Valtuustoaloite, parannetaan päihdepalveluiden saatavuutta ja hoitopolkuja

HEL 2022-008462
More recent handlings
Case 4. / 242 §
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista koskevasta valtuutettu Mia Haglundin ym. valtuustoaloitteesta

The Social Services and Health Care Committee

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Mia Haglundin ja 36 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, joka koskee kaupungin päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista:

”Aloitteessa esitetään, että Helsinki laatii toimenpideohjelman huumekuolemien ehkäisyksi, päihdepalvelujen saavuttavuuden parantamiseksi ja katkeamattoman hoitopolun vahvistamiseksi. Lisäksi kaupunkia edellytetään järjestävän huumeiden katkaisu- ja vieroitushoitoa ilman jonotusta, helpottavan asiakkaiden korvaushoitoon hakeutumista ja parantavan asiakkaiden korvaushoitoon sitoutumista sekä selvittävän mahdollisuutta perustaa uusi matalan kynnyksen päiväkeskus Sörnäisten Vaasanpuistikon välittömään läheisyyteen edes väliaikaisesti, kunnes Sörnäisten metroaseman remontti valmistuu keväällä 2023.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että päihteettömyyttä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan ja kehitetään Helsingissä tutkimukseen perustuen sekä kansallisten hoitosuositusten ja päihdepalveluja koskevien laatusuositusten mukaisesti. Toiminnan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan jatkuvasti osana normaalitoimintaa.

Helsingin päihdepalvelujen järjestämistä ohjaa kansalliset Käypä hoito -suositukset, päihde- ja riippuvuusstrategia, mielenterveysstrategia, sosiaali- ja terveysministeriön päihdepalveluja koskevat laatusuositukset, Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston suositukset sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset.

Helsingissä päihdetyön kokonaisuuteen sisältyy ennaltaehkäisevä työ, päihdeongelmien hoito ja kuntoutuspalvelut. Päihdeongelmaisten asiakkaiden hoito aloitetaan siinä sosiaali- tai terveydenhuollon toimipisteessä, missä asia tulee esille. Päihdeongelmaisia henkilöitä hoidetaan terveydenhuollossa ja päihdehuollon erityispalveluissa. Osa palveluista on kynnyksettömiä tai liikkuvia. Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutumissuunnitelma, jossa palvelut kytketään toisiinsa tarkoituksenmukaiseksi palvelupoluksi.

Päihdepalvelukokonaisuus sisältää Helsingissä polikliinisia palveluja, kuten avovieroitusta, avohoitoa ja -kuntoutusta, opioidikorvaushoitoa ja jälkikuntoutusta sekä päivätoimintaa, laitosvieroitusta ja laitoskuntoutusta. Näiden lisäksi tarjotaan muun muassa terveys- ja sosiaalineuvontaa suonensisäisesti huumeita käyttäville ja palvelukeskustoimintaa HIV-positiivisille päihderiippuvaisille. Osa palveluista järjestetään omana toimintana ja osa ostopalveluna.

Toiminnan laatua varmistetaan kuvaamalla hoito- ja työohjeita, hoitoprosesseja ja organisaatiorajat ylittäviä hoito- ja palveluketjuja. Päihdepalvelut on aktiivisesti mukana muun muassa pääkaupunkiseudun ympäristö- ja oppilaitosyhteistyössä sekä kansallisessa ja kansainvälisessä verkosto- ja tutkimusyhteistyössä.

Huumeiden katkaisu- ja vieroitushoidon aloittaminen edellyttää hoidon tarpeen arviointia. Kiireellisissä tilanteissa hoito aloitetaan viimeistään seitsemän päivän sisällä lähetteen saapumisesta ja kiireettömissä tilanteissa kolmen viikon sisällä. Palveluja voidaan järjestää tarvittaessa ostopalveluna.

