Vahingonkorvaus, esinevahinko, 18-19.5.2022, Pihlajiston alakoulu

HEL 2022-008232
More recent handlings
§ 217
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus matkapuhelimesta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti, että ********** korvataan 150 euroa matkapuhelinvahingosta. Enemmälti osin vahingonkorvausvaatimus hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 20.6.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa yhteensä 438 euron suuruisen korvausvaatimuksen oppilaan kadonneesta matkapuhelimesta. Hakijan mukaan aineenopettaja oli takavarikoinut oppilaan puhelimen ja antanut sen luokanopettajalle loppupäiväksi. Luokanopettaja oli laittanut sen pöydän laatikkoon, jonne se oli jäänyt koulupäivän jälkeen. Seuraavana aamuna puhelinta ei ollut enää laatikossa, joku oli sen sieltä varastanut. Puhelinta ei ole koulusta löytynyt. Tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus poliisille. Matkapuhelin oli hankittu 24.9.2021, hankintahinta 399 euroa (tosite) ja muu kustannus 39 euroa. Oppilaalle on hankittu uusi puhelin, eikä korvauksia ole ilmoitettu saadun muualta.

Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan oppilas käytti tunnin aikana toistuvasti puhelinta huomautuksista huolimatta. Tämän vuoksi opettaja takavarikoi oppilaan puhelimen. Seuraavan välitunnin aikana opettaja antoi puhelimen oppilaan oman luokan opettajalle. Oma opettaja laittoi puhelimen työpöytänsä lukottomaan laatikkoon (noin klo 12). Koulupäivän päättyessä (klo 14) oppilas eikä opettaja muistanut puhelinta. Opettajat poistuivat luokasta 14.20 kokoukseen toiseen luokkaan. Kokouksen jälkeen noin klo 15.30 opettajien palatessa kokouksesta puhelin oli kadonnut työpöydän laatikosta. Opettaja oletti oppilaan itse hakeneen puhelimen. Seuraavana aamuna selvisi, että puhelin olikin varastettu laatikosta. Puhelinta etsittiin koko koulusta tuloksettomasti.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Saman lain 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan julkisyhteisö on työnantajana velvollinen korvaamaan julkista valtaa käytettäessä virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutuneen vahingon. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

Saatujen selvitysten perusteella voidaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan olevan vahingonkorvauslain nojalla korvausvastuussa aiheutuneesta vahingosta. Viranhaltijan tuottamuksellinen toiminta matkapuhelimen oppilaalta poisoton jälkeisessä menettelyssä on johtanut siihen, että matkapuhelin on tullut anastetuksi. Vaikka vastuuperusteen voidaan katsoa olemassa olevan ja riittävässä syy-yhteydessä syntyneeseen vahinkoon vahingon määrää arvioitaessa on huomioitava oppilaan oman toiminta, jonka vuoksi matkapuhelimen oppilaalta poisotto on ollut käsillä. Mobiililaitteen epäasialliseen käyttöön koulussa voidaan puuttua laissa säädetyillä kurinpitokeinoilla. Oppilas oli selvitetyn mukaan toistuvasti käyttänyt matkapuhelinta kyseisellä oppitunnilla opettajan huomautuksista huolimatta. Viimesijaisesti vahingon on aiheuttanut tuntematon tekijä teollaan. Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen ja opetuksen edellyttämät työvälineet ovat oppilaalle maksuttomia, oppilasta ei voida edellyttää tuovan matkapuhelinta kouluun ja käyttävän sitä opetuksessa. Edellä mainitut vahingon määrää alentavat tekijät huomioiden vahingon määräksi arvioidaan 150 euroa.

This decision was published on 23.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö