Kurssitoiminnan periaatteet lukuvuonna 2022 - 2023, ruotsinkielinen työväenopisto Arbis

HEL 2022-006959
More recent handlings
Case 3. / 14 §

Riktlinjer för Arbis kursverksamhet läsåret 2022–2023

The Education Committee's Swedish Sub-committee

Beslut

Svenska sektionen beslutade anteckna ärendet för kännedom.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Close

Utgångspunkten för planeringen av Arbis kursverksamheten är

- lagen om fritt bildningsarbete:

”Det fria bildningsarbetet syftar till att utifrån principen om livslångt lärande anordna utbildning som stöder sammanhållningen och jämlikheten i samhället samt ett aktivt medborgarskap.

Målet för undervisningen inom det fria bildningsarbetet är att främja individers mångsidiga utveckling, välmående och välfärd och att främja demokrati, pluralism, hållbar utveckling, kulturell mångfald och internationalism. Det fria bildningsarbetet kännetecknas av studier efter eget val, samhörighet och delaktighet.”

- stadens strategier
- årets bindande mål:

1. Antalet grupper där de studerande fungerar självständigt ökas.  Vi skapar strukturer och anvisningar för verksamheten. Antalet självständiga grupper ökar med 50 % från 2021.
2. Andelen studerande med främmande språk som modersmål ökar med 2 % jämfört med 2021.
3. Andelen motionskurser som riktar sig till seniorer hålls på minst samma nivå som föregående år

- Arbis läroplan
- Arbis vision: Ett arbis för alla
- Arbis verksamhetsidé: Helsingfors Arbis är ett öppet och inkluderande svenskt rum som ger invånarna möjligheter att inhämta nya kunskaper och färdigheter och att integreras på svenska. Arbis erbjuder upplevelser och gemenskap och främjar den finlandssvenska kulturen och kunskaper i svenska.
- Arbis värderingar: kursdeltagarna i fokus, kunskap som egenvärde, flexibilitet, fördomsfrihet, mångfald, en ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling och en levande och korrekt svenska
- invånarnas önskemål och respons
- trendspaning och samhälleliga behov

Utmärkande för den fria bildningen är att den är öppen för alla. Arbis verksamhet stärker invånarnas samhörighet; att delta i Arbis kurser knyter olika åldersgrupper, språkgrupper och underrepresenterade målgrupper till samhället och staden. Arbis spelar också en stor roll när det gäller att stärka äldre personers kunskaper och färdigheter, inte minst de digitala och motoriska. Detta gör att de fortsättningsvis har en aktiv roll i samhället, ger dem ett givande innehåll i vardagen och stärker deras välbefinnande.

Terminer

Läsåret indelas i en höst- och en vårtermin. Den normala längden på terminerna är 13 veckor. De flesta kurser går hela året men dessutom ordnas många kort- och intensivkurser. Integrationsutbildningen, SFI – svenska för invandrade, har en längre vårtermin på grund av den arbetspraktik som infaller i april–maj. Efter det har man ännu ett slutprov.

Lokaler

Arbis verksamhet koncentrerar sig till institutsbyggnaden på Dagmarsgatan 3 i Främre Tölö. I och med att den finlandssvenska befolkningen till numerären är förhållandevis liten och utspridd över hela staden, är det viktigt att det är enkelt att ta sig till Arbis oberoende av var man bor. Arbis har under årens lopp ordnat kurser också på andra håll i staden, men det har varit svårt att få ihop tillräckligt stora grupper. Också i Stoa i Östra centrum, där Arbis har en filial, har grupperna minskat. Det finns dock ännu ett underlag för att hålla kurser där i framför allt, keramik, musik och motion.

Antal studerande och målgrupper

Målet är att erbjuda 21500 timmar undervisning under år 2022 för 14 000 kursdeltagare. Enligt Arbis vision är målgrupperna för verksamheten alla till skillnad från det finska arbetarinstitutet, som ännu fokuserar på vuxna över 16 år. Skillnaden beror på att utbudet för barn och ungdomar inte är lika stort på svenska i Helsingfors och därför har Arbis åtagit sig uppdraget att arrangera kurser också för den åldersgruppen. Den största gruppen är dock personer i arbetsför ålder, som i huvudsak studerar på kvällen. De så kallade kvällskurserna börjar kl. 16.30 och slutar 21.15. Dagtid fylls Arbis lokaler av pensionärer, invandrare och arbetslösa – alla tre mycket viktiga målgrupper. Arbis strävan är också att nå underrepresenterade grupper t.ex. personer med funktionsvariationer, och man samarbetar därför med bland annat FDUV och Hjärnförbundet.

