Tutkimuslupa, Koulunkäynnin tukeminen Teinilän lastenkodissa
Tutkimuslupa tutkimukseen "Koulunkäynnin tukeminen lastenkodissa"
Päätös
Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ” Koulunkäynnin tukeminen lastenkodissa” (yamk-opinnäytetyö). Tutkimuksen yhteyshenkilönä on lastenkodin johtaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 1.6.2023 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Opinnäytetyön tavoitteena on tehdä näkyväksi ja kehittää koulunkäynnin tukemisen keinoja ja käytäntöjä Helsingin kaupungin ylläpitämässä lastenkodissa. Kehittämiskysymykset ovat: 1) Mitä hyväksi havaittuja keinoja ja käytäntöjä lastenkodin ohjaajilla on sijoitetun nuoren koulunkäynnin tukemiseksi? 2) Millainen on lastenkodin ohjaajan rooli koulun kanssa tehtävässä yhteistyössä? 3) Miten koulunkäynnin tukemisen toimintakäytäntöjä pitäisi kehittää lastenkodissa? Tutkija on keskustellut lastenkodin johtajan kanssa tulevasta opinnäytetyöstä, jonka aihe nousi suoraan lastenkodin jo aiemmin määritellyistä tavoitteista. Opinnäytetyön pohjalta valmistuvaa mallinnusta tullaan jalkauttamaan osaksi lastenkodin toimintaa johtajan, esihenkilöiden sekä työpajoihin osallistuneiden ohjaajien toimesta.
Aineisto kerätään nuorten teemahaastatteluilla sekä ohjaajien työpajoista. Tutkija pyrkii selvittämään nuorten ajatuksia yksilöhaastatteluina. Tavoitteena on, että jokaiselta osastolta saadaan motivoitua ainakin kaksi nuorta haastatteluihin, eli yhteensä kymmenen. Tulokset toimivat pohjana lastenkodin ohjaajille järjestettävissä työpajoissa, joissa tarkoituksena on yhdessä kehittää koulunkäynnin tukemisen keinoja ja käytäntöjä. Tavoitteena on, että yksi ohjaaja jokaiselta osastolta osallistuisi työpajatyöskentelyyn. Työpajoja järjestän kaksi kertaa.
Nuorten haastattelut nauhoitetaan, litteroidaan ja tallennetaan tutkijan tietokoneelle sekä varmuuskopiona Metropolian pilvipalveluun. Nuorten kanssa tehdään kirjallinen tai visuaalinen tuotos, joka dokumentoidaan kuvaamalla. Nuorten haastattelujen tulokset esitetään ohjaajille työpajoissa käsitekartan muodossa, joissa yksittäiset vastaukset pyritään häivyttämään. Työpajoja ei äänitetä, mutta työpajojen tuotokset dokumentoidaan kuvaamalla. Lopulliset opinnäytetyön tulokset raportoidaan ryhmätasolla, jolloin yksittäiset vastaukset eivät erotu. Aineistot ja tiedot hävitetään puoli vuotta opinnäytetyön valmistumisen jälkeen. Opinnäytetyöhön osallistuminen on vapaaehtoista. Kieltäytyminen ei vaikuta negatiivisesti lastenkodissa asumiseen tai siellä työskentelyyn. Osallistuja voi keskeyttää osallistumisen koska tahansa syytä ilmoittamatta.
Lastenkotitoiminnan päällikkö puoltaa tutkimuslupaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää lastensuojelun johtaja (lastensuojeluun kohdistuvat tutkimusluvat).
This decision was published on 27.06.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ida Nikula, kehittämiskonsultti, puhelin: 050 5489063