Hankesuunnitelma, Nordenskiöldinkatu 20, Auroran sairaala-alueen liikenne- ja pihajärjestelyt
Auroran sairaala-alueen liikenne- ja pihajärjestelyt, hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Tilapäällikkö päätti hyväksyä Auroran sairaala-alueen liikenne- ja pihajärjestelyt -hankkeen 15.6.2022 päivätyn hankesuunnitelman siten, että rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 680 000 euroa huhtikuun 2022 kustannustasossa.
Päätöksen perustelut
Hankkeen tarpeellisuus
Laakson yhteissairaalalle rakennetaan uusi ajoyhteys Nordenskiöldinkadulta Auroranportin liittymästä. Ajoyhteys toteutetaan Keskuspuiston alittavana tunnelina, jonka suuaukko tulee sijoittumaan Auroran sairaala-alueelle. Tunnelin toteutus edellyttää liikenne- ja pihajärjestelymuutoksia, jotka on tehtävä Auroran sairaala-alueella ennen tunnelityömaan käynnistämistä. Liikenne- ja pihajärjestely-muutoksilla varmistetaan Auroran sairaalan toiminnan jatkuvuus työmaan aikana ja sen valmistuttua.
Hankesuunnitelma
Auroran sairaala-alueella tehtävät liikenne- ja pihajärjestelymuutokset ovat pysyviä ratkaisuja. Muutokset koskevat kolmea eri osakokonaisuutta tontilla.
Ensimmäisessä osakokonaisuudessa toteutetaan uusi, korvaava ajoväylä Auroran sairaalan rakennuksen 15 eteen. Ajoväylä on kaksikaistainen. Ajoväylän reunaan tulee jalkakäytävä, kaide ja tukimuuri. Alueen johdot siirretään kulkemaan ajoväylän alla.
Nykyisin Auroranportin liittymä toimii ainoana virallisena pelastusreittinä Auroran sairaala-alueelle. Liittymän luonne muuttuu Laakson yhteissairaalalle rakennettavan tunneliyhteyden myötä. Sen takia on tarpeen järjestää toinen vaihtoehtoinen pelastusreitti Auroran sairaala-alueelle. Tämän hankkeen toisessa osakoko-naisuudessa levennetään sairaala-alueen pohjoisosan sisäänajoporttia ja ajo-väylää niin, että se toimii vaihtoehtoisena pelastusreittinä.
Viimeinen osakokonaisuus käsittää uuden jalankulkuportin rakentamisen Nordenskiöldinkatua rajaavaan aitaan. Auroran sairaala on psykiatrinen sairaala, jossa on suljettujen osastojen lisäksi myös psykiatrisia kuntoutusosastoja ja avohoidon yksiköitä. Asiakkaat saapuvat sairaalaan pääasiassa kävellen lähimmältä linja-auto- tai raitiovaunupysäkiltä. Koska Auroranportin liittymän ajoneuvoliikenne vilkastuu Laakson yhteissairaalalle toteutettavan tunnelin myötä, on tarpeen osoittaa Auroraan kävellen saapuville asiakkaille oma jalankulkuportti hieman sivummalta Nordenskiöldinkadun puolelta.
Asemakaava
Auroran sairaala-alueen pinta-ala on 100 310 m2. Alueen rakennusten bruttoala on 43 980 brm2. Tontilla on voimassa asemakaava vuodelta 1987 (tunnus 9140) ja se määrittää tontin sosiaalitointa ja terveydenhuolto palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YS).
Auroran sairaala on ollut entinen kulkutautisairaala, jonka vanhimmat rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1914. Nämä rakennukset ja niitä ympäröivät piha-alueet ovat asemakaavassa suojeltuja sr-2-merkinnällä. Alueella ei saa suorittaa sellaisia lisärakentamis-, muutos- tai korjaustöitä, jotka turmelevat suojeltujen rakennusten julkisivuja tai kaupunkikuvan rakennustaiteellisia arvoja.
Kaupunginvaltuusto on 19.1.2022, 13 § hyväksynyt Laakson yhteissairaalan asemakaavan. Auroran sairaala-alueelle sijoittuva tunneli on esitetty kaavassa mal-ajo-1-merkinnällä. Alueen osaan saa sijoittaa Laakson yhteissairaalaa palvelevien huolto-, saatto- ja pysäköintitilojen ajoyhteyden. Auroran sairaala-alueen tunnelia rajaava tontin osa tulee suunnitella ja toteuttaa luontevaksi osaksi tunnelin suuaukon ympäristöä maastonmuotoilun ja kasvillisuuden keinoin.
Kohteen erityisvaatimukset
Sijainti asettaa turvallisuuteen liittyviä erityisvaatimuksia. Uudet kaiteet, portit, valaisimet, opastaulut ja väylien reunakivet suunnitellaan ja toteutetaan niin, että ne ovat turvallisia, ja ettei niistä saa irti osia, joilla voisi vahingoittaa itseään tai muita.
Koska Auroran sairaalan vanhin osa on kaupunkikuvallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokas, suunnitellaan yksityiskohdat ympäristöön ja rakennusten aikakauteen sopiviksi.
Viranomaisten ennakkolausunnot
Auroran sairaala-alueen liikenne- ja pihajärjestelymuutoksille on haettava toimenpidelupaa. Uuden ajoväylän kaiteen tulee istua historialliseen ympäristöön-sä. Tunnelin ja rakennuksen 15 välisestä alueesta tarvitaan tarkempi maisema-suunnitelma. Pohjoinen portti voi toimia vaihtoehtoisena pelastusreittinä, nykyisen Auroranportin liittymän säilyessä kuitenkin päähyökkäysreittinä. Käyttäjää ja pelastuslaitosta tulee tiedottaa kaikista aluetta koskevista muutoksista. Ennen rakennustöiden aloittamista tulee urakoitsijan laatia työmaa-aikainen turvallisuussuunnitelma.
Rakentamiskustannukset
Hankkeen rakentamiskustannukset ovat arvolisäverottomana yhteensä 680 000 euroa huhtikuun 2022 kustannustasossa.
Rahoitussuunnitelma
Hankkeella ei ole vuokravaikutusta käyttäjätoimialalle.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristötoimialan tilat-palvelulla, joka vastaa myös rakennusten ylläpidosta.
Rakennustöiden on tarkoitus alkaa 6/2022 ja valmistua 9/2022.
This decision was published on 27.06.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Timo Nevalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39547
Jonna Taegen, projektinjohtaja, puhelin: 050 351 6992
Jarmo Raveala, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 23466