Anmälning och kursavgifter

Anmälningar till Arbis kurser kan göras digitalt på ilmonet.fi eller genom att ringa eller besöka Arbis kansli. Till SFI anmäler sig de studerande antingen via en intervju på Luckan Integration eller direkt till nivåtestet via ilmonet.fi.

Kursavgifterna slogs fast av fostrans- och utbildningsnämnden år 2020. En höjning av kursavgifterna planeras 2023.

Återhämtning efter coronan

Höstterminen 2021 inleddes med närundervisning men för att säkra tillräckliga avstånd mellan kursdeltagarna måste gruppstorlekarna minskas. I januari avbröts närundervisningen på nytt. Både den minskade gruppstorleken och övergången till distansundervisning i början av året har lett till ett lägre antal deltagare än förväntat. Målet är dock att under kommande läsår locka tillbaka stamkunderna men också attrahera nya kursdeltagare för att inom ett par år nå upp till samma deltagarantal som före pandemin.

Det lägre deltagarantalet har också lett till förlorade kursavgiftsintäkter. Arbis fick dock ett statligt understöd på 28 500 euro för att täcka en del av bortfallet.

Utvecklingsmål för 2022–2023
Webbkurser

Andelen webbkurser har stadigt ökat och erbjuds i alla ämnen. Alla föreläsningar strömmas såvida inte föreläsaren motsätter sig det. En kvalitetshandbok för webbkurser i språk utarbetas inom projektet DigiLingua tillsammans med stadens finska arbetarinstitut och instituten i Esbo, Grankulla och Vanda. Handboken kommer att vara riktgivande också för webbkurser i andra ämnen än språk.

Kursdeltagarna erbjuds gratis digistöd för att känna sig säkrare på att delta också i webbkurser. För detta ändamål har Arbis fått extern finansiering.

Identifiering och erkännande av kunnande

I och med en lagförändring kommer aktörer inom den fria bildningen från 1.8.2022 att kunna registrera studerandenas prestationer i den nationella databasen Koski, där redan nu uppgifterna från den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen finns. Registreringen sker inte per automatik; dels bestämmer instituten själva i vilka kurser den här möjligheten föreligger, dels ska den studerande själv meddela om hen vill få sina prestationer registrerade. Arbis kommer att erbjuda den här möjligheten i några enstaka kurser under kommande läsår.

Pedagogik

Alla kurser som registreras i Koski måste ha en kompetensbaserad kursbeskrivning och riktlinjer för hur bedömningen sker. Arbis ordnar därför fortbildning kring de här frågorna under hela läsåret för att kunna erbjuda ett större utbud av kurser som kan registreras i Koski från hösten 2023.

Lärarna erbjuds fortsatt fortbildning i användningen av Teams och lärplattformen ItsLearning.

De planeringsansvariga lärarna ordnar ämnesspecifik fortbildning för sina timlärare.

Förverkligande av stadens strategi

Förutom årets bindande mål drar Arbis sitt strå till stacken för att förverkliga stadens gemensamma mål för välbefinnande och hälsa genom att dels ordna hobbyaktiviteter för skolbarn i anslutning till skoldagen, dels ordnar mötesplatser för seniorer och rikta in kursutbudet för dem med ett speciellt fokus på motionskurser.

Internationell verksamhet

Arbis är med i fostrans- och utbildningssektorns Erasmus+-ackreditering för vuxenutbildning. I Erasmus+-programmet betonas under programperioden 2021–2027 framför allt inkludering, digitalisering, grönt tänkande och delaktighet i samhället. Inom mobilitetsprogrammet kommer Arbis integrationsteam att göra en studieresa till Stockholm. Arbis tar också varje år emot flera besök från andra länder.

Ämnen och timfördelning

För läsåret 2022–2023 planerar Arbis ca 23 000 timmar och målet är att förverkliga 21 500. Överplaneringen ger en möjlighet att prova på nya kurser och koncept – vad som lockar ett år kanske inte gör det följande år. I allmänhet förverkligas ca 90 % av de planerade timmarna.

I det planerade lektionsantalet ingår också föreläsningar som ordnas i snitt en gång per vecka. Föreläsningarna är gratis och kommer också att strömmas om inte föreläsaren motsätter sig det.

Close

This decision was published on 13.06.2022

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen

Close

Presenter information

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Ask for more info

Moa Thors, chef för fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors@hel.fi