Tutkimuslupa, Sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä lapsen asemasta lastensuojelulaitosten lapsikohtaisessa valvonnassa
Tutkimuslupa tutkimukseen "Sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä lapsen asemasta lastensuojelulaitosten lapsikohtaisessa valvonnassa”
Päätös
Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä lapsen asemasta lastensuojelulaitosten lapsikohtaisessa valvonnassa” (Pro gradu). Tutkimuksen yhteyshenkilönä on johtava sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2022 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä siitä 1) miten lapsia kuullaan lapsikohtaisessa valvonnassa ja 2) miten lapsiin suhtaudutaan tiedon tuottajina valvontatoiminnassa. Tutkimus on laadullinen ja aineisto kerätään Helsingin ja Vantaan laitoshoidon sosiaalityöntekijöiltä yhteensä neljän fokusryhmäkeskustelun avulla, joista kaksi toteutetaan Helsingissä ja kaksi Vantaalla. Tavoitteena on saada kulloistakin fokusryhmäkeskustelua kohden 4-6 sosiaalityöntekijää. Aineiston keräämiseksi tutkija hakee sekä Helsingistä että Vantaalta tutkimusluvat. Aineisto analysoidaan alustavan suunnitelman mukaan sisällönanalyysiä hyödyntäen. Kaikkien fokusryhmäkeskustelujen ytimessä on osallistujien itsemääräämisoikeus. Osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen, jokaisella tutkittavalla on oikeus ja mahdollisuus kieltäytyä tutkimukseen osallistumisessa ja myös oikeus keskeyttää osallistumisensa missä tutkimuksen vaiheessa tahansa, esimerkiksi kieltäytymällä osallistumasta. Käydyt keskustelut äänitetään, litteroidaan ja aineiston analyysin jälkeen ne tuhotaan. Tutkimusaineisto käsitellään luottamuksellisesti ja kaikki tutkittavien henkilötiedot pseudonymisoidaan niin, ettei henkilöitä voida aineistosta tunnistaa. Aineistona kertyneet äänitiedostot säilytetään lukitun salasanan takana niin, ettei ulkopuolisilla ole niihin pääsyä.
Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö puoltaa tutkimuslupaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää lastensuojelun johtaja (lastensuojelun ja perhesosiaalityöhön kohdistuvat tutkimusluvat).
This decision was published on 30.05.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ida Nikula, kehittämiskonsultti, puhelin: 050 5489063