Esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ja vähimmäiskoko toimintavuodelle 2023-2024, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ja vähimmäisryhmäkoko toimintavuodelle 2023-2024
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti seuraavasti esiopetuksen toimipaikoista toimintavuodelle 2023-2024:
- Suomenkielisen kunnallisen esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ovat toimintavuonna 2023-2024 liitteen 1 mukaiset.
- Suomenkielistä kunnallista esiopetusta voidaan järjestää integroiduissa tai monivammaisten lasten erityisryhmissä tai lapsen tuen sitä edellyttäessä muissa lapsiryhmissä myös niissä päiväkodeissa, joita ei ole päätetty esiopetuksen toimipaikoiksi.
- Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa liitteen 2 mukaiset, mikäli vähimmäisryhmäkoko täyttyy esiopetuksen hakuajan päätyttyä ja palveluntuottaja täyttää esiopetuksen järjestämisen kriteerit.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti seuraavasti esiopetuksen vähimmäisryhmäkoosta toimintavuodelle 2023-2024:
- Kunnallisessa esiopetuksessa ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa vähimmäisryhmäkoko on 14 laskennallista esioppilasta.
- Perustellusta syystä esiopetusta voidaan järjestää myös pienemmälle ryhmälle. Tällaisia syitä ovat esiopetus ympäri vuorokauden auki olevassa päiväkodissa, kielikylpyesiopetus ja suomi-saame-kaksikielinen esiopetus. Vähimmäisryhmäkoko voi alittua maantieteellisistä erityissyistä, jolloin etäisyys muihin esiopetuksen toimipaikkoihin on pitkä, hankalien kulkuyhteyksien päässä tai ei tue lapsen opinpolun jatkumoa. Esiopetusryhmä voi olla pienempi osapäiväryhmässä, jossa lapset osallistuvat vain esiopetukseen. Esiopetusta voidaan antaa pienemmässä ryhmässä myös silloin, jos lapsi saa perusopetuslain mukaista erityistä tukea. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa ryhmäkoko voi alittua, mikäli päiväkodissa ei ole riittävästä kokeilun kohdejoukkoon kuuluvia lapsia.
Samalla jaosto päätti siirtää toimivaltaansa siten, että varhaiskasvatuksen aluepäällikkö oman alueensa osalta päättää edellä mainituin perustein, jos vähimmäisryhmäkoko on vähemmän kuin 14 laskennallista esioppilasta.
- Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 7 lasta.
- Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa ryhmäkoko voi alittua pedagogisesti painotettuun, katsomukselliseen kasvatukseen tai kielipainotukseen perustuvassa esiopetuksessa silloin, kun esiopetuksesta on jatkumo samaa pedagogiikkaa, katsomusta tai kieliopetusta toteuttavaan perusopetukseen.
Samalla jaosto päätti siirtää toimivaltaansa siten, että yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan palvelun päällikkö päättää edellä mainituin perustein, jos vähimmäisryhmäkoko on vähemmän kuin 7 lasta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Esiopetuksen järjestäminen
Helsingissä esiopetusta annetaan enintään 190 toimintapäivänä ja enintään 760 tuntia toimintavuodessa. Esiopetuksen päivittäinen toiminta-aika on neljä tuntia pääsääntöisesti klo 8.30-12.30 välillä. Esiopetukseen kuuluva ruokailu on osa esiopetuksen opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja lasketaan kuuluvaksi esiopetuksen työmäärään.
Esiopetusta järjestetään perusopetuksen toiminta-aikoina.
Esiopetuksen toimintapaikat oppilaaksiottoalueittain
Kunnallisen esiopetuksen toimipaikat
Esiopetuksen toimipaikkojen määrittelyssä huomioidaan kehittyvät asukasmäärät alueella sekä esiopetuksen oppilaaksiottamisen perusteet 20.9.2022 (§30). Toimipaikat pidetään mahdollisimman pysyvinä, jotta lapsen opinpolku on selkeä, yhteistyö lähikoulun kanssa toteutuu ja polku on kuvattavissa myös huoltajalle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 20.9.2022 esiopetuksen oppilaaksiottoalueet. Vuorohoitoa antavissa päiväkodeissa, kielikylpypäiväkodeissa, erityisryhmissä annettavassa esiopetuksessa sekä suomi-saame-kaksikielisessä esiopetuksessa oppilaaksiottoalueena toimii koko kaupunki.
Toimintavuonna 2023-2024 esiopetusta järjestetään 183 kunnallisessa toimipaikassa. Jokaiselle esiopetuksen toimipaikalle on määritelty yhteistyökoulut. Ympärivuorokautisissa toimipaikoissa yhteistyökouluja voi olla useampia.
Yksityisen palveluntuottajan esiopetuksen toimipaikat
Yksityiset palveluntuottajat ovat hakeneet esiopetuksen toimipaikaksi sähköisellä lomakkeella 12.-25.9.2022 välisenä aikana. Hakemuksen liitteeksi toimitetaan toimintavuotta 2023-2024 koskeva alustava esiopetuksen toimintasuunnitelma. Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta, mikäli esiopetuksen järjestämisen kriteerit täyttyvät. Ryhmäkoko tarkastetaan esiopetuksen hakuajan jälkeen, jolloin toimipaikan oikeus järjestää esiopetusta vahvistetaan. Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta myös muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.
Yksityisen esiopetuksen oppilaaksiottoalueena toimii koko kaupunki. Toimintavuodelle 2023-2024 esiopetuksen toimipaikoiksi on hakenut 65 yksityisen palveluntuottajan toimipaikkaa.
Esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko
Kunnallisen esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko
Kunnallisessa esiopetuksessa ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa vähimmäisryhmäkoko on 14 laskennallista esiopetukseen osallistuvaa lasta. Vähimmäisryhmäkoko takaa lapselle riittävän vertaisryhmän sekä tukee kouluun jatkamista. Sama ryhmäkoko on ollut voimassa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä myös toimintavuonna 2022-2023 (26.10.2021 §44).
Yksityisen palveluntuottajan järjestämän esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko
Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 7 esiopetukseen osallistuvaa lasta. Sama ryhmäkoko on ollut voimassa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä myös toimintavuonna 2022-2023 (26.10.2021 §44).
Yksityisen palveluntuottajan toimipaikat ovat usein pienempiä ja esioppilaiden määrä vähäisempi. Jaoston tällä päätöksellä päättämissä poikkeustapauksissa ryhmäkoko voi alittua, mutta esiopetuksessa tulee myös poikkeustilanteissa tavoitella vähintään seitsemän esiopetukseen osallistuvan lapsen ryhmäkokoa. Näin lapselle varmistetaan ryhmä, jossa hänellä on mahdollisuus vertaissuhteisiin ja esiopetuksen tavoitteiden täyttymiseen.
Lapsivaikutukset
Jokaisella helsinkiläisellä lapsella on mahdollisuus osallistua esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Esiopetuksella on tärkeä merkitys lapsen itsetunnon, sosiaalisten taitojen ja matemaattisten sekä kielellisten valmiuksien vahvistamisessa. Esiopetuksen toimipaikan tulee löytyä mahdollisimman läheltä lapsen kotia ja hänen tulevaa kouluaan tai lapsen tuen edellyttäessä tarkoituksenmukaisimmasta toimipaikasta. Esiopetuksen aikana koulun kanssa tehdyllä yhteistyöllä tuetaan lapsen opinpolkua.
Toimivalta
Hallintosäännön 15 luvun 2 § 1 mom. 1-kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on päättää oman kieliryhmänsä osalta esiopetuksen toimipaikoista.
This decision was published on 03.11.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Annika Kantola, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759