Meluilmoitus, rakennuksen purku, Ripusuontie 34

HEL 2022-007549
More recent handlings
§ 128

Päätös Sparal Oy Ab:n meluilmoituksesta koskien rakennuksen purkamista osoitteessa Ripusuontie 34, Pakila

Yksikön päällikkö

Päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön vs. yksikön päällikkö päätti hyväksyä Sparal Oy Ab:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee purkutöitä ja murskausta ajalla 4.7.2022–26.8.2022 osoitteessa Ripusuontie 34, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttö sekä raskas ajoneuvoliikenne ovat kiellettyjä yöaikaan kello 22.00 - 7.00 ilman pakottavaa ja perusteltua syytä.
     
  2. Häiritsevää melua aiheuttava purkutyö ja hydraulisen iskuvasaran käyttö on sallittu maanantaista perjantaihin kello 7.00–18.00 Työtä ei saa tehdä yleisinä juhlapäivinä eikä viikonloppuisin.

    Murskain on sijoitettava mahdollisimman etäälle lähimmistä asuinrakennuksista.
  3. Murskauksen aloittamisesta, keskeyttämisestä ja lopettamisesta on ilmoitettava ympäristöseuranta- ja -valvontayksikköön kirjallisesti sähköpostitse (kymp.ymparistovalvonta@hel.fi) viimeistään seuraavana työpäivänä.
  4. Murskata saa vain osoitteesta Ripusuontie 34 peräisin olevaa purkubetonia.
  5. Murskaamo on varustettava kuljettimien päälle asetettavilla tiiviillä pölykatteilla sekä kastelujärjestelmällä, jossa veden sumutuspisteitä on ainakin murskaimen ylä- ja alapuolella ja jokaisessa kuljettimen purkukohdassa.

    Pölyntorjuntajärjestelmän on oltava käytössä kokonaisuudessaan aina kun murskaustyötä tehdään. Mikäli pölyntorjuntajärjestelmän jokin osa rikkoutuu tai sen käyttö ei esimerkiksi sääolosuhteiden takia ole mahdollista, on murskaus keskeytettävä välittömästi.
  6. Purkubetoni- ja murskekasoja on kasteltava riittävästi pölyämisen estämiseksi.
  7. Työtä koskeva tiedote on jaettava kaikkiin rakennuksiin 150 metrin säteellä työkohteesta, kuvan 1. mukaisesti kiinteistökohtaisesti ja vähintään porraskäytäväkohtaisesti, mutta mieluiten jokaiseen asuinhuoneistoon.

    Lisäksi tiedote on toimitettava alueen asukasyhdistykselle: Pakila-Seura ry.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi meluavien töiden kokonaiskesto ja päivittäiset työajat sekä urakoitsijoiden ja työn tilaajan yhteystiedot.
  8. Purkutyöt on tehtävä siten, että pölyhaitat ovat kaikissa olosuhteissa mahdollisimman vähäisiä. Purkujätteiden tarpeeton pölyäminen on estettävä. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
  9. Työmaan raskaan liikenteen ajoväylien pölyäminen on estettävä tarkoituksenmukaisella pölynsidonta-aineella. Työmaan päällystetyille ajoväylille ja katualueille levinnyt maa-aines tai muu aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
  10. Mahdollinen siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai vesistöön. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
  11. Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta.

    Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY, vesihuolto, puhelin (09) 1561 2110) kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.
  12. Purkubetonia saa luovuttaa vain kohteisiin, joilla on luvan tai ilmoituksen perusteella oikeus ottaa vastaan betonijätettä.

    Purkubetonin luovutuksesta sekä hyödyntämis- ja loppusijoituskohteista on laadittava selvitys, joka on toimitettava ympäristöseuranta- ja –valvontayksikköön (kymp.ymparistovalvonta@hel.fi) viimeistään 31.9.2022. Selvityksestä on käytävä ilmi kohteiden tarkat sijainnit sekä määrät.
 

Kuva 1. Työmaa ja purettavat rakennukset korostettu vihreällä, tiedotettavat kiinteistöt rajattu punaisella (Määräys 7.).