Myös opioidikorvaushoidon aloittaminen edellyttää asiakkaan kokonaisvaltaista ja moniammatillista arviointia. Opioidikorvaushoitoa annetaan opioidiriippuvaisille henkilöille, joille se on tutkimuksissa osoitettu tehokkaaksi hoitomuodoksi ja jotka täyttävät korvaushoidon edellytykset. Korvaushoitoon liitetään yksilöllisesti suunniteltu psykososiaalinen hoito. Kannabis- tai stimulanttiriippuvaisten henkilöiden hoidossa psykososiaaliset menetelmät ovat ensisijainen hoitomuoto.

Matalan kynnyksen päiväkeskus Symppikset sijaitsevat Itäkeskuksessa, Kontulassa ja Sörnäisissä. Symppiksen liikkuva terveysneuvonta tarjoaa palveluja vuoropäivinä Hakaniemessä, Kaisaniemessä, Kampissa, Kannelmäessä, Malmilla, Pasilassa, Puistolassa, Sörnäisissä ja Vuosaaressa. Oma Stadi -hankkeen jalkautuvaa päihdetyötä tekevä sairaanhoitaja vahvistaa keskisen alueen liikkuvaa työtä loppuvuodesta 2022 alkaen. Lisäksi useat päihde- ja asumispalvelujen tuottajat, järjestöt sekä vertaistoimijat tekevät päihteidenkäyttäjien elinympäristössä liikkuvaa haittoja vähentävää työtä. Helsingissä toimii vahva kaupungin ja järjestöjen muodostama liikkuvan kenttätyön verkosto.

Huumeiden käyttäjien vieroitushoidon ja korvaushoidon kehittäminen ovat keskeisiä osa-alueita päihdepalvelujen kehittämisessä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita.

Helsinki toimii määrätietoisesti huumekuolemien vähentämiseksi. Päihdepalveluiden vaikuttavuutta kehitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin suositusten mukaisesti. Kaupunki vaikuttaa edelleen aktiivisesti valtion suuntaan, jotta julkisten käyttöhuoneiden kokeilun mahdollistava erillislaki säädetään. Toimiala tuo säännöllisesti lautakunnalle tiedoksi huumekuolemien estämiseksi tehtyä palveluiden kehittämistyötä ja esittelee arvioinnin toimien vaikuttavuudesta.

Helsinki tekee jatkuvaa kehittämistyötä päihdepalvelujen parantamiseksi, erityisenä painopisteenä samanaikaisista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät. Korvaushoidon sisältöjen vahvistaminen on tässä yksi oleellinen kehityslinja.

Uuden Symppis-päiväkeskuksen perustaminen Sörnäisten Vaasanpuistikon läheisyyteen on kustannuksiltaan vähintään 700 000 euroa vuodessa, ja lisäksi toiminnalle on löydettävä soveltuvat tilat. Ympäristövaikutusten saamiseksi päiväkeskuksen tulisi olla auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kustannukset nousevat merkittävästi. Kurvin alueella on tarpeen myös lisätä koordinoitua ympäristötyötä ja panostaa kaupunkiympäristön fyysiseen viihtyisyyteen. Sosiaali- ja terveystoimiala arvioi mahdollisuuksia uuden päiväkeskuksen perustamiseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päihderiippuvuus aiheuttaa merkittäviä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia uhkia. Hoidon perustana on luottamuksellinen hoitosuhde sekä kansallisten suositusten mukaiset yksilöllisesti suunnitellut psykososiaaliset hoitointerventiot ja lääkehoito. Opioidikorvaushoito vähentää huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyviä riskejä ja mahdollistaa riippuvuuksien hoidon ja psykososiaalisen kuntoutuksen.”

