuollon kanssa. Erityisen tuen aloittamisesta tehdään hallintopäätös. Ennen perusopetuslain mukaiseen erityiseen tukeen siirtymistä laaditaan esiopetuksen oppilashuollon kanssa moniammatillisena yhteistyönä tehty selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta, oppilaan kokonaistilanteesta sekä arvioidaan erityisen tuen tarvetta (pedagoginen selvitys).

Helsingissä kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto voi hakemuksesta hyväksyä yksityisen palveluntuottajan toimipisteen esiopetusta järjestäväksi toimipisteeksi toimintakaudeksi kerrallaan. Helsingin kaupunki on siten järjestäjän vastuussa myös yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa. Toimintavuonna 2022-2023 esiopetusta järjestetään 44 yksityisessä yksikössä.

Helsingissä on kaksi kiertävää varhaiskasvatuksen erityisopettajaa yksityisen varhaiskasvatuksen ja yksityisen palveluntuottajan antaman esiopetuksen käytössä. Esiopetusryhmän pienentämisen johdosta ja avustajan tuesta aiheutuviin kustannuksiin palveluntuottajalla olisi oikeus tämän esityksen mukaan hakea korvausta. Esiopetusryhmän pienentäminen vahvistaa henkilöstön mahdollisuuksia tukea lasta erilaisin pedagogisen tuen muodoin ryhmän arjessa. Avustajan tehtävänä on tukea lasta tai lapsia ryhmässä sekä mahdollistaa heidän osallistumisensa toimintaan, tai auttaa muita lapsia silloin, kun esiopetuksen opettaja toimii tukea tarvitsevan lapsen kanssa. Tehostettua tukea tai erityistä tukea tarvitsevien lasten määrän yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa on arvioitu olevan yksi (1) prosentti yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa olevista lapsista. Lukumäärää seurataan yksityisen varhaiskasvatuksen vuosiraportin yhteydessä.

Vaikutukset palveluntuottajille

Vaikutukset palveluntuottajille on esitetty alkuperäisen päätöksen 31.5.2022 perusteluissa.

Lapsivaikutukset

Lapsikohtainen korvaus tukee lasten välisen yhdenvertaisuuden toteutumista, vahvistaa lapsen opinpolun jatkumoa ja lapsen oikeutta saada tukea yksityisessä varhaiskasvatuspalvelussa ja yksityisen antamassa esiopetuksessa. Sen kautta järjestetään osa rakenteellisen tuen muodoista yksityisen antamassa esiopetuksessa. Lisäksi korvaus vahvistaa perheiden mahdollisuutta valita lapselleen yksityinen varhaiskasvatuspalvelu tai yksityisen palveluntuottajan toteuttama esiopetus myös silloin, kun lapsella on tehostetun tuen, erityisen tuen tai varhaiskasvatuksen tukipalveluiden tarve.

Taloudelliset vaikutukset

Taloudelliset vaikutukset on esitetty alkuperäisen päätöksen 31.5.2022 perusteluissa. Ne kattavat myös yksityisen palveluntuottajan antamassa esiopetuksessa olevien lasten osalta tuen korvaamisen tämän esityksen mukaisesti.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää kaupungin yksityisen hoidon tuen sekä kotihoidontuen kuntalisästä.

Close

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 31.05.2022 § 113

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle voidaan hakemuksesta maksaa 1.8.2022 alkaen enimmillään 2 900 euron lapsikohtainen korvaus, mikäli yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on tehty varhaiskasvatuslain mukainen hallintopäätös tehostetusta tai erityisestä tuesta tai varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämistä yleisen tuen tulkitsemis- ja avustamispalveluista ja siitä aiheutuu palveluntuottajalle kustannuksia.

Yksityiselle palveluntuottajalle maksettava korvaus maksetaan kuukausittain erillisestä hakemuksesta niiltä kuukausilta, kun lapsella on voimassaoleva hoitosopimus. Lapsikohtainen korvaus voidaan myöntää ryhmän lapsimäärän pienentämiseen tai ryhmäkohtaisen tai lapsikohtaisen avustajan tukeen.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan päällikkö päättää edellä mainitun korvauksen maksamisesta yksityiselle palveluntuottajalle.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas
Lisätiedot

Piia Nevala, erityissuunnittelija, puhelin: 310 34658

piia.nevala@hel.fi

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi
Close

This decision was published on 24.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Riikka Reunanen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 32641

riikka.reunanen@hel.fi

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 56404

johanna.auer@hel.fi