Lausunto valtiovarainministeriölle arvonnousuveroa (exit-veroa) koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta
Lausunto valtiovarainministeriölle arvonnousuveroa (exit-veroa) koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta
Päätös
Pormestari antoi valtiovarainministeriölle seuraavan lausunnon arvonnousuveroa koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta.
Hallituksen esitysluonnoksen tavoitteena on muuttaa tuloverolakia ja eräitä muita lakeja luonnollisten henkilöiden omaisuuden arvonnousutulon johdosta määrättävän veron käyttöönottamiseksi. Lakimuutosten tavoitteena on vähentää veronkiertoa ja lisätä valtion verotuloja.
Vero kohdistuu siihen omaisuuden arvonnousuun, joka on tapahtunut henkilön Suomessa asumisen aikana. Luonnollisten henkilöiden omaisuuden arvonnousun perusteella maksettavan veron sisällyttäminen kansalliseen lainsäädäntöön johtaisi siihen, että Suomi voisi verottaa Suomessa asumisen aikana kertynyttä omaisuuden arvonnousua, vaikka henkilö siirtäisi verotuksellisen asuinpaikkansa toiseen valtioon ja omaisuuden luovutus tapahtuisi tämän jälkeen.
Esityksellä on merkittävää haittaa Helsingille ja koko Suomelle. Helsingin kaupunki vastustaa exit-verona tunnetun arvonnousuveron käyttöönottoa. Arvonnousuveron käyttöönoton ei odoteta lisäävän juurikaan Suomen verotuloja. Veron tuotto-odotusarviot ovat ensimmäisenä vuonna noin 25 miljoonaa euroa, mutta vuosittaiseen tuottoon vaikuttaa moni tekijä ja veromallista odotetaan tulevan myös hallinnollisia ja tietojärjestelmäkustannuksia. Veron käyttöönotto olisi erittäin haitallista Suomen maakuvalle varsinkin, kun Suomi kilpailee kansainvälisistä osaajista ja yrittäjistä monen muun maan kanssa. Suomen ikääntyvän väestön ja yritysten akuutin osaajapulan vuoksi hallituksen ei pidä ottaa käyttöön uutta veroa, joka vähentäisi Suomen kiinnostavuutta kansainvälisten osaajien sijaintipaikkana. Kaupunkien ja koko Suomen talouden kasvu on sidoksissa siihen, missä määrin Suomeen saadaan tuottavuutta edistävää osaavaa työvoimaa. Työperäisen maahanmuuton houkuttelu olisi jatkossa entistä vaikeampaa, koska uusi vero korostaisi entisestään Suomen imagoa korkean verotuksen maana.
Helsingin kaupunki pitää ongelmallisena, ettei aiemmin arvioituja epäkohtia ole riittävästi huomioitu. Vuonna 2020 valtiovarainministeriön virkamiesselvityksessä tuotiin esille, että veromalliin liittyy lukuisia haasteita ja ongelmia, jotka puhuvat sen käyttöönottoa vastaan (ks. selvitys luonnollisten henkilöiden maastapoistumisverosta, valtiovarainministeriön julkaisuja 2020:9). Selvityksessä tuotiin esille muun muassa ongelmat hyvän verojärjestelmän periaatteiden kannalta, verojärjestelmän monimutkaistuminen, tiedonsaannin haasteet sekä odotettavissa olevat tulkintaristiriidat eri maiden välillä. Exit-verolla nähtiin myös olevan mahdollisia haitallisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn, Suomen kiinnostavuuteen muutto- ja sijoituskohteena sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen. Selvityksessä tuotiin myös esille, että Ruotsissa vastaavaa veromallia on ehdotettu, mutta sen käyttöönotosta on ainakin toistaiseksi luovuttu. Helsingin kaupunki painottaa, että mainitut vuonna 2020 tehdyssä virkamiesselvityksessä esille tulleet veromallin moninaiset ongelmat ja haitat ovat edelleen valideja.
Tarve kansainvälisille osaajille on jopa kasvanut selvityksen laatimisen jälkeen. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa ja avoimia työpaikkoja on paljon. Työperäisen maahanmuuton tai yrittäjien maahantuloa ei pidä haitata uudella veromallilla. Helsingin kaupunki painottaa, että arvonousuveroa ei pidä ottaa käyttöön.
This decision was published on 13.09.2022
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Kaisa Saario, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 21545