Käsittely

Asiassa tehtiin seuraavat vastaehdotukset:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Samuel Adouchief: Varsinaisen lausunnon seitsemännen kappaleen toisen virkkeen (joka kuuluu " Kiireellisissä tilanteissa hoito aloitetaan viimeistään seitsemän päivän sisällä lähetteen saapumisesta ja kiireettömissä tilanteissa kolmen viikon sisällä.") jälkeen lisätään kaksi virkettä:

"Hoitoon pääsyä pyritään nopeuttamaan niin, että kiireellisissä tilanteissa katkaisu- ja vieroitushoito olisi mahdollista aloittaa pikaisesti ja kiireettömissä tilanteissa viikon sisään. THL:n suositusten mukaisesti pyritään siihen, että opioidikorvaushoidon aloitus tapahtuu viiveettä hoitotarpeen toteamisen jälkeen ja hoidon jatkuvuus turvataan."

Kannattaja: jäsen Nelli Nurminen

Vastaehdotus 2:
Jäsen Samuel Adouchief: Varsinaisen lausunnon kymmenennen kappaleen (joka alkaa "Huumeiden käyttäjien vieroitushoidon ja korvaushoidon kehittäminen ovat keskeisiä osa-alueita päihdepalvelujen kehittämisessä..") jälkeen lisätään kokonaan uusi kappale:

"Helsinki toimii määrätietoisesti huumekuolemien vähentämiseksi. Päihdepalveluiden vaikuttavuutta kehitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin suositusten mukaisesti. Kaupunki vaikuttaa edelleen aktiivisesti valtion suuntaan, jotta julkisten käyttöhuoneiden kokeilun mahdollistava erillislaki säädetään."

Kannattaja: jäsen Nelli Nurminen

Vastaehdotus 3:
Jäsen Samuel Adouchief: Vastaehdotuksella 2 lisättävään uuteen kappaleeseen lisätään lauseen "Kaupunki vaikuttaa edelleen aktiivisesti valtion suuntaan, jotta julkisten käyttöhuoneiden kokeilun mahdollistava erillislaki säädetään." jälkeen seuraava lause:

"Toimiala tuo säännöllisesti lautakunnalle tiedoksi huumekuolemien estämiseksi tehtyä palveluiden kehittämistyötä ja esittelee arvioinnin toimien vaikuttavuudesta."

Kannattaja: jäsen Nelli Nurminen

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto syntyi seuraavien äänestyksien tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (jäsen Samuel Adouchief)

Jaa-äänet: 6
Eva Biaudet, Maaret Castrén, Sami Heistaro, Kati Juva, Matti Niiranen, Mikko Paunio

Ei-äänet: 5
Samuel Adouchief, Vilja Alanko, Minna Lindgren, Nelli Nurminen, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 0

Poissa: 2
Laura Korpinen, Daniel Sazonov

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 6 - 5 (poissa 2).

2 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 2 (jäsen Samuel Adouchief)

Jaa-äänet: 2
Matti Niiranen, Mikko Paunio

Ei-äänet: 8
Samuel Adouchief, Vilja Alanko, Eva Biaudet, Sami Heistaro, Kati Juva, Minna Lindgren, Nelli Nurminen, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 1
Maaret Castrén

Poissa: 2
Laura Korpinen, Daniel Sazonov

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Samuel Adouchiefin vastaehdotuksen 2 äänin 8 - 2 (tyhjä 1, poissa 2).

3 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 3 (jäsen Samuel Adouchief)

Jaa-äänet: 1
Mikko Paunio

Ei-äänet: 9
Samuel Adouchief, Vilja Alanko, Eva Biaudet, Maaret Castrén, Kati Juva, Minna Lindgren, Matti Niiranen, Nelli Nurminen, Sinikka Vepsä

Tyhjä: 1
Sami Heistaro

Poissa: 2
Laura Korpinen, Daniel Sazonov

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi jäsen Samuel Adouchiefin vastaehdotuksen 3 äänin 9 - 1 (tyhjä 1, poissa 2).

Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi asiasta hyväksyttyjen vastaehdotusten osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavan lausunnon.

