Avustuksen myöntäminen, hankinta-avustus, Vanhan Käpylän VPK

HEL 2022-007743
More recent handlings
Case 4. / 38 §
This decisionmaker is no longer active

Esitys hankinta-avustuksen ja lainan myöntämisestä Vanhan Käpylän Vapaaehtoinen palokunta ry:lle

Rescue Committee

Päätös

Pelastuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että se myöntää Vanhan Käpylän Vapaaehtoinen palokunta ry:lle (jäljempänä Vanhan Käpylän VPK) 100 000 euron avustuksen sammutusauton hankintaa varten kaupunginhallituksen käytettävissä olevista määrärahoista. Tämä avustus on erillinen Helsingin kaupungin tuki, eikä se sisälly Helsingin pelastuslaitoksen käyttöbudjettiin.

Lisäksi pelastuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että se myöntää kaupunginhallituksen käytettävissä olevista määrärahoista Vanhan Käpylän VPK:lle lainaa 193 981 euroa, josta 64 000 erääntyy maksettavaksi takaisin välittömästi Palosuojelurahaston maksettua saman suuruisen avustuksen Vanhan Käpylän VPK:lle.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua. (Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupungissa ja pelastuslaitoksen toimivallan alla toimii 15 vapaaehtoista sopimuspalokuntaa, joiden toimintaa pelastuslaitos ohjaa. Sopimuspalokunnat ovat tehneet aluepalokuntasopimuksen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa, joka rahoittaa sopimuspalokuntien toimintaa vuosittaisilla kiinteistö- ja kalustokorvauksilla. Sopimuspalokunnat tuottavat pelastuslaitokselle onnettomuuksien ehkäisytyötä turvallisuusviestinnän suoritteilla ja asuinrakennusten itsearviointien ohjauksilla, sekä toimivat pelastuslaitoksen operatiivisena lisäresurssina päällekkäisten onnettomuuksien tai suuronnettomuuksien sattuessa. Näin ollen sopimuspalokunnat ovat nyt ja tulevaisuudessa aktiivinen osa Helsingin kaupungin kokonaisturvallisuutta.

Vanhan Käpylän VPK on helsinkiläinen vapaapalokunta, jolla on sammutussopimus Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa osallistumisesta reservipalokuntana sammutus- ja pelastustoimintaan sammutusyksiköllä, sekä miehistöautolla. Vanhan Käpylän VPK toimii täysin vapaaehtoisvoimin eikä jäsenistölle makseta palkkaa tai muita korvauksia.

Vanhan Käpylän VPK:n tämänhetkinen sammutusauto HE 431 on vuosimallia 1993 ja alkaa olla aktiivipalveluksen osalta elinkaarensa päässä. Saadun selvityksen perusteella pelastusyksikkö ei teknisiltä ominaisuuksilta, eikä taktisilta käyttömahdollisuuksiltaan vastaa sopimuspalokunnan nykyisiä tarpeita. Arvion mukaan sammutusyksikön korjaustarpeiden laajuus ja kustannusarvion suuruus suhteessa esim. saavutettavaan käyttöikään eivät puolla nykyisen yksikön korjausta ja modernisointia. Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella ei ole tässä vaiheessa mahdollisuuksia lahjoittaa korvaavaa sammutusyksikköä. Pelastuslaitoksen resurssit kanavoidaan tulevien vuosien aikana ensisijaisesti pelastusasemaverkon laajentamiseen Aluehallintoviranomaisen määräysten perusteella.

Nyt hankittavaksi suunniteltu sammutusauto (Volvo FM11/Saurus) edustaa 2020-luvun sammutusautosuunnittelua, joka luo paitsi ikänsä, myös nykyaikaisen suunnittelunsa puolesta tehokkaamman ja turvallisemman ajoneuvon palokunnalle. Uuden pelastusauton ostaminen on kallis hanke, joka kuitenkin toteutuessaan parantaa palokunnan toimintaa ja luo harrastustoimintaan houkuttelevuutta. Pelastustoiminnan kannalta uusi auto varmistaa toiminnan jatkuvuuden kustannustehokkaalla tavalla huoltokustannusten ollessa maltillisia ja tarjoaa ajoneuvolle pitkän elinkaaren. Elinkaareksi on arvioitu 20 vuotta. Hankinnan yhteydessä auto voidaan suunnitella helsinkiläisen sopimuspalokunnan ja pelastustoimen tarpeet huomioiden.

Hankkeen rahoitus on suunniteltu toteutettavaksi Helsingin kaupungin, Palosuojelurahaston sekä palokunnan omarahoitus osuudella seuraavasti:
Uuden sammutusauton hankintahinta 323 981 € (alv 24 %)
Helsingin kaupungin avustus 100 000 €
Palosuojelurahaston avustus 64 000 € (josta lainan osuus 64 000 €)
Palokunnan omarahoitusosuus 159 981 € (josta lainan osuus 129 981 €)

Pelastuslautakunta pitää sammutusauton hankintaa erittäin tärkeänä ja esittää kaupunginhallitukselle, että se myöntää Vanhan Käpylän VPK ry:lle 100 000 euron avustuksen sekä 193 981 euron lainan kaupunginhallituksen käytettävissä olevista määrärahoista sammutusauton hankintaa varten.

Close

This decision was published on 16.06.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

pelastuskomentaja
Jani Pitkänen

Ask for more info

Vesa Halonen, pelastusjohtaja, puhelin: 09 310 30100

vesa.halonen@hel.fi

Attachments

1. Vanhan Käpylän VPK anomus

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.