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 520,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 10.6.2021, 141 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Yöaikainen melu aiheuttaa asukkaille ja majoitusliikkeiden toiminnalle eniten haittaa, joten on tärkeää, että yöllä tehdään vain ne työvaiheet, joita ei liikenneturvallisuuden, liikenteen sujuvuuden tai muun perustellun syyn vuoksi voi tehdä päiväaikaan.
    Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin
    ympäristönsuojelumääräysten 22 §.
  2. Päivittäisen työajan rajoittaminen on tarpeen, jotta työkohteen ympäristön asukkaat voivat levätä iltaisin ja viikonloppuisin melun ja tärinän häiritsemättä.
  3. Tieto toiminnan tarkasta ajankohdasta on tarpeen valvonnan kannalta. Murskausta voidaan tehdä ilman ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaista lupaa yhteensä enintään 49 päivää.
  4. Murskaamalla vain murskauspaikalta peräisin olevaa purkubetonia voidaan vähentää työn aiheuttamaa melu- ja pölyhaittaa.
  5. Määräys on tarpeen, jotta murskaamosta leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Koska Terex Cobra 290R laitteessa, jolla murskaus tehdään, on ääntä eristävä pölytiivis murskaimen kotelo, ei koko laitteen kattamista ole lupaehdolla edellytetty. Kuljettimien päälle on kuitenkin pölyämisen estämiseksi asennettava tiivis pölykate.

    Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  6. Määräys on tarpeen, jotta purkubetonin ja murskeen varastoinnin ja siirtelyn aikana leviäisi mahdollisimman vähän pölyä ympäristöön. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  7. Tiedottamalla voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Tiedottamisen avulla asukkaat ja muut häiriytyvät kohteet voivat varautua ennakolta tulevaan meluhaittaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
  8. Määräys on tarpeen, jotta työmaan aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  9. Määräys on tarpeen, jotta työmaan ja työmaaliikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
  10. Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
  11. Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 §.
  12. Tieto loppusijoituskohteista on tarpeen valvonnan kannalta.
 

Ilmoituksen tekijä

Sami Tarkkanen
Sparal Oy Ab, Vasaratie 2, 65350 Vaasa
Y-tunnus: 2182393-8
Yhteystiedot: Puh. 050 694 17, sähköposti: https://www.sparal.fi/ota-yhteytta/

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee päiväkotirakennuksen purkua osoitteessa Ripusuontie 34, sekä siihen liittyvää hydraulisen iskuvasaran käyttöä ja purkubetonin murskausta. Työtä tehdään 4.7.2022–26.8.2022 arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00–19.00. Töitä ei tehdä viikonloppuisin eikä yleisinä juhlapäivinä.

Ilmoituksen perusteella murskaus tehdään Terex Cobra 290 R mallisella murskaimella. Ilmoituksen tekijän antamien tietojen perusteella "Terex Cobra 290R on varta vasten valmistettu kierrätysmurskain ja toiminnaltaan ns. iskupalkkimurskain missä on pyörivä roottori ja mikä on ääntä eristävän ja pölytiiviin kotelon sisällä ja murskaimen paluukuljettimessa on kastelujärjestelmä."

Toiminnasta aiheutuva A-taajuuspainotettu keskiäänitaso (LAeq) on ilmoituksen mukaan 20 metrin etäisyydellä melulähteestä noin 75,9 dB telamurskaimen osalta, muiden toimintojen osalta melutasoa ei ole arvioitu.

Lähimmät melulle altistuvat kohteet ympäristössä ovat noin 20 metrin etäisyydellä olevat asuinkiinteistöt Ripusuontiellä ja Elontiellä.

Melutilannetta seurataan ilmoituksen mukaan kuulonvaraisesti ja alueen postilaatikoihin jaetaan tiedotteet.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 3.6.2022.

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Sovelletut säädökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §
Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset 4, 11, 17, 19, 21 ja 22 §

Päätöksen antaminen ja voimassaolo

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa:

https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä kuulutuksen julkaisemisesta. Päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, mikäli päätöksestä ei valiteta. Valitusaika on nähtävillä kuulutuksessa.

Päätös on voimassa toistaiseksi.

Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §).

This decision was published on 27.06.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Vesa Ruponen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 52195

vesa.ruponen@hel.fi

Decisionmaker

Sini-Pilvi Saarnio
Vs. yksikön päällikkö