See table with voting results

Äänestys 1

Ayes: Esityksen mukaan

Noes: Kahdeksannen kappaleen toisen virkkeen (joka kuuluu " Kiireellisissä tilanteissa hoito aloitetaan viimeistään seitsemän päivän sisällä lähetteen saapumisesta ja kiireettömissä tilanteissa kolmen viikon sisällä.") jälkeen lisätään kaksi virkettä: "Hoitoon pääsyä pyritään nopeuttamaan niin, että kiireellisissä tilanteissa katkaisu- ja vieroitushoito olisi mahdollista aloittaa pikaisesti ja kiireettömissä tilanteissa viikon sisään. THL:n suositusten mukaisesti pyritään siihen, että opioidikorvaushoidon aloitus tapahtuu viiveettä hoitotarpeen toteamisen jälkeen ja hoidon jatkuvuus turvataan."

Member Political group
Biaudet, Eva Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Castrén, Maaret Kokoomuksen valtuustoryhmä
Heistaro, Sami No council group
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Niiranen, Matti Kokoomuksen valtuustoryhmä
Paunio, Mikko Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Adouchief, Samuel No council group
Alanko, Vilja No council group
Lindgren, Minna Vihreä valtuustoryhmä
Nurminen, Nelli Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Vepsä, Sinikka Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Close
Member Political group
Korpinen, Laura Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Sazonov, Daniel Kokoomuksen valtuustoryhmä
Close
By political group
Political group Ayes Noes Blank Absent
Kokoomuksen valtuustoryhmä 2 0 0 1
No council group 1 2 0 0
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 1 0 0 1
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 1 1 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 0 2 0 0

Äänestys 2

Ayes: Esityksen mukaan

Noes: Kappaleen 12 (joka alkaa "Huumeiden käyttäjien vieroitushoidon ja korvaushoidon kehittäminen ovat keskeisiä osa-alueita päihdepalvelujen kehittämisessä..") jälkeen lisätään kokonaan uusi kappale: "Helsinki toimii määrätietoisesti huumekuolemien vähentämiseksi. Päihdepalveluiden vaikuttavuutta kehitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin suositusten mukaisesti. Kaupunki vaikuttaa edelleen aktiivisesti valtion suuntaan, jotta julkisten käyttöhuoneiden kokeilun mahdollistava erillislaki säädetään."

Member Political group
Niiranen, Matti Kokoomuksen valtuustoryhmä
Paunio, Mikko Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Adouchief, Samuel No council group
Alanko, Vilja No council group
Biaudet, Eva Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Heistaro, Sami No council group
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Lindgren, Minna Vihreä valtuustoryhmä
Nurminen, Nelli Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Vepsä, Sinikka Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Castrén, Maaret Kokoomuksen valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Korpinen, Laura Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Sazonov, Daniel Kokoomuksen valtuustoryhmä
Close
By political group
Political group Ayes Noes Blank Absent
Kokoomuksen valtuustoryhmä 1 0 1 1
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 1 0 0 1
No council group 0 3 0 0
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 0 1 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 0 2 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 0 2 0 0

Äänestys 3

Ayes: Esityksen mukaan

Noes: Kappaleen 12 jälkeen tulevaan uuteen kappaleeseen lisätään lauseen "Kaupunki vaikuttaa edelleen aktiivisesti valtion suuntaan, jotta julkisten käyttöhuoneiden kokeilun mahdollistava erillislaki säädetään." jälkeen seuraava lause: "Toimiala tuo säännöllisesti lautakunnalle tiedoksi huumekuolemien estämiseksi tehtyä palveluiden kehittämistyötä ja esittelee arvioinnin toimien vaikuttavuudesta."

