Tutkimuslupa, Säännöllisen antibakteerisen fotodynaamisen terapian vaikutus suuhygieniaan

HEL 2022-006656
More recent handlings
§ 10
This decisionmaker is no longer active

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Säännöllisen antibakteerisen fotodynaamisen terapian vaikutus suuhygieniaan ikääntyneillä ympärivuorokautisen hoidon asukkailla”

Palvelualueen johtaja

Päätös

Idän palvelualueen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Säännöllisen antibakteerisen fotodynaamisen terapian vaikutus suuhygieniaan ikääntyneillä ympärivuorokautisen hoidon asukkailla” (lääketieteellinen tutkimus). Yhteyshenkilö on osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2026 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkijat perehdyttävät tutkimushenkilökunnan tutkimuksen toteuttamiseen ja tietosuoja-asioihin ennen tutkimuksen aloittamista.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää säännöllisen antibakteerisen hoidon vaikutusta palveluasumisyksikön pitkäaikaisasukkaiden suuhygieniaan. Tutkimuksessa käytetään lääkinnällistä laitetta, joka sisältää valolla aktivoitavan Lumorinse-suuhuuhteen ja Lumoral-valoaktivaattorin. Laitteen on todettu parantavan suuhygieniaa. Laite toimii tehokkaasti suun haitallisia bakteereita vastaan ja vähentää hammasplakkia.

Tutkittavat rekrytoidaan interventiotutkimukseen yhteyshenkilön kanssa sovittavalla tavalla; hoitajat arvioivat sopivat osallistujat. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja tutkittavat allekirjoittavat kirjallisen suostumuksen. Tutkittavat (n. 40 henkilöä) satunnaistetaan kahteen ryhmään: 1) testiryhmä, joiden suun hoidossa käytetään Lumoral-laitetta ja 2) ikä- ja sukupuolivakioidut verrokit. Hoitohenkilökunta informoidaan ja koulutetaan Lumoral-laitteen käyttöön. Tutkittavilta mitataan suureet tutkimussuunnitelman mukaisesti tutkimuksen alussa ja 2 kuukauden kuluttua, ja lisäksi tutkittavien taustatiedoiksi kerätään terveystietoja asiakas- ja potilastietojärjestelmästä osallistujien suostumuksella yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla. Lisäksi asukkaille ja hoitohenkilökunnalle tehdään kysely.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden, suun terveydenhuollon sekä Helsingin yliopiston kanssa. Kyseessä on tutkijalähtöinen tutkimus. Tutkimuksesta julkaistaan tieteellinen artikkeli sekä kandi- ja yamk-opinnäytetyöt.

Tutkimusaineisto säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteen mukaisesti, ja aineisto käsitellään ja säilytetään pseudonymisoituna. Aineisto säilytetään 15 vuotta. Tutkimuksella on HUS tutkimuseettisen toimikunnan puoltava lausunto.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää idän palvelualueen johtaja (idän palvelualueelle kohdistuvat tutkimusluvat).

This decision was published on 15.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Taija Puranen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21352

taija.puranen@hel.fi

Decisionmaker

Maritta Haavisto
palvelualueen johtaja

Attachments

1. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
10. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
11. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
12. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.