Vahingonkorvaus, taloudellinen menetys 12.8.2022 Helsingin Juhlaviikkojen avajaistilaisuus kaupungintalolla,

HEL 2022-010246
More recent handlings
§ 39

Pyöräilykypärän vahingoittumista koskeva vahingonkorvausvaatimus

Kaupunginlakimies

Päätös

Kaupunginlakimies hylkää vaatimuksen.

Päätöksen perustelut

********** asioi Helsingin kaupungintalolla 12.8.2022. Asioinnin aikana hänen käyttämänsä pyöräilykypärän (Hövding 3.0) turvamekanismi laukesi sen ollessa naulakossa. Vaatimuksen esittäjä toteaa, että turvamekanismi ei voi laueta itsekseen vaan mekanismi vaatii suuren nepparin kiinnittämistä joka aktivoi mekanismin. Sen jälkeen mekanismin laukeaminen vaatii kypärään kohdistuvaa, polkupyörällä kaatumista vaativaa iskua tai täräytystä. Vaatimuksen esittäjä on varma, ettei ole itse aktivoinut mekanismia jättäessään kypärää naulakkoon.

Vaatimuksen esittäjän mukaan hän on saanut kaupunginkanslian palveluesihenkilöltä sähköpostin, jonka mukaan valvontakameratallenteelta näkyy, kuinka aulapalvelun työntekijän laittaessa takkia ym. naulakkoon, kypärä putoaa lattialle ja laukeaa. Turvamekanismin vuoksi kypärä on kertakäyttöinen eikä kerran lauennutta kypärää voi enää käyttää.

Korvausvaatimus uuden vastaavan kypärän hankinnasta on 288,90 euroa.

Korvausvaatimuksen johdosta asiassa tulee arvioitavaksi, onko vaatimuksen esittäjälle aiheutunut sellaista vahinkoa, josta Helsingin kaupunki on vahingonkorvauslain perusteella vastuussa.

Vahingonkorvauslain (1974/412) 1 luvun 1 § mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu

Vahingonkorvauslain 5 luvun 1 § mukaisesti vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä 4 a ja 6 §:ssä säädetyin edellytyksin kärsimyksestä.

Vaatimuksen esittäjän kuvaama vahinko on esinevahinko ja sen korvattavuus edellyttää, että sen aiheuttaja on aiheuttanut vahingon tahallaan tai tuottamuksellisesti.

Esitetyn selvityksen mukaan vaatimuksen esittäjä on jättänyt kypärän säilytettäväksi yleisissä tiloissa sijaitsevaan naulakkoon. Naulakko toimii itsepalveluperiaatteella ja on kameravalvonnan piirissä.

Kameravalvonnan valvontatallenteista ilmenee edellä todetusti, että aulapalvelutyöntekijän nostaessa takkia ym. naulakkoon, kypärä putoaa lattialle ja turvamekanismi laukeaa. Valvontakameratallenteilta ei kuitenkaan aulapalvelusta saadun selvityksen mukaan ilmene tapahtumia, joista olisi pääteltävissä aktivoiko joku turvamekanismin kypärän ollessa naulakossa. Tallenteelta näkyy ainoastaan kypärän putoaminen kun sen viereen laitetaan takki.

Kypärän (Hövding 3.0) maahantuojan verkossa olevan käyttöohjeen tietojen mukaan turvamekanismin aktivointi on kaksivaiheinen ja edellyttää kypärän leukakiinnityksen vetoketjun sulkemista sekä lisäksi leukakiinnityksessä sijaitsevan magneettipainikkeen kiinnittämistä sen vastakappaleeseen. Aktivointi tapahtuu seuraavasti:
- Nouse pyörälle.
- Aseta aktivointikieleke suljetun vetoketjun yli. Aktivoi Hövding painamalla aktivointijärjestelmä (urospuoli) toiseen aktivointijärjestelmään (naaraspuoli). Laite antaa äänimerkin ja etupuolen LED-merkkivalo syttyy Hövdingin aktivoitumisen merkiksi (merkkivalo palaa ensin hetken punaisena itsetestin aikana, sitten jatkuvasti vihreänä ja vilkkuu sen jälkeen vihreänä).

Maahantuojan ohjeessa esitetty huomioiden yksinomaan takin nostamisen naulakossa olevan kypärän viereen ei voida katsoa aiheuttavan kaksivaiheisen turvamekanismin aktivoitumista. Valvontakameratallenteelta ei myöskään ilmene, että ulkopuolinenkaan henkilö olisi aktivoinut turvamekanismia.

Siten asiassa on jäänyt selvittämättä, miten turvamekanismi on tullut aktivoiduksi ennen kypärän putoamista. Selvitetyksi voidaan todeta kuitenkin se, ettei yksin kypärän putoaminen aiheuta turvamekanismin laukeamista ja kypärän vahingoittumista, ellei turvamekanismi ole aktivoituna.

Koska turvamekanismin aktivoimisen ja sen laukeamisen ei ole osoitettu johtuvan kaupungin työntekijän tahallisesta tai tuottamuksellisesta menettelystä, ei kaupunki ole vastuussa tapahtuneesta vahingosta osaksikaan.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 12 luvun 5 § mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunginhallitus yksittäistapauksessa toisin päätä tai ellei kaupunginlakimies ole määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, kaupunginlakimies päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on korvausvelvollinen, kun asiaa ei ole kohdistettavissa tietylle toimialalle taikka kun vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

This decision was published on 13.12.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jukka Harno, kaupunginasiamies, puhelin: 09 310 23527

jukka.harno@hel.fi

Decisionmaker

Jenni Rope
kaupunginlakimies

Attachments

1. Vahingonkorvausvaatimus 26.8.2022

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.