Member Political group
Paunio, Mikko Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Adouchief, Samuel No council group
Alanko, Vilja No council group
Biaudet, Eva Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Castrén, Maaret Kokoomuksen valtuustoryhmä
Juva, Kati Vihreä valtuustoryhmä
Lindgren, Minna Vihreä valtuustoryhmä
Niiranen, Matti Kokoomuksen valtuustoryhmä
Nurminen, Nelli Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Vepsä, Sinikka Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Close
Member Political group
Heistaro, Sami No council group
Close
Member Political group
Korpinen, Laura Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Sazonov, Daniel Kokoomuksen valtuustoryhmä
Close
By political group
Political group Ayes Noes Blank Absent
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 1 0 0 1
Kokoomuksen valtuustoryhmä 0 2 0 1
No council group 0 2 1 0
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 0 1 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 0 2 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 0 2 0 0
Close

Sosiaali- ja terveyslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Mia Haglundin ja 36 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta, joka koskee kaupungin päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista:

”Aloitteessa esitetään, että Helsinki laatii toimenpideohjelman huumekuolemien ehkäisyksi, päihdepalvelujen saavuttavuuden parantamiseksi ja katkeamattoman hoitopolun vahvistamiseksi. Lisäksi kaupunkia edellytetään järjestävän huumeiden katkaisu- ja vieroitushoitoa ilman jonotusta, helpottavan asiakkaiden korvaushoitoon hakeutumista ja parantavan asiakkaiden korvaushoitoon sitoutumista sekä selvittävän mahdollisuutta perustaa uusi matalan kynnyksen päiväkeskus Sörnäisten Vaasanpuistikon välittömään läheisyyteen edes väliaikaisesti, kunnes Sörnäisten metroaseman remontti valmistuu keväällä 2023.

Sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että päihteettömyyttä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan ja kehitetään Helsingissä tutkimukseen perustuen sekä kansallisten hoitosuositusten ja päihdepalveluja koskevien laatusuositusten mukaisesti. Toiminnan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta arvioidaan jatkuvasti osana normaalitoimintaa.

Helsingin päihdepalvelujen järjestämistä ohjaa kansalliset Käypä hoito -suositukset, päihde- ja riippuvuusstrategia, mielenterveysstrategia, sosiaali- ja terveysministeriön päihdepalveluja koskevat laatusuositukset, Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston suositukset sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset.

Helsingissä päihdetyön kokonaisuuteen sisältyy ennaltaehkäisevä työ, päihdeongelmien hoito ja kuntoutuspalvelut. Päihdeongelmaisten asiakkaiden hoito aloitetaan siinä sosiaali- tai terveydenhuollon toimipisteessä, missä asia tulee esille. Päihdeongelmaisia henkilöitä hoidetaan terveydenhuollossa ja päihdehuollon erityispalveluissa. Osa palveluista on kynnyksettömiä tai liikkuvia. Jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoito- ja kuntoutumissuunnitelma, jossa palvelut kytketään toisiinsa tarkoituksenmukaiseksi palvelupoluksi.

Päihdepalvelukokonaisuus sisältää Helsingissä polikliinisia palveluja, kuten avovieroitusta, avohoitoa ja -kuntoutusta, opioidikorvaushoitoa ja jälkikuntoutusta sekä päivätoimintaa, laitosvieroitusta ja laitoskuntoutusta. Näiden lisäksi tarjotaan muun muassa terveys- ja sosiaalineuvontaa suonensisäisesti huumeita käyttäville ja palvelukeskustoimintaa HIV-positiivisille päihderiippuvaisille. Osa palveluista järjestetään omana toimintana ja osa ostopalveluna.

Toiminnan laatua varmistetaan kuvaamalla hoito- ja työohjeita, hoitoprosesseja ja organisaatiorajat ylittäviä hoito- ja palveluketjuja. Päihdepalvelut on aktiivisesti mukana muun muassa pääkaupunkiseudun ympäristö- ja oppilaitosyhteistyössä sekä kansallisessa ja kansainvälisessä verkosto- ja tutkimusyhteistyössä.

Huumeiden katkaisu- ja vieroitushoidon aloittaminen edellyttää hoidon tarpeen arviointia. Kiireellisissä tilanteissa hoito aloitetaan viimeistään seitsemän päivän sisällä lähetteen saapumisesta ja kiireettömissä tilanteissa kolmen viikon sisällä. Palveluja voidaan järjestää tarvittaessa ostopalveluna.

Myös opioidikorvaushoidon aloittaminen edellyttää asiakkaan kokonaisvaltaista ja moniammatillista arviointia. Opioidikorvaushoitoa annetaan opioidiriippuvaisille henkilöille, joille se on tutkimuksissa osoitettu tehokkaaksi hoitomuodoksi ja jotka täyttävät korvaushoidon edellytykset. Korvaushoitoon liitetään yksilöllisesti suunniteltu psykososiaalinen hoito. Kannabis- tai stimulanttiriippuvaisten henkilöiden hoidossa psykososiaaliset menetelmät ovat ensisijainen hoitomuoto.

Matalan kynnyksen päiväkeskus Symppikset sijaitsevat Itäkeskuksessa, Kontulassa ja Sörnäisissä. Symppiksen liikkuva terveysneuvonta tarjoaa palveluja vuoropäivinä Hakaniemessä, Kaisaniemessä, Kampissa, Kannelmäessä, Malmilla, Pasilassa, Puistolassa, Sörnäisissä ja Vuosaaressa. Oma Stadi -hankkeen jalkautuvaa päihdetyötä tekevä sairaanhoitaja vahvistaa keskisen alueen liikkuvaa työtä loppuvuodesta 2022 alkaen. Lisäksi useat päihde- ja asumispalvelujen tuottajat, järjestöt sekä vertaistoimijat tekevät päihteidenkäyttäjien elinympäristössä liikkuvaa haittoja vähentävää työtä. Helsingissä toimii vahva kaupungin ja järjestöjen muodostama liikkuvan kenttätyön verkosto.

Huumeiden käyttäjien vieroitushoidon ja korvaushoidon kehittäminen ovat keskeisiä osa-alueita päihdepalvelujen kehittämisessä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita.

Helsinki tekee jatkuvaa kehittämistyötä päihdepalvelujen parantamiseksi, erityisenä painopisteenä samanaikaisista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät. Korvaushoidon sisältöjen vahvistaminen on tässä yksi oleellinen kehityslinja.

Uuden Symppis-päiväkeskuksen perustaminen Sörnäisten Vaasanpuistikon läheisyyteen on kustannuksiltaan vähintään 700 000 euroa vuodessa, ja lisäksi toiminnalle on löydettävä soveltuvat tilat. Ympäristövaikutusten saamiseksi päiväkeskuksen tulisi olla auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin kustannukset nousevat merkittävästi. Kurvin alueella on tarpeen myös lisätä koordinoitua ympäristötyötä ja panostaa kaupunkiympäristön fyysiseen viihtyisyyteen. Sosiaali- ja terveystoimiala arvioi mahdollisuuksia uuden päiväkeskuksen perustamiseen.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Päihderiippuvuus aiheuttaa merkittäviä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia uhkia. Hoidon perustana on luottamuksellinen hoitosuhde sekä kansallisten suositusten mukaiset yksilöllisesti suunnitellut psykososiaaliset hoitointerventiot ja lääkehoito. Opioidikorvaushoito vähentää huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyviä riskejä ja mahdollistaa riippuvuuksien hoidon ja psykososiaalisen kuntoutuksen.”

Close

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle kaupungin päihdepalvelujen saatavuuden ja hoitopolkujen parantamista koskevasta Mia Haglundin ja 36 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta. Lausuntoa on pyydetty 29.11.2022 mennessä.

Close

Sosiaali- ja terveyslautakunta 08.11.2022 § 233

Lausunto

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Samuel Adouchiefin ehdotuksesta.

Esittelijä
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi
Close

This decision was published on 02.12.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Leena Turpeinen

Ask for more info

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi